Aproape 70 la sută dintre fermierii români nu pot primi fonduri europene

Aproape 70 la sută dintre fermierii români nu pot primi plăţi directe din fondurile europene, din cauza dimensiunilor mici ale proprietăţilor agricole ÅŸi fărâmiţării excesive a acestora, potrivit unui studiu realizat de furnizorul de soluÅ£ii integrate pentru fermieri – Agricover.

‘Majoritatea agricultorilor români nu pot primi finanÅ£are conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, fie pentru că terenurile aflate în proprietatea fermierilor sunt prea mici, fie pentru că aceÅŸtia nu beneficiază de informaÅ£iile ÅŸi mijloacele necesare accesării fondurilor’, a declarat Robert Arsene, director general Agricover.

Pentru a beneficia de banii europeni, suprafaţa agricolă eligibilă trebuie să fie de cel puţin un hectar, iar a parcelei minime agricole în cadrul exploataţiei de 0,3 hectare.

La ora actuală numărul total al gospodăriilor ţărăneşti este de circa 4,5 milioane, din care aproximativ 3 milioane de proprietăţi au suprafeţe mai mici de un hectar, conform estimărilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

‘ÃŽn aceste condiÅ£ii, subvenÅ£iile primite de la Uniunea Europeană în 2007, în valoare totală de 440 milioane euro, vor fi împărÅ£ite numai între cei aproximativ 1,5 milioane de fermieri care au în proprietate sau arendă peste un hectar de teren agricol, în funcÅ£ie de suprafaÅ£a deÅ£inută’, relevă studiul Agricover.

Sprijinul financiar acordat de UE este de 50 de euro/ hectar, pentru suprafeÅ£ele de teren agricol înscrise în Registrul Fermelor. ‘Din 2007, o fermă mare poate primi până la 300.000 euro pe an, în vreme ce pentru o fermă mică se acordă maxim 1.000 euro anual. Pe lângă mărimea suprafeÅ£ei agricole deÅ£inute, una dintre principalele cerinÅ£e pentru accesarea banilor este respectarea bunelor condiÅ£ii agricole ÅŸi de mediu’, se arată în studiul Agricover.

Constituirea în asociaţii agricole poate reprezenta o soluţie atât pentru absorbţia mai rapidă a fondurilor europene, cât şi pentru modernizarea fermelor româneşti, astfel încât acestea să atingă un nivel european de dezvoltare. Tendinţa agriculturii moderne practicate în ultimii ani în ţările membre UE este de a reduce numărul de ferme de dimensiuni mici şi de a creşte productivitatea exploataţiilor agricole, în care un număr mai mic de fermieri cultivă suprafeţe mai mari.

Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură /APIA/, până la data 25 iunie, fermierii români au depus 1,245 milioane de cereri pentru plăţile directe de la UE, pentru o suprafaţă de 9,8 milioane hectare, în creştere de 12 la sută faţă de suprafaţa de referinţă.

Agricover a fost înfiinţată în 2000 prin fuziunea dintre SC Comcereal SA Buzău şi Ulvex SA Buzău, oferind fermierilor pre-finanţarea cu pachete tehnologice (seminţe, precum şi erbicidele, pesticidele şi îngrăşămintele aferente), dar şi garantarea achiziţionării recoltelor. Compania este structurată pe patru divizii: distribuţie, cereale, silozuri şi producţie seminţe (material genetic).

Compania Agricover estimează pentru 2007 un profit de 14 milioane lei, în creştere cu cinci la sută faţă de anul precedent, după ce, în primele patru luni ale anului, profitul companiei a crescut cu 84 la sută, potrivit datelor furnizate recent de companie. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, conducerea companiei estimează pentru 2007 un volum de 320 milioane lei, cu 60 milioane lei mai mare decât în 2006.

În prezent, Agricover are aproximativ 900 de angajaţi, cu competenţe în management agricol, achiziţii, vânzări, suport şi consultanţă în agricultură. ROMPRES/

Adauga un comentariu

*