Carom: Ultimele zvarcoliri inainte de moarte

CAROM ONESTIPentru cei peste 1.500 de salariati de la SC CAROM SA Onesti a devenit din ce in ce mai limpede ca actualilor guvernanti nu le pasa nici de soarta combinatului onestean, nici de viitorul angajatilor si familiilor acestora.

Chiar daca aproape 300 de salariati au intrat in greva foamei, iar alte cateva sute au blocat saptamana trecuta drumul spre Adjud, oamenii tot nu sunt convinsi ca situatia lor se va rezolva.

“Mai intai, reprezentantii Ministerului de Finante ne-au dat de inteles ca ne putem inchiria instalatiile catre o alta societate si, in felul acesta, ne-am fi asigurat locurile de munca – ne-a declarat unul dintre participantii la greva spontana de saptamana trecuta. Insa cand am gasit aceasta societate, respectiv SC UTON SA, guvernantii au refuzat sa elibereze certificatul de antrepozit fiscal, propunandu-ne o alta varianta: sa gasim o firma care sa proceseze direct la noi, fara intermediar si fara inchiriere. In acest caz, tocmai Carom are nevoie de certificatul de antrepozit, iar guvernantii refuza sa ni-l dea. E clar ca suntem dusi cu presul”.

Dezorientare totala

Desi protestele spontane de miercuri si joi s-au indreptat impotriva Guvernului, angajatii de la Carom au lansat acuzatii si la adresa sindicatului, a conducerii societatii, a municipalitatii onestene, a autoritatilor judetene, a partidelor politice si asa mai departe.

Deznadajduiti de perspectiva pierderii locurilor de munca, salariatii de la Carom incearca sa gaseasca vinovatii pentru situatia lor si sa le ceara socoteala.

Actuala conducere a Sindicatului “Carom” nu a scapat nici ea de reprosurile protestatarilor, iar liderului sindical Vasilica Udrea i s-a cerut socoteala pentru lipsa de eficienta a demersurilor facute pana acum.

Udrea a sustinut ca situatia ar putea sa fie rezolvata in cursul acestei saptamani, cand la Bucuresti se va lua o decizie in cazul Carom. Vasilica Udrea a fost si el prezent printre protestatari, dar a tinut sa ne precizeze ca nu sindicatul a organizat manifestarea, iar revolta a fost spontana.

In urma evenimentelor de saptamana trecuta, au fost demisi si doi directori de la Carom, Traian Rosca si Gheorghe Iofcea.

Reactii diferite

Populatia din zona municipiului Onesti sustine, in general, demersurile facute la Carom, mai ales ca urmare a dezinteresului manifestat de actualii guvernanti. Multi onesteni considera ca actuala putere sacrifica Platforma Petrochimica Borzesti si mii de familii din Onesti, doar pentru a plati polite unor oameni de afaceri care au avut, intr-un fel sau altul, legaturi cu fosta guvernare. Insa nu toti onestenii sunt de aceeasi parere.

“Nu inteleg de ce trebuie sa-mi provoace si mie pagube – ne-a spus un sofer care nu a putut sa treaca de blocajul de pe soseaua spre Adjud. Cu ce drept imi interzic mie circulatia pe sosea. Ce, le-am furat eu banii? De ce sa-mi sparga mie geamurile de la masina? Cand Carom acumula pierderi de mii de miliarde, de ce nu au iesit atunci in strada? Acuma, in ceasul al doisprezecelea, degeaba ies, ca miile de miliarde nu mai sunt la Onesti, ci undeva pe la Bucuresti sau Timisoara, unde probabil sunt spalati prin intermediul fotbalului sau al altor afaceri”.

Si alti soferi s-au aratat nemultumiti de modul in care au protestat angajatii de la Carom, sustinand ca oricum guvernantii nu sunt impresionati de astfel de manifestari, chiar daca au de suferit si oameni nevinovati. Totusi, lucrurile au cam scapat de sub control la Carom, iar saptamana aceasta este posibil sa se inregistreze manifestari si mai violente, in cazul in care Guvernul nu va renunta la atitudinea de indiferenta si nepasare.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*