Intalnirea dintre seful statului si liderii opozitiei a fost una deosebit de tensionata. Uniunea Social Liberala (USL) a fost reprezentata de liderul PSD, Victor Ponta, si cel al PNL, Crin Antonescu. Cei doi i-au propus presedintelui formarea unui guvern tehnocrat sustinut inclusiv de opozitie si declansarea de alegeri parlamentare anticipate in noiembrie 2011. Traian Basescu a subliniat ca obiectivul sau, in discutiile cu liderii opozitiei, a fost sa incerce compromisul! Va dau doua camere, votati revizuirea Constitutiei, a fost compromisul cerut de Basescu. Ulterior Basescu s-a repliat si a promis UDMR cel mai mare act de tradare nationala: regiune separata pentru Covasna si Harghita. UDMR-ul a marjat solicitand in aceasta regiune Muresul, Bihorul si Alba.
Dupa ce a “discutat” cu liderii opozitiei si ai coalitiei, presedintele a adoptat un discurs populist si a anuntat ca nu va elimina din proiectul sau de modificare a Constitutiei prevederea referitoare la prezumarea averii dobandite ca fiind licita si cea privind imunitatea parlamentarilor. Cu alte cuvinte, ignoria Curtea Constitutionala! El a mai spus ca luni se va face un anunt oficial in privinta reorganizarii teritoriale, in coalitie continuand pana atunci discutiile.
USL vrea Guvern tehnocrat si anticipate iin 2011
USL i-a propus presedintelui Traian Basescu formarea unui Guvern tehnocrat sustinut inclusiv de opozttie si declansarea de alegeri parlamentare anticipate in noiembrie 2011, seful statului replicand ca acest lucru inseamna impingerea tarii in instabilitate politica. Victor Ponta, presedintele PSD,si copresedinte al USL, i-a spus sefului statului, ca Uniunea este dispusa sa sprijine chiar formarea unui guvern tehnocrat, cu alegeri anticipate in toamna acestui an. El i-a oferit presedintelui un set de documente cu propunerile USL. “Stiti foarte bine ca, a spus si Comisia de la Venetia, nu putem pune in Constitutie numarul de parlamentari, ci putem pune norme de reprezentare, cati cetateni va reprezenta un parlamentar, pentru ca populatia este fluctuanta, mai ales la nivelul UE”, a explicat Ponta. „Dar cel mai important lucru, pe care l-ati atins si dumneavoastra, sa ne banuiasca cineva ca, iata, avem si puncte comune, este ca ne dorim sa analizati infiintarea unui comitet economic anticriza cu un dialog tripartit intre putere, opozitie si BNR. Suntem dispusi sa sprijinim acest comitet si chiar formarea unui guvern tehnocrat”, a spus Ponta. El a precizat ca sarcinile acestui Executiv tehnocrat ar fi punerea in aplicare a masurilor anticriza convenite in comun si organizarea in aceasta toamna a alegerilor parlamentare, pe numarul de parlamentari de 320. „Dupa care, noul Parlament, pana pe 15 aprilie, sa finalizeze procesul de revizuire a Constitutiei, iunclusiv procesul de reorganizare administrativ-teritoriala si la alegerile locale din 2012 sa avem si referendum”, a adaugat Ponta.
