Pedelistii au redeschis subiectul regionalizarii Romaniei. Dupa ce presedintele Traian Basescu a ocolit problema regionalizarii in modificarile pe care doreste sa le aduca Constitutiei, acum pedelistii sa gandesc sa duca la indeplinire planul lui Basescu, ce poate fi finalizat printr-o lege. Presedintele Comisiei de Administratie din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a declarat ca Romania ar putea fi impartita in opt pana la 12 regiuni, adaugand ca “marea provocare” este ca toata coalitia sa-si asume acest proiect. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca nu s-a discutat inca in Coalitie despre reorganizarea administrativa a Romaniei, apreciind ca este nevoie de 14-16 entitati administrative. “Este cu siguranta o necesitate aceasta reorganizare administrativ-teritoriala. Este o necesitate pentru exercitiul financiar 2013-2020, cand fondurile europene se adreseaza catre unitatile teritoriale din Europa care corespund ca organizare teritoriala regiunilor, si nu judetelor, cum sunt la noi”, a declarat Sulfina Barbu. Convocat urgent de presedintele Basescu, Emil Boc a primit sarcina ca, in cel mult o luna, sa aiba finalizat proiectul de lege care va schimba in mod radical structura administrativa a tarii. Baronii locali ai PDL se arata nemultumiti de noul proiect de impartire administrativ teritoriala. Potrivit unor surse portocalii, liderii de organizatii ai PDL sunt nemultumiti pentru ca risca sa isi piarda functiile la nivel local. Sefii de Consilii Judetene ar ramane fara functii prin comasarea administrativa a mai multor judete. Printre nemultumiti se numara Gheorghe Falca de la Arad, George Scripcaru de la Brasov, Gheorghe Stefan, de la Neamt.
DIVERSIUNE PEDELISTA
Reprezentantii opozitiei nu sunt nici ei de acord cu o astfel de lege. Presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea, spune ca reorganizarea administrativa nu are nicio legatura cu atragerea mai eficienta a fondurilor UE. “Cei de la PDL au facut un calcul din care a reiesit ca vor castiga doar in patru sau cinci judete. Practic, vor sa redeseneze Romania dupa fiefurile PDL, chiar cu riscul de a bulversa, de a ravasi Romania. Un Guvern de 9% incredere vrea sa ravaseasca tara. Nu-i intereseaza ca aceste regiuni de dezvoltare existente sa capete competente in plus pentru dezvoltarea regionala, sa poata deveni parteneri cu UE”, a declarat Dragnea.
Pericolul unui nou Kosovo
Vicepresedintele PC Bogdan Diaconu a avertizat, ieri, ca comasarea judetelor Mures, Harghita si Covasna in cadrul unei singure regiuni, asa cum doreste Guvernul PDL, reprezinta implinirea visului UDMR de a-si construi o enclava etnica in inima Transilvaniei. „Odata constituita aceasta regiune, extremistii maghiari vor face presiuni sa obtina autonomia ei, pe motiv ca populatia maghiara e majoritara. In loc de a sprijini convietuirea etniilor, UDMR si celelalte partide extremiste vor propune modelul secesiunii si al asupririi romanilor, cu sprijinul tacit al Ungariei, care sponsorizeaza, mai nou, in mod direct, obtinerea cetateniei acestei tari pentru etnicii maghiari din Transilvania. Romanii trebuie sa spuna „NU” reimpartirii teritoriale a Romaniei pe criterii etnice. Nu putem asista pasivi la raptul teritorial si la dezmembrarea Romaniei. Fac un apel catre societatea civila, catre mass-media si catre cetatenii Romaniei sa se impotriveasca prin toate mijloacele distrugerii Romaniei”, a declarat Diaconu.
Gabriel Vlase, deputat: “Subiectul reorganizearii administrative nu e deloc nou. Tin minte ca au existat discutii si anii anteriori. Cert este ca un asemenea demers trebuie foarte bine gandit sI aplicat. Un proiect atat de important nu poate fi impus decat prin consens si dialog, nu prin forta cum incearca sa faca PDL. Sa nu fie de fapt doar o cacealma ce nu are legatura cu atragerea fondurilor europene. Responsabilitatea gestionarii fondurilor apartine ministerelor. Problema se afla la ministere, nu la autoritatile locale. Parte importanta, fiecare cetatean ar trebui sa scoata din buzunar pentru noile documente minim 500-600 de RON”
Viorel Hrebenciuc, deputat: „Din cate cunosc, Comisia Europeana a informat oficial si in mod repetat Guvernul Romaniei, inca din anul 2008 asupra faptului ca o reforma regionala poate fi implementata doar dupa consultari politice substantiale intre majoritate, opozitie, asociatii si societate civila, astfel incat sa se asigure ca reforma va asigura predictibilitate si stabilitate.Din anul 2008, Comisia Europeana prin DG REGIO a oferit permanent asistenta politica si tehnica Romaniei dar guvernul a refuzat in mod repetat chiar si o simpla discutie pe aceasta chestiune.Acum ne trezim in brate cu o situtie despre care nu pot sa fiu decat neincrezator, ca sa nu spun ca nu cred ca se va adopta in forma dorita de PDL”
Catalin Mardare, senator : “Prezent la sedinta de Guvern, Traian Basescu a spus clar ca nu va fi acceptat proiecul UDMR privind regionalizarea. Ceea ce propune de fapt Traian Basescu nu este o reorganizare administrativa. Pentru asta e nevoie de modificarea Constitutiei. Pentru a nu se ajunge la Constitutie, presedintele propune doar o reorganizare teritoriala – actualele judete se transforma in judete mai mari, echivalentul actualelor regiuni de dezvoltare.”
