Cifre care spun un adevar crud – Criza continua in Romania!

Departamentul economic si social al Partidului Social Democrat a prezentat un document care arata in mod concrat un lucru pe care il simte, in viata de zi cu zi, orice roman – cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei este doar in creion si doar pe hartiile guvernantilor PDL. Va prezentam cateva date semnificative din raport.

La inceputul acestei luni am “comemorat” un an de la taierile de salarii si inceperea austeritatii in Romania. Guvernul a luat cele mai dure masuri de austeritate dintre toate tarile Uniunii Europene si, cu toate acestea, economia romaneasca a rsmas in recesiune inregistrand o cadere economica de 1,3%. In trimestrul IV 2010, fata de trimiestrul IV 2009, Romania inregistrad o scadere a PIB real de 0,5%. Alaturi de Grecia suntem singura tara din UE care se mai afla in recesiune. Cresterea de 0,1% a PIB real este doar in creion si este doar pe hartiile guvernantilor. Reformele structurale sunt lente sau chiar amanate. Romania se afla pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste calitatea institutiilor, rata de ocupare si eficienta fortei de munca.Potrivit raportului citat, perceptia asupra coruptiei a crescut, investitiile in infrastructura sunt in majoritate “bonificatii acordate clientelei politice”, iar harta destinatiilor investitiilor publice se suprapune peste harta judetelor controlate de “administratia portocalie “.

“Efectele negative ale crizei in economia romaneasca sunt dramatice. Investitiile in infrastructura s+au redus, numirul somerilor a ajuns la 640.000, blocajul tinde sa se generalizeze iar arieratele cresc”, se spune tn documentul partidului social-democrat.Conform INS, in ultimii doi ani s au pierdut 637.000 de locuri de munca. Deficitele bugetelor asigurarilor sociale, de pensii si somajul persista din cauza muncii la negru. Conform anchetei AMIGO-INS din mai 2010, peste 1,6 milioane de romani lucreaza la negru. S a adoptat solutia toxica a cresterii taxelor de catre Guvern. Programul dur de austeritate, reducerea salariilor bugetarilor, cresterea TVA la 24%, taierea indemnizatiiilor gravidelor si mamelor nu au dus la rezultate semnificative.De opt trimestre suntem in cadere economica fata de celelalte tari ale UE care s au redresat dupa patru trimester. Totodata, potrivit raportului, cheltuielile Guvernului au fost majorate chiar in timp de criza, iar masurile de austeritate impuse de executive au dus la o economie de doar 736 de milioane de euro.

In 2010 cheltuielile Guvernului au fost mai mari cu 4,2% fata de 2009, iar cheltuielile cu bunuri si servicii s au majorat cu 5,2%. Romania are cea mai mare inflatie din UE + 7,6% (in februarie) si peste 8% (in martie), inflatia medie in UE fiind de 2,8%, potrivit EUROSTAT.

In acest an vom plati sase milioane de euro pe zi dobanzi!

Datoria publica a ajuns la 40% din PIB, triplandu se in ultimii trei ani. Datoria externa a crescut de la 50 de miliarde de euro, in 2008, la 92 de miliarde de euro in ianuarie 2011. Mai grav este ci din acest an se va plati datoria la FMI si alte banci internationale iar aceasta ajunge la sase milioane de euro pe zi dobanzi! Investitiile straine directe au fost in 2010 la un sfert fata de 2008. Evaziunea fiscala a devenit o vulnerabilitate majora la adresa sigurantei nationale. Estimata la 36% din PIB economia subterana determina multe incertitudini. Romania are cel mai redus grad de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune din Uniunea Europeana (8,6% in 2010 fata de media UE de 17%), Bugetarii, pensionarii, somerii sunt cei care platesc costurile acestei crize economice. Bugetarii pierd 40% din puterea de cumparare prin masura de reducere a salariilor.Tara noastra are prea puini angajati, iar acestia sunt prost platiti. Din cauza prudentei exagerate a decidentilor, BNR mentine o rezerva valutara mare si costisitoare (mai mare cu 80% decat datoria externa pe termen scurt si care acopera noua luni de importuri). BNR ia bani de la FMI cu 3,6% si ii plaseaza la un randament mediu de o,8% – deci pierde 2,8%.Acestea sunt datele cu care se poate lauda actualul Guvern al Romaniei si cei din Partidul Democrat Liberal, in aceste zile, la Conferinta Nationala a PDL. Programarea de catre Executiv a platii datoriilor de catre viitoare guvernare, din 2013+2020, nu va fi facuta de PSD. (G.Pop)