Dialogul surzilor
Nu se poate spune ca a avut loc un dialog intre cei doi lideri ai USL si Traian Basescu. Iar acest lucru din cauza presedintelui Romaniei, care a intervenit si a intrerupt orice incercare de lamurire a situatiei. Dupa ce Victor Ponta ii prezentase propunerea USL privind anicipatele, Basescu l-a intrerupt. „Lasa-ti-ma sa repet sa vad daca am inteles bine: propuneti sa intram intr-o criza politica, sa declansam acum alegeri anticipate”. El a adaugat ca exista deja o coalitie de guvernare. „Am vazut ca aveti o coalitie de guvernare care se intelege foarte greu”, a comentat Ponta. „Astea-s coalitiile”, a replicat presedintele. „Deci, imi propuneti sa intram in anticipate acum”, a continuat presedintele. „Nu. V-am propus sa ne pregatim, aa ne intoarcem, cum spuneti dumneavoastra, la popor”, a raspuns Ponta. Basescu i-a explicat ca „poporul s-a pronuntat” deja, votand reducerea numarului de parlamentari. „Pai asa facem. Noi am depus proiectul de lege si il votam. Domnul Boc a zis ca nu il voteaza, dar cred ca dumneavoastra il puteti razgandi”, a spus Ponta. „Am o rugaminte. Incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de pe la Midia sau Rovinari”, a replicat Basescu, Ponta rtspunzand ca poate sa-l intrebe orice. „Pot sa raspund la toate intrebarile”, a adaugat presedintele PSD. „In mod categoric, orice propunere de vulnerabilizare a stabilitatii politice este exclusa. Cel putin din partea mea nu va avea un suport pentru impingerea tarii in alegeri acum”, a spus Basescu. Ponta a precizat ca termenul propus pentru alegeri anticipate este luna noiembrie 2011. Presedintele a spus ca, in opinia sa, „impingerea clasei politice in campanie nu va face decat sa strice echilibrele fragile” care au tinut Guvernul. „Va propun altceva, nu impiedicati procesul de reformare a tarii”, a spus Basescu.
UNPR a zis, cum altfel, ca Basescu!
In mod firesc, presedintele de onoare al UNPR, fostul social-democrat Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea din care face parte sprijina cele doua procese „fundamentale” initiate de presedinte, subliniind ca acest lucru trebuia facut inca de la 1 ianuarie 2007, atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana. „Dorim ca aceste reforme sa fie duse la bun sfarsit, este un moment oportun, la fel ca oricare altul. In mod clar, aceste procese foarte complicate, probabil unele dintre cele mai complicate, ne vor arata daca avem oameni de stat capabili sa duca tara unde trebuie si sa modernizeze Romania”, a spus Diaconescu.
UDMR – pe pozitie, celelalte minoritati, pres pentru Basescu
Liderul grupului minoritatilor, altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, a declarat ca discutia cu presedintele Traian Basescu a fost „de substanta” si ca au ramas de clarificat in zilele urmatoare cateva chestiuni „de nuanta”. Pambuccian, sustinator al Puterii, indiferent care ar fi ea, nu a enumarat problemele pe care trebuie sa le lamureasca. Statutul minoritatilor nationale „merge” mai departe prin comisie. “In proportie de 99 la suta, toate chestiunile sunt convenite, mai sunt cele doua puncte pe care urmeaza sa le discutam. Unul se refera la nemodificarea structurii etnice prin masuri administrative, celalalt la avizul conform in cazul desfiintarii de scoli unde se preda in limba materna”, ar fi spus Pambuccian. . Grupurile UDMR si minoritatilor nationale nu au facut declaratii de presa dupa intalnirea de la Cotroceni, semn ca UDMR nu poate fi convinsa in continuare de necesitatea reorganizarii administrativ-teritoriale in varianta propusa de Traian Basescu.
PD-l nu putea fi decat de partea lui Basescu
La finalul discutiilor cu presedintele Traian Basescu, liderul PDL, Emil Boc, ca un ceas intors cu cheita, a declarat mecanic ca partidul pe care il conduce isi mentine parerea ca reorganizarea administrativa trebuie facuta si a precizat ca s-a mai convenit ca pana luni sa continue discutiile in coalitie pe aceasta tema. Boc a amintit ca in Constitutie avem o prevedere care vizeaza averile, care astazi este o bariera pentru confiscarea celor care nu sunt obtinute legal. A doua prevedere pune autoritatile in imposibilitatea de confiscare a averilor ilicite. Este greu ca autoritate a statului sa spui „stiti, ne impiedica Constitutia”. „Pana si Bulgaria a reusit sa modifice legislatia”, s-a lamentat BocNuca tare numita UDMR
Bomba a explodat in cursul zilei de miercuri, atunci cind presedintele Basescu a lasat sa se inteleaga ca este dispus sa le ofere maghiarilor fie variantaa unui judet format din Covasna si Harghita, fie ca cele doua sa ramana entitati sepaarate. UDMR este, cel putin pana acum, o nuca foarte tare pentru PDL, amenintand chiar cu ruperea protocolului de claborare si, implicit, cu declansarea alegerilor anticipate propuse de USL.
