Consumul regulat de peste la cuptor sau la gratar reduce riscul de infarct in cazul femeilor varstnice, arata un nou studiu american. Nu acelasi lucru se poate spune despre pestele prajit.
Dupa ce „au luat la puricat” dieta a peste 80.000 de femei la menopauza, cercetatorii au constatat ca cele care obisnuiau sa consume cinci sau mai multe portii de peste preparat la cuptor sau la gratar aveau un risc cardiac mai mic cu 30% decat cele care mancau mai putin de o portie pe luna. Nu toate tipurile de peste au acelasi efect. Somonul, macroul si sardinele pot reduce riscul cardiac intr-o mai mare masura decat pestele alb, precum tonul, codul sau calcanul. La polul opus, o portie de peste prajit pe saptamana creste riscul de ateroscleroza (infundarea vaselor de sange) si infarct cu 48%. Alimentele prajite contin grasimi trans, care au fost asociate cu un risc cardiac crescut. Voluntarele cu o dieta bogata in peste la cuptor sau la gratar „isi conservasera” mai bine tineretea decat cele care preferasera pestele prajit. De asemenea, aveau un stil de viata mai sanatos si mai activ, erau mai educate si in mare parte nefumatoare. Femeile care declarasera ca mananca peste prajit aveau un indice de masa corporala peste limita normala. Alimentatia lor era saraca in fibre, dar bogata in calorii.