Preţul grâului pe piaţa internă a crescut cu peste 20% în ultimele două săptămâni şi va continua să avanseze, estimează producătorii din industria de morărit şi panificaţie, care au anunţat deja scumpiri la pâine, acestea urmând să fie operate treptat, în primă fază cu 5-6%.
„PreÅ£ul la grâu a crescut cu 25% în ultimele două săptămâni, ajungând la 5.500 – 5.800 de lei vechi pe kilogram ÅŸi estimăm că ar putea să crească cu până la 40%. PreÅ£ul din acest an este cel mai mare pe care l-am plătit noi până acum, de când suntem pe piaţă ÅŸi suntem de câteva zeci de ani”, a declarat directorul general al Pambac Bacău, Alin Giurea.
El apreciază că urcarea preţurilor la grâu a fost determinată de secetă, care a redus recolta, dar şi de faptul că cerealele au început să fie folosite pentru producerea de biocombustibili, astfel că cererea a crescut.
În condiţiile în care firmele plătesc din ce în ce mai mult pentru grâu, ele anunţă scumpiri ale produselor de panificaţie şi patiserie. Scumpirile se vor face simţite treptat, începând cu 5-6% şi urmând să ajungă la 30-40%, până la sfârşitul anului.