O alta lege bolnava pe masa guvernului

Guvernul PDL demonstreza o “inventivitate” bogata in a arunca pe piata tot felul de legi de protectie sociala, Confuze, de cele mai multe ori bizarre si permanent schioapete, aceste legi au o caracteristica esentiala – sunt in detrimentul cetatenilor saraci, a bugetelor locale ale localitatilor, a drepturilor fundamentale ale cetateniulor tarii creand (in mod deliberat?) haos si agitatie pentru diferite categorii defavorizate.

La Bacau a avut loc o intalnire zonala a Departamentului de Politici Sociale si Ocuparea Fortei de Munca din cadrul Partidului Social Democrat la care s-a discutat, prioritar, noul Proiect al Legii Asistentei Sociale, aflat acum pe masa Guvernului. La dezbaterile conduse de catre deputatul Ioan Cindrea, din cadrul Comisiei parlamentare pentru munca si protectie sociala, au mai fost prezenti senatorul Elena Mitrea, Sorin Brasoveanu, seful Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Portectia Copilului Bacau si conducatori ai organizatiilor social-democrate din judetele Iasi, Vrancea, Neamt, Vaslui si Suceava.

S-a stabilit monotorizarea aplicarii unor legi din domeniul protectiei si asigurarilor sociale – Legea Salaritarii, Codul Muncii, Legea Dialogului Social, “Legi despre care Partidul Social Democrat nu a fost din start de acord pentru ca au efecte distructive asupra puterii de cumparare a cetatenilor, a nivelul de trai, a unei democratii reale pe piata muncii. Si a unui dialog social democratic care a fost puternic limitat prin aceste legi”, a spus deputatul Ioan Cindrea. Unul din principalele puncte de discutii din intalnirea de lucru de la sediul PSD Bacau a fost analizarea Proiectului Legii Asistentei Sociale aflate pe masa Guvernului. Dezbaterile au scos in evidenta ca acest proiect de lege, se pare, ca este corolarul politici de demantelare a statului social. Inca din expunerea de motive se desprinde premisa care a stat la baza intregii filosofii a acestei legi: statul nu este responsabil de bunastarea fiecarui individ. Intr-un proces continuu de dereglemantare in domeniul protectiei sociale Guvernul amesteca drepturile de asigurari sociale (pensii), drepturile de asigurari de somaj, drepturile de asigurari de sanatate, drepturile reparatorii (veterani, detinuti politici), drepturile auxiliare celor salariale pentru sustinerea categoriilor socio-profesionale. Scopul modificarii legii este scaderea cheltuielilor bugetare cu asistenta sociala si nu combatrea saraciei tn conditiile in care din 2004 pana in 2011 indicele saraciei a cunoscut o evolutie ce culmineaza in acest an cu un maxim istoric in perioada postdecembrista! Desi 46% din populatie se afla in categoria oamenilor saraci, conform Eurostat, guvernul mentine aceeasi politica de taiere a cheltuielilor sociale fara a veni cu alternative. “Observam ca, desi numarul celor saraci s-a dublat din 2004 pana in 2011, la baza acestei legi ramane aceeasi mentalitate contabila de reducere a cheltuielilor si nu una deschisa rezolvarii rpoblemei saraciei”, a atras atentia un participant la intalnire. Cel mai grav lucru pe care il aduce, in opinia participantilor, noua lege a Asistentei Sociale este ca transfera povara financiara catre autoritatile locale prin crearea fondului de asistenta sociala definit la art. 131-135, in proportie de 30% din sume defalcate si 70% din sume de la bugetul local. Principiul solidaritatii sociale la nivel social dispare rezultand o rezolvare neunitara a problemei asistentei sociale pe teritoriul Romaniei cu diferente clare intre localitatile sarace si cele bogate.

Un al treilea obiectiv al intalnirii zonale a fost a fost dezbaterea si construirea in PSD, ca prioritate zero, a unui program economic care sa stimuleze investitiile, sa recreeze locuri de munca pierdute in aceasta perioada de criza intensa prin stimularea investitiilor si ncadrarii in munca a unor categorii vulnerabile pe piata muncii, “Aici intra si stimularile fiscale pe care le vom propune deparatmentului economic, facilitati ientru incadrsrea in munca a tinerilor absolventi a celor care au depasit varsta de 45 de ani, precum si a celor care sunt intretinatori de familii. A doua prioritate este un sistem real de protectie sociala. Discutii aprinse au fost la intalnirea noastra de atingerea a celui prag minim care trebuie asigurat pensionarilor a punctului de pensie. Noi ca partid social-democrat am avut ca prioritate ca punct de pensie 45% din salariu mediu brut. In ceea ce priveste asistenta sociala avem in vedere o alta politica sociala pentru cetatenii tarii – trebuie sa crestem cheltuielile de asistenta atunci cand avem o saracie generalizata in tara”, a subliniat deputatul Ioan Cincrea. (G.Pop)

Adauga un comentariu

*