Viorel Hreneciuc, deputat: “Traian Basescu nu vrea intelegeri cu opozitia, ci doar sa se faca lucrurile dupa propriul plac. USL nu poate accepta a?a ceva. USL a venit in premiera la Cotroceni in aceasta formula de alianta. Este un moment care arata soliditatea acestei constructii politice.USL a subliniat clar nevoia de a prioritiza actiunile de la nivel politic: mai intai ne ocupam de criza economica, iar dupa aceea de Constitutie sau reorganizare. Nu am iesit din criza, iar noi pericole stau sa apara.USL a mers la Cotroceni cu o serie clara de propuneri pentru a iesi din situatia actuala. Basescu a fost surprins de propunerea alegerilor anticipate, pentru ca stie ca oamenii si le doresc. Ca si in cazul referendumurilor locale pe regionalizare, s-a vazut ca Basescu si PDL fug acum de popor. Traian Basescu trebuie sa se tina de promisiunea facuta liderilor USL – respectiv, aceea de a convinge PDL sa sustina proiectul de lege privind reducerea numarului de parlamentari. Este un moment al adevarului.”
Catalin Mardare, senator : “ Basescu a fost nevoit sa recunoasca faptul ca Parlamentul bicameral, cu o camera care sa reprezinte administratiile locale, este varianta dezirabila. USL va propune modificarea Constitutiei in acest sens, dupa alegerile parlamentare. Traian Basescu nu a dorit insa in mod real un compromis sau un dialog, ci pur si simplu sa anunte ca el doreste ca lucrurile sa se faca intr-un anumit fel. A spus clar: 8 regiuni, modificare Constitutiei asa cum vreau el, chiar si in dezacord cu CCR.USL nu poate accepta asa ceva.Presedintele nu a putut nega realitatea ca avem o administratie corupta si un stat supra-politizat de PDL. Nici macar Traian Basescu nu mai poate nega aceste lucruri. Apelul la topurile internationale este patetic, in conditiile in care in toate se vorbeste despre cresterea perceptiei de coruptie in ultimii ani. Faptul ca Romania nu este cel mai corupt stat din lume nu este o realizare.”
Gabriel Vlase, deputat : “USL transmite UDMR, PDL si tuturor actorilor politici sa stopeze mesajele politicianiste care conduc la escaladarea atitudinilor etnice si nationaliste extreme.PDL joaca in mod iresponsabil cartea nationalista sperand ca asa o sa se salveze de la dezastrul electoral.Ceea ce s-a intamplat la Alba-Iulia nu este un incident cu caracter etnic. Actuala putere nu ar trebui sa inflameze spiritele degeaba.Opozitia actioneaza responsabil, facand apel la dialog si solicitand PDL si UDMR sa se intoarca cu fata la realele probleme ale romanilor, indiferent de etnie.”
o Conform Eurostat, Romania este cel mai sarac stat din UE, dupa Bulgaria.
o In 2010, PIB-ul pe cap de locuitor din Romania, exprimat in PPP (paritatea puterii de cumparare), a fost de 45% din media UE.
o In perioada 2008-2010, Romania a pierdut doua puncte procentuale fata de medie UE in ceea ce priveste PIB/cap de locuitor exprimat in PPP, scazand de la 45% la 43% din media Uniunii.
o Pretul graului a crescut cu peste 90% fata de vara anului trecut. Pretul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahar si soia cu 33%.
o Toate acestea se reflecta in buzunarul romanilor, in nivelul de trai si in puterea de cumparare.