Chiar dacă în judeţul Bacău nu au fost depistate cazuri de pestă porcină, medicii veterinari sunt în continuare în stare de alertă. Măsurile de funcţionare a targurilor sunt mult mai stricte. Cat priveşte porcii mistreţi, peste 170 de exemplare au fost vaccinate.
176 de porci mistreţi au fost vaccinaţi, iar alte aproape 200 de exemplare au fost vanate. Sorin Ivanciu, purtător de cuvant la Direcţia Sanitar Veterinară şi de Siguranţă a Alimentelor (DSVSA) Bacău susţine că deşi nu au fost depistate cazuri de pestă porcină la Bacău, nu suntem feriţi de riscul apariţiei unei epidemii.
„Åži asta pentru că membrii Comunităţii Europene a interzis, începand din acest an, vaccinarea profilactică a porcilor – ne-a mai declarat el. Astfel, vaccinurile au fost scoase, iar porcii mai pot fi vaccinaÅ£i doar la cerere în condiÅ£iile în care vor merge spre sacrificare. MistreÅ£ii, în schimb, vor fi în continuare vaccinaÅ£i”.
Probele recoltate de la mistreţii vanaţi au fost analizate în laborator, însă nu a fost confirmată pesta porcină. Pentru că vaccinarea profilactică a porcilor a fost interzisă în special în fermele de creştere a porcinelor, judeţele în care a fost depistată pesta porcină au suferit mari pierderi. Din fericire, nu este şi cazul judeţului Bacău, unde fermierii au scăpat, deocamdată, de o îmbolnăvire masivă a animalelor.
„Una din măsurile luate pentru prevenirea apariÅ£iei pestei porcine a fost închiderea targurilor ÅŸi pieÅ£elor care nu îndeplineau condiÅ£iile igienico – sanitare, a completat Sorin Ivanciu. Din cele 22 de targuri existente în judeÅ£, în prezent funcÅ£ionează doar ÅŸapte. Celelalte fie nu au autorizaÅ£ie, fie nu îndeplinesc condiÅ£iile de bază cum ar fi asigurarea asistenÅ£ei medicale veterinare, asigurarea pazei ÅŸi mai ales, asigurarea spaÅ£iilor speciale pentru comercializare”.
Alina RAŢĂ