La Şcoala Specială „Maria Montessori” Bacău, în baza acordului de colaborare Jandarmii – alături de elevi s-a desfăşurat o activitate preventiv educativă cu elevi din clasele a VII-a şi a VIII –a, activitate coordonată de ofiţeri din cadrul structurii de prevenire a Grupării de Jandarmi Mobilă Alexandru cel Bun Bacău. Au fost prezentate aspecte legislative cu privire la atribuţiile unităţii, prevederile actelor normative cu aplicabilitate în domeniul ordinii publice, prevenirea delicvenţei juvenile, consumul de droguri şi alcool, faptele antisociale comise împotriva elevilor, absenteismul şcolar, cazuri concrete privitoare la modul în care elevii pot fi victimele acestor fapte. De asemenea, participanţii au vizionatul filmul de scurt metraj ,, Pahare mici, probleme mari”, documentar în care sunt prezentate aspecte privitoare la consecinţele consumului de alcool în rândul tinerilor. Jandarmii au explicat elevilor că cea mai importantă armă de descurajare a unui comportament antisocial în care ei pot fi victime constă în alertarea, în cel mai scurt timp posibil a forţelor de ordine, prin apelul unic de urgenţă 112. Conducerea instituţiei ne-a declarat că astfel de activităţi sunt binevenite, au un rol deosebit în educarea şi formarea acestor tineri şi că vor fi continuate şi cu alte clase de copii din şcoală. „În perioada următoare se va continua derularea acestor lecţii de prevenire, la instituţiile şcolare în zona cărora efective de jandarmi din cadrul unităţii desfăşoară misiuni specifice de asigurare a climatului de ordine şi siguranţă”, a declarat mr. Marius Taranu, ofiter relatii publice in cadrul Gruparii de Jandarmi Mobila Bacau..
Parteneriatul educaţional „JANDARMI – ALĂTURI DE ELEVI” are ca scop promovarea valorilor comune ale ordinii şi siguranţei elevilor, atât pe timpul cursurilor cât şi în afara acestora, la nivelul partenerilor implicaţi: cadre didactice, elevi, cadre ale Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Parteneriatul vizează dezvoltarea, în rândul elevilor, a spiritului civic şi a unui comportament prosocial, realizarea unei apropieri faţă de tinerii din cadrul instituţiilor de învăţământ partenere prin cunoaşterea de către aceştia a atribuţiilor şi misiunilor unităţii, conştientizarea responsabilităţilor civice ce le revin precum şi consecinţele răspunderii contravenţionale ori penale la care se expun prin comiterea unor fapte incriminate astfel de normele legale.