Un număr de 47.971 de profesori, din care 7.247 absolvenţi ai promoţiei curente, vor concura, luni, pentru cele 11.157 de posturi didactice sau catedre vacante titularizabile scoase la concurs de Ministerul Educaţiei.
Conform Metodologiei privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, în cele 33 de judeţe şi în municipiul Bucureşti unde nu se experimentează procesul de descentralizare, examenul naţional de titularizare începe luni.
În acest sens, inspectoratele şcolare judeţene au publicat 11.157 de posturi didactice/catedre vacante titularizabile, respectiv 45.146 posturi didactice/catedre vacante/rezervate netitularizabile. Pentru ocuparea acestora s-au înscris 47.971 candidaţi, din care 7.247 absolvenţi ai promoţiei curente. Concursul se va desfăşura în 142 centre de examen la 119 discipline.
Pentru proba scrisă, Ministerul Educaţiei stabileşte minimum trei variante de subiect, din care se alege una prin tragere la sorţi. Extragerea variantei de subiect se va face la sediul ministerului, luni, începând cu ora 8.55 şi va fi anunţată la Radio România Actualităţi la ora 9.00.
Subiectele şi baremele de corectare au fost elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei. Lucrările scrise pe discipline vor fi evaluate în centrele universitare şi în unităţile de învăţământ responsabile cu perfecţionarea personalului didactic stabilite de Ministerul Educaţiei.
Candidaţii vor fi prezenţi în sală cel mai devreme la ora 8.00 şi cel mai târziu la ora 9.00, înainte de a fi deschis plicul cu subiectele de concurs. Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte sunt consideraţi neprezentaţi. După primirea subiectelor de concurs de către candidaţi (ora 10.00), durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce nu poate fi depăşit. Pentru redactarea lucrărilor se foloseşte cerneală sau pix de culoare albastră. Desenele sau graficele se pot executa şi cu creionul negru. Candidaţii şi supraveghetorii nu pot avea asupra lor, în sala de concurs, cărţi, caiete, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanţă. Candidaţii pot avea dicţionare pentru specializarea latină sau greaca veche şi planurile de conturi pentru specializarea contabilitate. Nu au dreptul să participe la concurs persoanele care au fost înlăturate din învăţământ printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală.
Rezultatele concursului se afişează la sediul inspectoratelor şcolare şi la sediul unităţii/instituţiei de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul, cel mai târziu după trei zile de la susţinerea acestuia. Contestaţiile se depun la inspectoratul şcolar, în termen de cel mult 48 de ore de la afişarea rezultatelor la secretarul comisiei de concurs, care le transmite, în termen de 24 de ore, centrelor de evaluare. Afişarea rezultatelor finale obţinute de candidaţi are ca termen data de 23 iulie.
Repartizarea candidaţilor care au obţinut cel puţin nota sau media şapte pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile se va realiza computerizat în data de 26 iulie , în baza opţiunilor exprimate de candidaţi în fişa de opţiuni în perioada 24-25 iulie. Posturile didactice/catedrele rămase neocupate în urma titularizării devin netitularizabile şi sunt afişate pentru următoarele etape ale mişcării personalului didactic: detaşare la cerere şi suplinire.
Cadrele didactice care nu participă la concursul din 16 iulie pot participa la concursurile pentru suplinire organizate de inspectoratele ÅŸcolare în 16 august ÅŸi 5-6 septembrie. Repartizarea candidaÅ£ilor care participă la concursul din 16 iulie sau 16 august 2007 pe posturile didactice/catedrele vacante/rezervate netitularizabile se va realiza în ÅŸedinţă publică în perioada 27 august – 3 septembrie.
ÃŽn judeÅ£ele unde se experimentează descentralizarea, respectiv Brăila, Cluj, Dolj, Harghita, IaÅŸi, NeamÅ£, Sibiu ÅŸi Satu-Mare examenul de titularizare se desfăşoară la nivelul unităţilor de învăţământ sau pe grupuri de unităţi (centre) în perioada 17 mai – 27 iulie. Probele scrise ÅŸi practice sau orale au avut loc în perioada 12 iunie – 13 iulie.
ÃŽn cele 50 de unităţi de învăţământ cuprinse în cadrul proiectului „Managementul administrativ ÅŸi financiar al ÅŸcolii într-un mediu descentralizat†din judeÅ£ele Dolj, Harghita ÅŸi IaÅŸi, concursul de ocupare a posturilor didactice vacante/rezervate, sesiunea mai – iulie 2007, organizează ÅŸi se desfăşoară la nivelul fiecărei unităţi. ÃŽn afara acestor 50 de unităţi de învăţământ, în alte 5 unităţi de învăţământ din judeÅ£ul Cluj ÅŸi 25 de unităţi de învăţământ din judeÅ£ul Satu-Mare concursul de ocupare a posturilor didactice vacante/rezervate se va desfăşura la nivel de unitate.
ÃŽn aceste judeÅ£e s-au publicat 2.689 de posturi didactice/catedre vacante titularizabile ÅŸi respectiv 10.588 posturi didactice/catedre vacante/rezervate netitularizabile. Subiectele ÅŸi baremele de corectare sunt elaborate de comisii constituite la nivelul unităţilor de învăţământ/centrelor. Lucrările scrise sunt evaluate de comisia de elaborare a subiectelor, a baremelor de evaluare ÅŸi de evaluare a lucrărilor scrise constituie la nivelul unităţii de învăţământ/centrului. Repartizarea candidaÅ£ilor pe posturi se va realiza la nivel de unitate de învăţământ/centru în perioada 16 – 27 iulie.