El a atentionat asupra schimbarii „cu forta” a „hartii etnice”. „Realitatea” Tinutului Secuiesc trebuie respectata, a mai afirmat el, motiv pentru care ambasadorul Ungariei la Bucuresti a fost convocat la sediul MAE.
Recent propusa impartire pe regiuni a Romaniei va reprezenta o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice a tarii, a declarat ieri vicepremierul ungar Zsolt Semjen pe postul public de televiziune din tara vecina. Aranjamentul propus reprezinta o amenintare serioasa pentru supravietuirea etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc si Transilvania, a subliniat Semjen, care este si ministru pentru politica nationala a Ungariei.Zsolt Semjen a mentionat ca in trecut au mai circulat planuri similare si ca este greu de spus, in actualele circumstante politice „furtunoase”, cit de serioase sint aceste planuri. „Pentru etnicii maghiari este o chestiune de viata si de moarte ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele cu populatie maghiara sa ramina unite”, a spus Semjen. „Romania si-a asumat chiar obligatii internationale sa nu-si schimbe cu forta harta etnica”, a adaugat el. Vicepremierul ungar a afirmat de asemenea ca noua propunere de impartire administrativa evoca amintirea neplacuta a masurilor antimaghiare din perioada lui Ceausescu, cind a fost desfiintata regiunea autonoma Mures.Pozitia Ungariei este ca, daca schimbarile anuntate vor fi puse in practica, „realitatea” Tinutului Secuiesc trebuie respectata, a notat oficialul ungar, citat de Agerpres. Acesta a mai remarcat ca, daca va avea loc fuzionarea judetelor propusa de PDL, proportia etnicilor maghiari in noile unitati administrative va scadea dramatic.
Demers „neuzual si nepotrivit”
Reactia autoritatilor de la Bucuresti la afirmatiile vicepremierului de la Budapesta nu s-a lasat asteptata. Ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, ieri, la sediul MAE, ocazie cu care „partea romana si-a exprimat dezacordul fata de declaratiile publice din 15 iunie 2011 ale autoritatilor ungare referitoare la proiectul reorganizarii administrative”. „Partea romana a apreciat ca neuzual si nepotrivit demersul public al partii ungare in conditiile in care reorganizarea teritoriala a Romaniei este o chestiune strict de politica interna, iar dezbaterea publica pe marginea acestui proces a fost lansata de putin timp”, se arata intr-un comunicat MAE.
Si proiectul Statutului minoritatilor se modifica, spre nemultumirea UDMR
Comisia pentru drepturile omului de la Camera a modificat, ieri, proiectul Statutului minoritatilor, stabilind ca limitele unitatilor administrativ-teritoriale in care minoritatile detin o pondere semnificativa pot fi modificate fara a aduce atingere drepturilor acestora. Reprezentantul UDMR in Comisie Attila Varga a criticat acest amendament si a spus ca UDMR sustine textul initial al articolului 14 din Statutul minoritatilor, care prevede ca este interzisa modificarea limitelor unitatilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscriptiilor electorale, in defavoarea ponderii minoritatilor nationale care locuiesc in mod traditional in acestea. In replica, deputatul PDL, Marius Dugulescu a spus ca textul initial al articolului 14 era o incalcare a Constitutiei, pentru ca statul nu mai putea sa se reorganizeze din cauza interdictiei impuse prin lege.