Canicula stresează organismul generând crampe, şoc hipertermic şi stări de epuizare

Crampele de căldură, şocul hipertermic sau epuizarea sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care pot să apară în cazul în care corpul nu reuşeşte să îşi menţină temperatura în jur de 37 de grade Celsius iar pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite adecvat în timpul caniculei.

Specialiştii Ministerului Sănătăţii atrag atenţia prin intermediul unui set de recomandări pentru situaţii de caniculă asupra faptului că expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului.

Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales în caz de transpiraţie abundentă, în timpul unor activităţi fizice solicitante. Din acest motiv, medicii recomandă pe parcursul perioadei caniculare încetarea activităţii fizice şi repaos în locuri răcoroase. De asemenea, sucurile de fructe naturale sau băuturile energizante trebuie diluate cu apă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră este necesară consultarea medicului.

Epuizarea provocată de caniculă apare după câteva zile şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste simptome pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase şi prin consumarea de sucuri naturale diluate cu apă, iar dacă aceste stări durează mai mult de o oră este necesar consultul medical.

Şocul hipertermic apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede şi depăşind 40 grade Celsius. Dacă nu sunt acordate rapid îngrijirile medicale şocul hipertermic poate fi fatal. Simptomele sunt pielea foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorientare şi pierderea cunoştinţei, leşin, eventual convulsii. În astfel de cazuri este necesară intervenţia serviciului de urgenţe medicale, iar în aşteptare, persoana trebuie să fie dusă la umbră, să fie udată cu apă rece, asigurându-se o bună ventilaţie, iar dacă este posibil, trebuie făcut un duş rece.

Insolaţia este la rândul său generată de caniculă fiind cauzată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare. Se manifestă prin dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. În aceste condiţii medicii sfătuiesc populaţia să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00. Dacă o persoană a făcut insolaţie, primii paşi care trebuie făcuţi în aceste condiţii este ca pacientul să fie dus la umbră şi să se încerce scăderea temperaturii prin comprese cu apă şi prin administrarea de lichide.

Adauga un comentariu

*