Temperaturile ridicate cresc riscul apariţiei de boli digestive. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să consume doar alimente proaspete. În ultimele 24 de ore, numai în Bucureşti 44 de persoane au ajuns la spital cu dureri de stomac, din cauza alimentelor alterate.
În ultimele 24 de ore, peste o mie de persoane au sunat la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti. Medicii au fost nevoiţi să intervină în cazul a 77 de persoane care au căzut în stradă şi în cazul a 83 de persoane care au făcut lipotimie din cauza temperaturilor ridicate.
Dar cei mai mulţi care au sunat la Salvare aveau febră şi 44 de persoane prezentau colici abdominale, iar medicii spun că pacienţii au consumat alimente păstrate necorespunzător.
În medie, 50 de bucureşteni cheamă zilnic Ambulanţa pe motiv că au dureri de stomac. Pe cei mai mulţi. medicii îi diagnostichează cu toxiinfecţii alimentare, dizenterii, botulism sau infectare cu salmonela. Aceste boli sunt provocate de igiena alimentară defectuoasă şi se manifestă, în general prin febră de până la 39 de grade, dureri abdominale şi de cap, însoţite de vărsături.
Populaţia este sfătuită să se spele pe mâini cu apă şi săpun înainte să prepare alimentele, dar şi înainte de fiecare masă. De asemenea, fructele şi legumele trebuie luate numai din surse sigure şi spălate bine sub jet de apă. După preparare, alimentele nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore, iar cele care vor fi consumate la mai mult de două-trei ore de la preparare vor fi păstrate la temperaturi sub 5 grade Celsius.
Sursa: Realitatea TV