Topul sumelor platite de elevi la examenul de bacalaureat

Circa 2,5 milioane de euro reprezinta banii cheltuiti de elevi in fiecare an pentru a cumpara bunavointa profesorilor in cadrul examenului de bacalaureat. Econtext.ro a prezentat un top al sumelor platite de liceeni pentru ca profesorii sa fie mai “toleranti” cu acestia la examenele de bacalaureat. Un top al sumelor date de elevi pentru “protocol” si pentru note mai mari!

Au fost identificate doua tipuri de sume. In primul rand, este vorba despre clasica suma data pentru “protocol”, care este, in general, mai mica, in jur de 50 -100 lei.
Aceasta suma se strange de la fiecare elev, iar scopul ei real este sa castige bunavointa profesorilor care supravegheaza examenele de bacalaureat, astfel incat candidatii sa se mai poata inspira si din alte surse.
Oficial, aceste sume se strang pentru cheltuielile de protocol, pentru a oferi apa, mancare, cafea, etc, profesorilor care supravegheaza aceste examene! Doar 0 suntem un popor ospitalier!

Mita pentru note

In al doilea rand, se mai ofera si alte sume, care vizeaza obtinerea unor note mai mari. Profesorii primesc indicatii de la colegii lor in privinta liceenilor care trebuie sa promveze cu note cat mai bune! Bineinteles, aceste indicatii sunt rasplatite cu bani de catre elevi, iar sumele sunt mai ridicate decat cele pentru simplul protocol.
In plus, aceasta mita este nominal directionata, nu are efect asupra intregii clase, ci doar asupra liceenilor care au cotizat. Aici sumele sunt in jur de 100 de euro, desi sunt declaratii ale elevilor care merg catre sume si mai halucinante. Bineinteles, aceste cazuri sunt mai rare, comparativ cu valul protocolului. In multe cazuri, exista o combinatie intre acestea, iar sumele sunt undeva la mijloc. Se asigura o suma mai mare, iar examenele sunt luate de marea majoritate si cu niste note si mai mari. De exemplu, la un liceu din Oradea, in urma cotizatiilor la “fondul de protocol”, elevii au primit, in medie, doua puncte in plus la notele de la unele probe. Convenabil, nu? Un punct din oficiu, plus inca doua puncte din “oficiile” profesorilor si ai pornit deja cu nota trei!

Tabel national

Iar Econtext.ro a realizat un tabel cu 20 de astfel de exemple. Practic, au fost intrebatimai multi tineri asupra sumelor pe care le-au platit pentru protocol sau pentru a obtine anumite note in cadrul examenului de bacalaureat. Iar raspunsurile vizeaza mai multi ani, intrucat aceasta este o practica veche in Romania. In doua din cele 20 de cazuri, fostii liceeni nu au dorit sa faca public numele liceului. De asemenea, au fost incluse doua categorii, care se pliaza pe sumele discutate anterior, bani pentru protocol si bani pentru a obtine anumite note.

100.000 de elevi au dat bani pentru protocol pentru 400.000 de profesori?

In medie, elevii au scos din buzunar in jur de 100 de lei pentru a-si asigura victoria la acest examen, aici fiind incluse ambele categorii de plati. Iar daca am considera ca o sesiune de bacalaureat aduna peste 100.000 de elevi, cum a fost sesiunea din acest an, atunci protocolul ajunge la peste 10 milioane de lei (2,5 milioane de euro). Daca ar fi reala motivatia, anume ca acesti bani s-ar duce catre cafeaua si apa minerala a profesorilor supraveghetori, atunci ne-am trezi cu un paradox. Sa zicem ca s-ar cumpara produse de protocol in valoare de 25 de lei/profesor. Atunci ar rezulta ca numarul profesorilor supraveghetori este de 400.000, de patru ori mai mare decat numarul elevilor. Sa mai spunem ca departajarea in clasament a fost realizata pe baza sumei mai mari, fie pentru protocol, fie pentru note. Judetul Bacau figureaza in acest top pe locul al cincilea, cu o suma de protocol de 80 lei, cu 250 lei mita pentru anul 2010. In top sunt 20 de judete, Baca’ul fiind depoasit de Sebes, Timisoara, Bucuresti si Constanta.

Adauga un comentariu

*