Costurile reformei administrative pentru cetatean
* Schimbare Carte de Identitate 11 ron + xerox 1 Ron/ Total 12 Ron
* Schimbare talon de inmatriculare si numere inmatriculare autoturism / 37 Ron taxa Preschimbare talon de inmatriculare + 120 Ron taxa numere preferentiale plus numere normale preferentiale + xerox 3 ron / Total 160 Ron
* Rol fiscal + carte funciara / Total 60 Ron
* Permis auto 68 ron + fotografii 15 ron + xerox 2 ron / Total 85 ron
* Preschimbare pasaport / total 280 Ron
* Total 597 Ron
* Minim 600 Ron va scoate fiecare roman din buzunar
In afara de impartirea pe judete, Romania este impartita si in opt regiuni de dezvoltare, corespondente nivelului NUTS-2 de diviziuni al UE, dar fara a avea capacitati administrative. Regiunile de dezvoltare se refera la subdiviziile regionale ale Romaniei creeate in 1998 si sint folosite in special pentru coordonarea proiectelor de dezvoltare regionala. Regiunile de dezvoltare nu sint unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale. Regiunile de dezvoltare ale Romaniei, numite dupa pozitia geografica in tara, sint: Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov. Regiunea Nord-Est (Moldova), cuprinde judetele: Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau si Vaslui.
Regiunea Vest (Apuseana) cuprinde judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.
Regiunea Nord-Vest (Somesana) cuprinde judetele: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj.
Regiunea Centru (Muresana) cuprinde judetele: Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna si Brasov.
Regiunea Sud-Est (Dunarea de Jos) cuprinde judetele: Tulcea, Vrancea, Galati, Braila, Buzau si Constanta.
Regiunea Sud (Muntenia) cuprinde judetele: Arges, Dambovita, Prahova, Ialomita, Calarasi, Giurgiu si Teleorman.
Regiunea Bucuresti-Ilfov cuprinde municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.
Regiunea Sud-Vest (Oltenia) cuprinde judetele: Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt si Dolj.
Ceausescu, obsedat sie el de harti
Ultimul din istoria Romaniei care s-a jucat de-a desenatorul de tara a fost Nicolae Ceausescu, care a ramas pina la moarte in suflet cu uimirea pe care a avut-o cind a mers prima data in Bucuresti si a vazut cladiri inalte. A crezut ca bunastarea inseamna sa locuiesti la bloc si dupa ce a devenit presedinte a mutat aproape un popor intreg in blocuri. In planurile lui Traian Basescu, judetele dispar si sint inlocuite de regiuni pentru ca ,,ha, ha, ha,,,, nu suna bine judetul Ardeal, … ha, ha, ha”. Nicolae Ceausescu a venit cu o noua organizare administrativa, cind era mai tinar, in 1968. O noua harta care modifica fundamental harta pe care o trasase cu 20 de ani inainte mentorul sau, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Partea buna a fost reinstituirea judetelor. Inainte de el, Carol al II-lea a trasat, in 1938, la instaurarea dictaturii sale personale o noua harta administrativa. Peste gard, Vladimir Voronin a aruncat la cos judetele abia revenite in zona dupa independenta Republicii Moldova din 1991 si a reinstaurat raioanele, de sorginte sovietica. Si mai la est, Vladimir Putin, cand era presedinte, a introdus o supra-structura teritoriala intre republica autonoma/tinut/regiune si federatie. In orice caz, in prezent avem 41 de judete si municipiul Bucuresti, care are, in ochii guvernului, rang de judet, fiindu-i alocat un post de prefect. Ultimul judet (re)creat este Ilfov, redus de Nicolae Ceausescu in 1981 la dimensiuni minimale si transformat in bratul rural-agricol al capitalei, sub titulatura de trista amintire ,,Sectorul Agricol Ilfov” (SAI).