Douăzeci de persoane au fost spitalizate ÅŸi aproape o mie au fost evacuate din mai multe sate ucrainene aflate în zona Lvov, contaminată cu substanÅ£e chimice periculoase pentru viaÅ£a omului, în urma deraierii unui tren ce transporta fosfor galben lichid. Vicepremierul Aleskandr Kuzmuk a comparat accidentul cu explozia de la reactorul nuclear de la Cernobâl din 1986. ‘S-a produs un dezastru. După catastrofa de la Cernobâl, ne confruntăm cu o situaÅ£ie care prezintă un pericol real pentru oameni’, a spus Kusmuk, citat de Associated Press.
Accidentul, produs luni noaptea, a provocat un incendiu puternic şi emanarea de gaze toxice în atmosferă pe o distanţă de 90 km pătraţi, acoperind 14 sate, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. În zonă trăiesc 11.000 de persoane, iar autorităţile au declarat stare de alertă.
Autorităţile le-au pus la dispoziţia localnicilor din zonă autobuze speciale, majoritatea au preferat însă să plece cu ajutorul mijloacelor proprii de transport. În principal, au fost evacuaţi copiii. Mulţi localnici însă refuză să-şi părăsească domiciliile din cauza hoţilor. Ei au fost sfătuiţi să nu iasă afară, să nu deschidă geamurile, să nu folosească apă din fântâni, să nu consume legume şi fructe din grădinile proprii şi să nu bea lapte de la vitele pe care le au.
Starea de alertă chimică a dat marţi peste cap viaţa şi în oraşul Lvov, cu o populaţie de 800.000 de locuitori, situat la numai 80 km de locul unde s-a produs accidentul de luni seara. Administraţia locală s-a întrunit de dimineaţă pentru a decide măsurile de protejare a populaţiei în condiţiile în care, la caniculă s-a adăugat şi pericolul de contaminare cu substanţe chimice. La 40 km distanţă de locul accidentului se află o garnizoană militară. Şi aici a fost instituită starea de alertă chimică. Militarii circulă doar cu măşti antigaz.
În cursul nopţii de luni spre marţi, în apropiere de staţia Ojidov, o garnitură cu 58 de vagoane a deraiat, 15 s-au răsturnat şi şase au luat foc. Trenul venea din Kazahstan şi mergea spre Polonia. Accidentul s-a produs în apropiere de graniţa poloneză. O comisie lucrează la determinarea cauzelor care au provocat deraierea.
Pompierii s-au luptat ore în şir cu flăcările, acţiunile fiind îngreunate din cauză că fosforul, la impactul cu apa, degajă substanţe nocive extrem de toxice pentru viaţa omului. Aproximativ 12 pompieri s-au intoxicat în timpul stingerii incendiului, iar doi poliţişti au fost internaţi cu arsuri grave. Circa 550 de pompieri, cu autospeciale, şi 220 de lucrători ai poliţiei au fost mobilizaţi la stingerea incendiului.
Fosforul este utilizat la producerea îngrăşămintelor minerale, precum şi pentru confecţionarea aşa-numitelor bombe cu fosfor. A zecea parte dintr-un gram de această substanţă chimică ajunsă în organismul uman poate provoca moartea. Fosforul galben atacă iremediabil măduva osoasă, creierul şi ficatul.ROMPRES