Agricola Bacău, principalul exportator de carne de pasăre din România, a exportat în primele cinci luni ale anului 2011 peste 22% din producţia sa de carne de pasăre, în contextul în care în 2010 exporturile companiei nu au depăşit 12% din producţia realizată. În volum exporturile au crescut cu 76 % faţă de anul precedent, iar valoric exporturile din 2011 au fost mai mari cu 219 % faţă de perioada similară a anului trecut. Această creştere valorică semnificativă a fost determinată în principal de creşterea proporţiei de carne refrigerată livrată pe pieţele externe (60% din total carne exportată în 2011, de la 20% în anii trecuţi).Principalele sortimente livrate pe pieţele din vest sunt piept de pui cu os sau dezosat, file din piept de pui şi pui grill. “Cele mai importante ţări în care exportăm sunt Germania, Olanda, Franţa, Grecia şi ne interesează piaţa Marii Britanii în special, unde deja colegii de la Europrod au livrat prima tranşă de produse de tip ready-meal. Intenţionăm, de asemenea, să exportăm salamuri crude uscate, de la Salbac, unde în acest moment am demarat o investiţie de mărire a capacităţii de producţie la această grupă de produse”, a declarat Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău. Unul dintre obiectivele Agricola Bacău pentru anul 2012 este creşterea cotei de piaţă la carnea de pasăre la 16%, faţă de 14% cât a înregistrat în anul 2010. “Dacă anul trecut am comercializat în total puţin peste 26.000 tone carne de pasăre, în 2011 estimăm că vom vinde peste 31.000 de tone. Ne interesează foarte mult, în continuare, piaţa internă, însă cea mai importantă «caracteristică» a consumului în 2011 va rămâne prudenţa, iar în ceea ce priveşte carnea de pasăre estimez că nivelul consumului va fi staţionar. Prin urmare, creştem cantităţile de carne la export. Consider însă că în 2012 piaţa cărnii de pasăre din România se va încadra în trendul previzionat de ţările UE, şi anume o creştere uşoară, de 2-3 procente”, a precizat Grigore Horoi.