Cancerul ovarian, de piele, colorectal si de prostata par sa se lipeasca mai greu de persoanele care obisnuiesc sa bea cafea. Medicii explica ce cantitati sunt indicate, bazandu-se si pe multe studii. Energizantul de fiecare dimineata, cafeaua, pare sa fie mult mai benefic pentru sanatate decat se credea, numeroase studii creditandu-l cu efecte nebanuite. Ajuta in lupta cu dementele, stimuleaza activitatea cerebrala si, datorita antioxidantilor, previne numeroase forme de cancer, de la cel de piele, la cancerul colorectal sau de prostata.
Trei cesti pe zi pentru a preveni cancerul ovarian
Aportul de cafeina din trei cesti de cafea pe zi poate reduce riscul de aparitie a cancerului ovarian cu 20%, conform publicatiei americane Cancer. Dupa ce au fost studiate peste 122.000 de femei, cercetatorii au descoperit ca efectele cafelei sunt mult mai bune in cazul celor care nu au folosit niciodata contraceptive. In cazul lor, riscul era diminuat cu peste 35%. In acelasi timp, barbatii care beau trei cesti de cafea au un risc cu 40% mai mic sa aiba calculi biliari, conform publicatiei Journal of the American Medical Association. Cercetatorii cred ca sunt stimulate contractiile din vezica biliara, ajutand la indepartarea pietrelor inainte ca ele sa devina o problema. O cantitate un pic mai mare (400 de mg de cafeina din patru cesti) ofera protectie impotriva mai multor tipuri de cancer: bucal, de laringe sau colorectal, conform cercetatorilor de la Universitatea din Utah. Mai mult, persoanele care consuma sase cesti de cafea pe zi pot reduce riscul de a face cancer de piele cu 31%, conform cercetatorilor de la Wayne State University din Detroit, care si-a bazat studiile pe 90.000 de femei. Protectia ar oferi-o antioxidantii, care protejeaza celulele pielii.
Si cea fara cofeina are efecte
Iar un ultim studiu dat publicitatii ieri de Universitatea Harvard spune ca barbatii care consuma cafea sunt protejati de cea mai agresiva forma de cancer, cea de prostata. Insa pentru asta, consumul ar trebui sa fie in jur de sase cesti de cafea zilnic. „Chiar si o ceasca de cafea pe zi ofera protectie fata de cancerul de prostata, indiferent daca e vorba de cafea obisnuita sau decofeinizata”, sustin specialistii. Medici romani sustin ipoteza efectelor benefice ale cafelei, insa nu sunt de acord cu cantitatea. „Cafeaua are capacitate antioxidanta si efect de inhibare a dezvoltarii aberante a celulelor canceroase care apar si la nivelul pielii. Eu recomand o cantitate optima de 3-5 cesti, pentru ca ce depaseste poate fi nociv, efectele negative inrautatindu-se”, este de parere Mihaela Bilic, medic primar diabet si boli de nutritie. Ca si consecinta negativa, o cantitate foarte mare de cofeina poate conduce la deshidratare, care grabeste procesul de eliminare al mineralelor si vitaminelor. In aceste conditii, organismul elibereaza hormoni care pot facilita aparitia sindromului de colon iritabil, cresterea presiunii arteriale si dezvoltarea bolilor de inima.