Temperaturile ridicate inregistrate in ultima perioada au afectat si zona Onestiului, insa municipiul de pe Trotus a avut noroc si de ceva precipitatii, spre deosebire de alte orase din tara. Totusi, autoritatile locale au luat masuri preventive si sunt gata sa intervina, in cazul in care situatia s-ar inrautati. “Tinem legatura in permanenta cu Protectia Civila, iar in oras au fost instalate mai multe corturi ale Crucii Rosii – a precizat primarul Emil Lemnaru. In oras este suficienta apa de baut, pentru ca toate tâsnitorile functioneaza, iar in unele spatii publice inchise, mai aglomerate, cum ar fi zona ghiseelor pentru plata taxelor si impozitelor locale, am instalat mai multe aparate pentru apa plata. De asemenea, vom stropi orasul de câteva ori pe zi, in perioadele de vârf. Nu avem probleme nici cu rezerva de apa pentru consumul casnic si nici cu calitatea apei potabile. Apa e buna in tot orasul, fântânile sunt bune si ele, iar izvorul de la piata se apropie de calitatea apei plateâ€.
Apa suficienta
Afirmatiile primarului Emil Lemnaru au fost confirmate si de Marilena Vicol, directorul SC Apa-Canal SA Onesti, firma furnizoare de apa potabila in municipiu, care ne-a declarat ca nu exista pericolul ca orasul sa ramâna fara apa, pentru ca rezerva de la Valea Uzului este suficient de mare.
Doar in cazul unei avarii pe conductele dintre Valea Uzului si Onesti ar putea sa apara unele probleme, intrucât municipiul este ultimul consumator de pe acest traseu, iar apa stocata la Statia Cuciur ar putea sa nu ajunga in tot orasul.
Magaziile de pe blocuri – un pericol public
Daca probleme cu apa nu sunt, s-a conturat, in schimb, un alt pericol in Onesti, specific tot anotimpului estival. Este vorba de posibilitatea aparitiei unor furtuni, scurte dar violente, care ar putea sa smulga podurile improvizate pe acoperisurile blocurilor, asemenea constructii fiind prost facute, in cele mai multe cazuri. A devenit aproape o moda ca locatarii onesteni de la etajele superioare sa-si faca magazii pe bloc, construite din lemn si acoperite cu tabla, usor de smuls in cazul unor furtuni mai mari. Acest lucru s-a si intâmplat deja: la una dintre ultimele furtuni, magazia de pe blocul nr. 2 din Strada Venus a fost smulsa de vânt, iar tabla si grinzile din lemn au aterizat pe autoturismele de lânga imobil, dar si pe masinile parcate lânga blocul de peste drum (Saturn 2). Noroc ca nu au fost oameni in acel loc si in acel moment. Consilierul local Adrian Dinu a propus ca executivul local sa treaca la procedura de inventariere, evaluare si autorizare a acestor constructii, pentru ca ele reprezinta un adevarat pericol public.
Gheorghe LEU
cine trebuie sa controleze daca podurile sunt facute bine?