Există pericolul ca românii să-şi piardă încrederea în leu

Românii depun în bănci tot mai multă valută, fapt care, corelat cu intrările tot mai mari de euro în ţară, ar putea contribui la accentuarea aprecierii monedei naţionale, fenomen cu impact negativ asupra balanţei de cont curent, potrivit buletinului semestrial al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB).

De asemenea, fluxul de depozite în valulă, de 2,6 ori mai mare decât al celor în lei, este de natură să conducă la apariţia unui impuls de demonetizare a economiei, adică pierderea încrederii populaţiei în moneda naţională, fenomen care reduce din eficacitatea politicii monetare.

Totuşi, se precizează în buletinul Fondului, fenomenul de demonetizare a economiei este contracarat, la nivelul creditului, prin rata mare a rezervelor minime obligatorii ale băncilor la Banca Naţională a României, de 40 la sută în cazul depozitelor în valută, faţă de 20 la sută în cazul depozitelor denominate în lei.

‘DeÅŸi dinamica menÅ£ionată ar putea fi un semnal relativ îngrijorător pentru încrederea în moneda naÅ£ională, considerăm că acest pericol nu este iminent încă, având în vedere faptul că se constată o creÅŸtere a ponderii depozitelor garantate în lei, de la 56 la sută la 61 la sută, cu scăderea corespunzătoare a depozitelor garantate în valută’, precizează Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Depozitele bancare garantate în valută au crescut, în al doilea semestru din 2006, cu 57,2 la sută, în timp ce depozitele garantate în lei s-au majorat cu numai 24,5 procente. ROMPRES

Adauga un comentariu

*