Reforma in sanatate a venit intr-o Romanie in care se moare de TBC si de cancer de col, in care speranta de viata la nastere pentru femei e cea mai mica din Europa si in care sunt cele mai multe decese sub un Acest sistem in curs de reformare va ramane fara medici, in mai putin de 11 ani.
Adevarata stare de sanatate a Romaniei este aceasta, suntem campioni la sifilis, TBC si cancer de col. Sistemul de sanatate este trunchiat de exodul medicilor si de investitii precare in cercetare. In ultimii trei ani, peste 10.000 de medici au solicitat Ministerului Sanatatii eliberarea unui certificat de conformitate, pentru a le fi recunoscute diplomele in statele Uniunii Europene si, pe cale de consecinta, pentru a se putea angaja in UE. Drept care, anual, peste 3.300 de medici au plecat sa munceasca in strainatate. Potrivit unei analize MONEY.ro, in mai putin de 11 ani, Romania va ramane fara medici, daca se va pastra ritmul intrarilor si iesirilor din sistem, inregistrat in ultimii doi ani. Mai mult, un raport realizat la comanda Parlamentului European arata ca Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste investitiile in cercetarea si dezvoltarea de medicamente noi, cu o medie de 5 euro per capita.
Romania, primul loc in UE la incidenta “bolii saraciei”
Inregistram anual peste 110 cazuri de infectie cu bacilul Koch la suta de mii de locuitori, ceea ce inseamna ca suntem statul cu cea mai mare incidenta a TBC din Uniunea Europeana. Desi avem un Program National de Control al Tuberculozei, coordonat de Ministerul Sanatatii Publice, tendinta ultimilor ani in Romania indica o crestere a incidentti tuberculozei cu tulpini BK chimiorezistente, si mai ales multidrog- rezistente, manifestata prin rezistenta la cele doua chimioterapice antituberculoase de prima alegere, Rifampicina si Izoniazida.
Primul la mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin
Record negativ explicabil din cauza depistarii tardive a neoplasmului, intr-un stadiu in care interventia terapeutica este limitata. In Romania apar anual aproximativ 3.400 de cazuri noi si contabilizam anual peste 2.000 de decese datorate cancerului de col.
Pe primul loc in Europa la numarul infectiilor de sifilis
Recordul Romaniei la numarul de cazuri de sifilis a fost masurat de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile pentru intervalul 1990 – 2009, si prezentat intr-un raport privind incidenta BTS.
Rata mortalitatii infantile, cea mai mare din UE!
Romania inregistreaza cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, anume peste 10 decese sub un an relativ la 1.000 de nascuti vii. Indicatorul se regaseste in statisticile Eurostat, revizuite in mai 2011.
Mortalitatea in regiunile Nord –Vest si Vest, cele mai ridicate valori din UE
Regiunile Nord-Vest si Vest au cele mai mari nivele ale mortalitatii din Uniunea Europeana, potrivit unui raport Eurostat revizuit in iunie 2011. Concret, in regiunea Nord-Vest avem peste 1.096 de morti la 100.000 de locuitori, aproape 11 morti la 1.000 de locuitori, in timp ce in regiunea Vest am inregistrat 1.092 de morti la 100.000 de locuitori, potrivit aceluiasi raport.
Mortalitatea datorata cardiopatiei ischemice
Nord-Vest si Centru sunt regiunile care au cele mai mari valori ale mortalitatii cauzate de boala cardiaca ischemica din Uniunea Europeana, potrivit raportului Eurostat publicat in iunie 2011. Astfel ca, in regiunea Nord-Vest avem peste 301 de morti cauzate de bolile reunite sub cupola cardiopatiei ischemice, la 100.000 de locuitori, in vreme ce in regiunea Centru am inregistrat peste 276 de victime ale BCI la suta de mii de locuitori, potrivit celor mai recente cifre disponibile.
Mortalitate la romancele sub 65 de ani, cea mai ridicata
Cea mai ridicata valoare a indicatorului “mortalitatea femeilor sub 65 de ani din cauza bolilor infectioase” e tot in Romania, potrivit raportului Eurostat. Concret, avem 190 de femei decedate din cauza bolilor infectioase, la suta de mii de locuitori.
Speranta de viata la nastere pentru femei, cea mai mica din UE
Romania are cea mai mica speranta de viata la nastere pentru femei din Uniunea Europeana, mai exact 77, 4 ani. Doar Bulgaria ne egaleaza la acest capitol, potrivit raportului Eurostat din mai 2011.
Cele mai sarace regiuni din Europa, tot in Romania
Sase regiuni din Romania se regasesc in topul celor mai sarace regiuni din Uniunea Europeana, potrivit celui mai recent raport al Eurostat, revizuit in iunie 2011. Punctual, este vorba de regiunea Nord-Est cu 29 la suita din media UE, Sud-Vest Oltenia cu 36 la suta din media UE, Sud-Est si regiunea Sud Muntenia, fiecare cu 39 la suta, Nord-Vest, cu 41 la suta si Centru, cu 45 la suta din media UE. Indicatorul la care se face referire aici este PIB-ul per capita la nivel regional in cele 27 de state membre UE.
Sub nivelul inregistrat de indicator in regiunile antementionate de la noi se afla doar trei regiuni din Bulgaria, Severozapaden, cu 28 la suita din media UE, si Severen tsentralen si Yuzhen tsentralen, fiecare cu 30 la suta din media UE.
Doar 16 lei au investit in sanatate cei pe care i-am votat!
In 2011, autoritatile locale au investit in spitalele administrate, in medie, 16,1 lei per capita, cea mai mare suma din 2008 incoace, potrivit raportului privind contributiile autoritatilor locale pentru unitatile sanitare, realizat de Ministerul Sanatatii. In 2008, media nationala a sumelor investite in spitale, pe cap de locuitor, prevazuta de autoritatile locale a fost de doar 3, 2 lei, cea mai mica rata de investitie in intervalul 2008 – 2011. In 2009, suma a crescut nesemnificativ la 4.5 lei/cap de locuitor, in timp ce in 2010 s-a situat la 12.6 lei/cap de locuitor. La un an de la descentralizare, in 2011, avem o medie nationala de investitii in spitale din partea autoritatilor locale de 16.1 lei, potrivit aceluiasi raport. Raportul a fost realizat pe baza datelor oficiale transmise de unitatile sanitare, prin directiile de sanatate publica, si confruntate cu datele de executie centralizate la Ministerul Finantelor
Aiurelile unui ministru “bolnav”
Contrazicand oirice evidenta, Attila Cseke, ministrul Sanatatii indruga vrute si nevrute. “Descentralizarea a fost o decizie corecta, binevenita si care a produs efecte pozitive in multe judete. In urma descentralizarii unitatilor sanitare catre consiliile judetene si primarii, valoarea investitiilor pe care acestea le-au efectuat in sistemul sanitar a crescut semnificativ, de peste 6 ori in ultimii 3 ani. Exista autoritati locale care au inteles importantta investitiilor in Sanatate, dar sunt si situatii in care acestea prefera sa investeasca mai mult in echipele de fotbal, de exemplu, decat in Sanatatea concetatenilor”, declara Attila Cseke, ministrul Sanatatii..