Desi iau bani mai putini, politistii bacauani sunt la datorie

La inceputul lui 2011, echipa manageriala a IPJ Bacau a stabilit prin Planul de management, prioritatile si directiile de actiune pentru efectivele inspectoratului in vederea atingerii obiectivelor generale: cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni, asigurarea unui climat de legalitate mediului de afaceri si pregatirea teoretica si practica a politistilor si adoptarea masurilor tehnice necesare aderarii la spatiul Schengen.

Pentru indeplinirea acestor obiective, Inspectoratul de Politie Judetean Bacau a intocmit si implementat sase programe proritare de actiune care au vizat perfectionarea sistemului relational si prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale. Un programul elaborat pe linia prevenirii delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, intitualat „Sa exmatriculam, violenta”, un altul elaborat pe linia prevenirii infractiunilor contra patrimoniului, pe urmatoarelecomponente: prevenirea infractiunilor stradale, prevenirea furturilor din societati comerciale si prevenirea furturilor din locuinte. Cel de al treilea program a fost elaborat pe linia prevenirii infractiunilor comise cu violenta, al patrulea pentru cresterea gradului de siguranta rutiera, „Alege viata”, apoi un program elaborat pe linia asigurarii unui climat de legalitate mediului de afaceri si, ultimul, pentru pregatirea personalului in domeniul Schengen, in 2011.

Sub media nationala a infractiunilor

In cursul trimestrului I, pentru asigurarea ordinii si linistii publice, politistii bacauani au executat 2.338 controale directe, 603 actiuni cu efective largite si 438 de interventii rapide la evenimente. Au fost controlate 1.593 sisteme de paza, au fost aplanate 675 stari conflictuale si au fost aplicate in total 37.407 sanctiuni contraventionale. De asemenea, in cadrul actiunilor curente de patrulare si de prevenire au fost constatate 509 infractiuni in flagrant.
In perioada analizata, au fost primite 7.423 apeluri prin SNUAU 112, din care 3303 in urban si 4.120 in rural. In 3.039 situatii a fost necesara deplasarea politistilor la evenimente, din care 1755 in urban si 1291 in rural. Ca urmare a activitatilor de cercetare desfasurate, s-a luat masura retinerii/arestarii fata de 103 persoane si au fost confiscate bunuri in valoare de 385.956 mii lei. Astfel s-a luat masura confiscarii a 25 de arme de foc, 437 munitii, 604 kg explozivi, 456,61 m.c. material lemons, 13.110 kg material feroase si 167 kg material neferoase. Structura de interventie rapida de la nivelul inspectoratului a avut o activitate complexa in trimestrul I, fiind materializata in 163 misiuni. Tot in aceasta perioada, structurile de interventie rapida au asigurat desfasurarea in conditii normale a 41 perchezitii domiciliare, cu 2 7 mai multe fata de 2010. Pentru aducerea la indeplinire a obiectivelor prioritare stabilite in programele ce au constituit prioritati locale la nivelul subunitatilor teritoriale, au fost initiate si derulate 29 proiecte si campanii pentru cresterea gradului de siguranta publica, care s-au adaugat celor initiate de la nivelul inspectoratului, de catre compartimentul analiza si prevenirea criminalitatii. In cadrul acestora, au fost atrasi la cooperare 106 parteneri externi, au fost distribuite, in scop preventiv, 12.187 materiale, fiind identificate si consiliate 558 persoane potentiale victime. Pe linia grupurilor tip gasca de cartier monitorizate de structurile de investigatii criminale, existau in evidenta 7 astfel de grupuri avand in componenta 33 membri, din care 3 minori si 30 majori . Au fost identificate si luate in evidenta 9 gasti, din care cinci la Sectia 1 si patru la Onesti, si destructurate cinci, patru Sectia 1 si una la Onesti. Au ramas in evidenta 11 astfel de grupuri cu o componenta de 31 membri, 6 minori si 25 majori. Politistii de proximitate au desfasurat activitati specifice in parteneriat cu alte structuri pentru cresterea gradului de siguranta, in incinta si in imediata apropriere a unitatilor de invatamant din mediul urban, astfel ca, la finele anului, starea infractionala sesizata, numarul elevilor implicati in comiterea de infractiuni, cat si al celor victime ale infractiunilor, au cunoscut un trend descendent. Scaderi semnificative s-au inregistrat in ceea ce priveste actele de violenta inregistrate in scoli impotriva elevilor si cadrelor didactice. La nivel national, infractionalitatea sesizata cunoaste o crestere de +5,5 la suta, rezultand o medie a valorilor volumului infractiunilor sesizate de 789 infractiuni/100.000 locuitori. In acest context, judetul Bacau se afla sub media nationala, cu 647 infractiuni /100.000 locuitori, cu o crestere de unu la suta.

