Seceta a provocat până acum pagube importante în agricultură

Pagubele produse de seceta în agricultură depăşesc până la această dată 1,5 miliarde de euro, a declarat pentru ROMPRES preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu.

„Estimările Ministerului Agriculturii referitoare la pagubele înregistrate până în prezent – de 500 milioane lei – se referă doar la cât poate acoperi ministerul prin despăgubirile acordate producătorilor agricoli care ÅŸi-au asigurat culturile. ÃŽn realitate, acestea depăşesc 1,5 miliarde de euro”, a spus Rădulescu.

În ultimele zile, reprezentanţii locali ai LAPAR au cerut Guvernului declararea stării de necesitate în agricultură, din cauza situaţiei provocate de secetă, în caz contrar fermierii urmând să protesteze la Bucureşti. De altfel, reprezentanţii LAPAR vor avea luni o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, în vederea efectuării unei analize privind situaţia din agricultură.

„Nu avem nici un interes să ieÅŸim în stradă, dar dacă nu vom primi sprijin pentru înfiinÅ£area culturilor în toamnă ÅŸi pentru diminuarea pagubelor suferite din cauza secetei vom declanÅŸa mai multe acÅ£iuni de protest”, a spus Adrian Rădulescu.

Producătorii agricoli solicită luarea unor măsuri urgente în zonele cele mai afectate de secetă, sprijin financiar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, modificarea legii privind despăgubirile din agricultură şi măsuri concrete pentru combaterea secetei în 2008.

„Am primit confirmarea ministrului RemeÅŸ că vom primi bani pentru înfiinÅ£area culturilor, în jur de 5-6 milioane lei/hectar, pentru că avem acordul de principiu al UE privind ajutoarele de stat”, a arătat preÅŸedintele LAPAR.

Guvernul a declarat stare de calamitate naturală în agricultură pentru zone din 34 judeţe afectate de secetă, anunţând despăgubiri cuprinse între 600 lei şi 750 lei/ha numai pentru culturile asigurate şi unde au fost înregistrate pagube mai mari de 30 la sută din producţie. Dar fermierii susţin că despăgubirile nu acoperă decât jumătate din costuri, iar seceta prelungită îi va împiedica să cultive din nou la toamnă, deoarece nu vor dispune de resurse financiare. De asemenea, ei cer ca despăgubirile să fie acordate chiar şi producătorilor care nu şi-au asigurat culturile, dar acest lucru nu poate fi făcut decât prin modificarea legii 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, seceta a făcut ravagii mai ales în Dobrogea, Bărăgan ÅŸi sudul ţării, în rândul culturilor de cereale păioase (grâu, orz, orzoaică ÅŸi rapiţă). Dar, după finalizarea evaluărilor la culturile prăşitoare, porumb ÅŸi floarea soarelui, oficialii ministerului vor analiza ÅŸi acordarea de despăgubiri pentru aceste culturi. „DeÅŸi avem semnale că producÅ£iile agricole la floare ÅŸi porumb sunt deja distruse în anumite zone în proporÅ£ie de 50 la sută nu avem încă înÅŸtiinţări referitoare la solicitările de despăgubiri”, a arătat el.

Despăgubirile se dau în baza Legii 381 din 2002 şi reprezintă 70 la sută din cheltuielile efectuate de producătorul agricol până la data producerii fenomenului, dar nu mai mult de 750 lei pe hectarul de grâu, 700 lei pe hectarul de orz, orzoaică şi 600 lei pentru rapiţă.

Până în prezent au fost depuse 7.600 de dosare de despăgubiri, pentru o suprafaţă de 550.000 de hectare cultivate cu grâu, 54.600 hectare de orz şi orzoaică şi 63.000 hectare cu rapiţă. Producătorii agricoli vor primii banii după 1 august.

Potrivit datelor centralizate de MADR, seceta a afectat, până în prezent, aproape 2,6 milioane hectare cu cereale păioase (grâu, orz, orzoaică, rapiţă) dar şi suprafeţele însămânţate în primăvară cu porumb, sfeclă, soia, floarea soarelui, legume, ceea ce reprezintă aproximativ 36 la sută din totalul de 7,2 milioane hectare în cultură.

Din suprafaÅ£a însămânÅ£ată cu grâu în toamna anului trecut au fost afectate de secetă peste 1,28 milioane hectare /62,62 la sută), iar din cea cu orz ÅŸi orzoaică aproape de jumătate – 194.374 hectare (49,4 la sută), din cele 393.444 însămânÅ£ate. Culturile de rapiţă pentru ulei au fost cele mai afectate, din cele 388.167 hectare însămânÅ£ate fiind distruse de secetă peste 252.637 hectare (66 la sută).

Potrivit MADR, cultura de porumb a fost distrusă, până în prezent, pe 333.084 hectare, din cele 2,54 milioane însămânţate, iar cea de floarea soarelui pe 214.298 hectare, dintr-un total de 878.934 hectare, însămânţat în 2007. Şi soia a avut de suferit în urma căldurii excesive, pe 45.126 hectare din cele 124.593 aflate în cultură, iar sfecla de zahăr pe 4.829 hectare, din totalul de 28.733 hectare.

Legumele au fost distruse pe 11.807 hectare, din 221.248 cultivate.ROMPRES

Adauga un comentariu

*