 

Victor Ponta presedinte PSD:Boc, Udrea, Flutur trebuie sa raspunda juridic si mai ales sa dea inapoi banii pe care i-au furat. Pentru ca ideea ca vom veni noi cei de la USL si vom plati toate lucrurile furate de PDL e o idée gresita.. In primul rand vom lua banii de la ei, ceea ce au furat in timpul asta – dupa aceea vom discuta ce putem plati”.

 

Viorel Hrebenciuc, deputat: Ca numar de plati de taxe pe an suntem pe primul loc in Uniunea Europeana.Cheltuielile Guvernului au fost majorate in 2010. Au fost mai mari cu 4,2% fata de 2009, fiind vorba de peste 201 miliarde lei. Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 5,2%.In 2010 deficitul bugetar a fost de 33.33 miliarde de lei. Statistic, nimeni nu poate spune astazi ca in Romania lucrurile merg intr-o directie buna

Gabriel Vlase, deputat : In 2010 economia a inregistrat o scadere cu 1,3%, doar Romania si Grecia mai fiind in recesiune la incheierea anului trecut.Am avut 8 trimestre de cadere economica, fata de celelalte tari din UE care s-au redresat dupa 4 trimestre.Romania se afla pe ultimele locuri in UE in ceea ce priveste calitatea institutiilor, rata de recuperare si eficienta fortei de munca. Cred ca aceste exemple vorbesc de la sine.

Catalin Mardare, senator: Romania are cea mai mare inflatie din Europa.In 2011, Romania va plati 6 milioane de euro pe zi dobanzi.Datoria publica a ajuns la 40% din PIB, triplandu-se in ultimii 3 ani. Datoria externa a crescut de la 50 miliarde de euro, in 2008, la 92 miliarde euro in ianuarie 2011.Investitiile straine sunt la un sfert fata de 2008.Evaziunea fiscala este estimata la 36% din PIB.

 

  • Conform INS, in ultimii 2 ani, s-au pierdut 637.000 locuri de munca.
  • Conform anchetei AMIGO-INS, peste 1,6 milioane de romani lucreaza la negru.
  • Ca numar de plati de taxe pe an suntem pe primul loc in Uniunea Europeana.
  • Cheltuielile Guvernului au fost majorate in 2010. Au fost mai mari cu 4,2% fata de 2009, fiind vorba de peste 201 miliarde lei. Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 5,2%.
  • In 2010 deficitul bugetar a fost de 33.33 miliarde de lei. Dupa cele mai dure masuri din Europa s-au facut economii doar de 736 milioane euro.
  • Romania are cea mai mare inflatie din Europa.
  • In 2011, Romania va plati 6 milioane de euro pe zi dobanzi.
  • Datoria publica a ajuns la 40% din PIB, triplandu-se in ultimii 3 ani.
  • Datoria externa a crescut de la 50 miliarde de euro, in 2008, la 92 miliarde euro in ianuarie 2011.
  • Investitiile straine sunt la un sfert fata de 2008.
  • Evaziunea fiscala este estimata la 36% din PIB.
  • Avem cel mai redus grad de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune din UE (8,6%, in 2010, fata de media UE de 17%).
  • Bugetarii au pierdut 40% din puterea de cumparare.

Adauga un comentariu

*