Au crescut infractiunile judiciare si economice

Din interpretarea comparativa a datelor statistice privind infractionalitatea sesizata, rezulta ca nivelul infractionalitatii sesizate se mentine crescator la infractiunile judiciare si economice si descrescator la cele de alta natura. Infractiunile judiciuare au crescut cu 2,5 la suta, cele economice cu 19,1 la suta iar cele de alta natura au scazut cu 13,6 la suta fata de trimestrul I – 2010. Referitor la infractiunile contra persoanei, la nivel national se inregistreaza o scadere de -10,06 la suta la sesizare. I.P.J. Bacau are aceeasi tendinta descendenta cu 19,7 la suta fata de trimestrul I – 2010. Din aceasaa categorie, aproximativ 66 la suta sunt infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanatatii. Acestea au inregistrat in 2011 o diminuare cu 143 infractiuni sesizate fata de 2010.
Se mai constata ca, in cadrul acestor infractiuni, ponderea este detinuta de infractiunile de lovire si alte violente, care reprezinta peste 75 la suta din infractiunile contra vietii, fiind inregistrate scaderi fata de 2010 cu 45 fapte. Cu exceptia infractiunilor de tentativa de omor care inregistreaza cresteri (de la 3 la 8), infractiunile de mare violenta sesizate sunt in scadere fata de 2010, dintre acestea inregistrand o evolutie constanta infractiunile de omor cu 5 infractiuni si scaderi la loviturile cauzatoare de moarte de la 1 la 0, si cele de vatamare corporala grava de la 2 la 1. De precizat ca in majoritatea situatiilor, infractiunile au fost generate de consumul excesiv de bauturi alcoolice. Este imbucurator faptul ca niciuna dintre infractiunile de mare violenta sesizate nu a ramas in evidenta cu autori neidentificati, procentul de identificare a autorilor acestor fapte fiind de 100 la suta. La infractiunile contra patrimoniului se constata, la nivel national, o crestere cu 14,9 la suta, crestere determinata in principal de faptele de furt care cunosc acelasi trend ascendent, +24,2 la suta. Valoarea medie a volumului infractiunilor de furt sesizate la nivel national este de 244,26 infractiuni/100.000 locuitori. I.P.J. Bacau se inscrie in tendinta nationala, cu o crestere de 13,2 la suta a infractiunilor contra patrimoniului sesizate, determinata, de asemenea, de cresterea numarului infractiunilor de furt sesizate, plus 19,7 la suta. De precizat ca aceasta crestere este data in mare masura de acele furturi marunte, evidentiate la capitolul alte furturi (furturi intre rude, furturi din boxe, dependinte sau curti). Volumul infractiunilor de furt sesizate, la nivelul judetului Bacau este de 186,10 infractiuni/100.000 locuitori, sub media nationala. In ceea ce priveste componenta furturi din locuinte, la nivelul judetului Bacau se inregistreaza o crestere cu 40 de fapte a numarului de infractiuni constatate. In ceea ce priveste componenta furturi din societati comerciale, la nivel judetean, se inregistreaza o scadere a infractiunilor constatate cu aproximiativ 25 la suta. In privinta infractiunilor de talharie, media nationala a valorilor volumului infractiunilor este de 4,6 infractiuni/100.000 locuitori. Din acest punct de vedere, judetul Bacau se situeaza peste media nationala, cu 5,17 infractiuni/100.000 locuitori.

Criminalitatea economico – financiara

In ceea ce priveste sesizarea, infractionalitatea economico-financiara a cunoscut o crestere cu 34 la suta a numarului de fapte sesizate, de la 665 in trimestrul I – 2010, la 889 in trimestrul I – 2011 In acelasi context, combaterea activitatilor comerciale ilicite a constituit unul din obiectivele prioritare in care s-a actionat, fiind initiate in acest sens, o serie de actiuni indeosebi in domeniul prevenirii si combaterii ilegalitatilor din sfera importului, exportului si comercializarii tutunului si produselor din tutun, marfuri subevaluate din tarile asiatice si Turcia, piata produselor de panificatie si a produselor accizabile, precum si pentru aplicarea masurilor antidumping. In ceea ce priveste activitatile desfasurate pentru combaterea evaziunii fiscale in general si a infractiunilor specifice celor 9 domenii prioritare de interventie, acestea s-au desfasurat in cadrul organizational stabilit de catre Grupul de lucru operational pentru combaterea evaziunii fiscale constituit la nivelul judetului Bacau, in baza Hotararii CSAT nr. 69/2010. In acest sens, au fost organizate 33 actiuni la nivel local, cu sprijinul comisarilor Garzii Financiare – Sectia Judeteana Bacau – 17, Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau – 3 si Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau – 7 si alte institutii – 6. In urma actiunilor intreprinse, in trimestrul I – 2011, au fost constatate 47 de infractiuni si au fost solutionate 21 dosare penale complexe pentru care s-au facut propuneri corespunzatoare. Au fost aplicate 10 contraventii, din care 162 la Legea nr. 12/1990, 3 la O.U.G. 12/2006, una la O.U.G. 77/2009 si 7 la H.G. 870/2009, in valoare totala 225.710 lei. Valoarea bunurilor indisponibilizate a fost de 328.611 lei.

Criminalitatea stradala

In trimestrul I al acestui an , la nivel national se constata o medie a valorilor volumului infractiunilor stradale sesizate de 35,28 la suta. De asemenea, se constata o crestere a numarului infractiunilor stradale sesizate cu 6,3 la suta fata de primele trei luni in 2010. La nivelul judetului Bacau, volumul este de 20 infractiuni/100.000 locuitori, in scadere cu 22 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si numarul infractiunilor este in scadere, cu 21,3 la suta. Astfel, numarul infractiunilor stradale sesizate reprezinta 3,15 la suta din totalul sesizarilor. 89,3 la suta din infractiunile stradale sesizate au fost comise in mediul urban, iar 78,1 la suta s-au produs pe raza de competenta a Politiei municipiului Bacau.

Criminalitatea itineranta

In urma solicitarilor primite de la Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala (Biroul National Interpol si Punctul National Focal), de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei si alte institutii, politistii inspectoratului au efectuat verificari cu privire la un numar de 43 persoane semnalate, suspectate, arestate sau condamnate pe teritoriul altor state pentru savarsirea de fapte penale. In perioada analizata, masura urmaririi la nivel national a fost dispusa pentru 29 persoane, pentru 14 fiind solicitata si urmarirea internationala, iar revocarea a fost solicitata pentru 35 urmariti, din care 8 se aflau si in urmarire internationala.

Siguranta traficului rutier

Pornind de la faptul ca majoritatea accidentelor grave se concentreaza pe drumurile nationale si europene ce tranziteaza judetul, s-a actionat primordial pe aceste artere de circulatie, in special pe DN2, atat din proprie initiativa, cat si in cadrul programelor speciale de reducere a accidentelor promovate de Directia Politiei Rutiere din cadrul IGPR. Avand ca obiectiv principal prevenirea si combaterea producerii evenimentelor rutiere pe arterele deschise circulatiei publice dar si combaterea faptelor de natura antisociala care se comit in apropierea drumului public, in perioada de referinta, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, au fost organizate 363 actiuni, cu 11,3 la suta mai multe actiuni, din care 228 actiuni cu efective proprii, 86 actiuni efectuate impreuna cu alte formatiuni de politie si 49 actiuni efectuate in colaborare cu alte institutii.

Dinamica accidentelor grave de circulatie

Categoriile de participanti care au produs cel mai frecvent accidente sunt pietonii 15 (- 4), carutasi 1 (+1), biciclisti 0 (- 2). Au fost inregistrate 118 accidente, din care 39 grave (-28), 79 usoare (+10), 181 tamponari(-16). Consecintele accidentelor produse, 18 morti (-5), 29 raniti grav (-23), 104 raniti usor (-3). Analizand problematica specifica producerii accidentelor rutiere cu vatamari de persoane, coroborat cu numarul acestora, in trimestrul I 2011, comparativ cu trimestrul I 2010, se constata ca principalele cauze generatoare sunt indisciplina pietonala – 15 accidente (-4), viteza – 13 accidente (-4), prioritatea – 2 accidente (-7). Acestea constituie in continuare, principalele directii pe care se va actiona in reducerea victimizarii auto si cresterea sigurantei rutiere. Cu ocazia actiunilor executate in trimestrul I 2011 au fost descoperite 104 fapte penale, din care 93 la regimul circulatiei rutiere. Au fost retinute 515 permise, retrase 626 certitificate de inmatriculare, din care 278 pentru stare tehnica necorespunzatoare si 21 de vehicule imobilizate.
In trimestrul I 2011, efectivele politiei rutiere au constatat si aplicat 26.270 contraventii.

Starea si practica disciplinara

„Pe fondul incalcarii normelor de disciplina si a deontologiei profesionale, in perioada supusa analizei, au fost aplicate patru sanctiuni disciplinare, din care un ofiter si trei agenti. Pentru urmatoarea perioada s-a dispus efectuarea unui studiu sociologic din care sa rezulte cauzele si conditiile favorizatoare ale infractiunilor de talharie pe raza de competenta a Politiei municipiului Bacau, astfel incat sa se identifice cele mai viabile solutii de prevenire si combatere a acestor categorii de infractiuni”, spune comisar sef Vasile Oprisan, inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau..

Adauga un comentariu

*