Dezastru la titularizare

Mii de profesori au dezertat, zeci au fost prinsi copiind

Peste 29.000 de candidati au sustinut miercuri examenul de titularizare 2011. Subiectele la titularizare au fost transmise si preluate in conditii de securitate de catre toate cele 155 de centre de examen si de catre inspectoratele scolare judetene, astfel incat concursul a inceput conform graficului, informeaza Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Zeci de profesori au fost eliminati din examen, dupa ce supraveghetorii i-au prins cu fituici ori telefoane mobile asupra lor. Salile de examen au fost supravegheate video. Dupa ce au vazut subiectele, 5.460 au parasit sala de examen. Testul a durat patru ore. Candidatii pentru catedrele de educator si cei ce doresc sa se titularizeze ca pe un post de profesor de limba si literatura romana s-au plans de greutatea subiectelor. La subiectul A, care avea ca punct de plecare un fragment din „Greuceanu”, candidatilor li s-a cerut sa scrie cate un sinonim pentru „indata” si „porunci”, sa mentioneze valoarea morfologica a trei cuvinte din text, sa alcatuiasca o propozitie in care substantivul „chipul” sa fie la plural, articulat cu articol hotarat. Alte cerinte la acest punct au fost: construirea unui enunt in care verbul „a face” sa fie la acelasi mod ca in textul dat, dar la doua timpuri verbale diferite, sa explice rolul unei virgule din text si sa precizeze functia sintactica a unor cuvinte subliniate. Subiectul B cerea scrierea unui eseu de 2-3 pagini, in care sa argumenteze apartenenta unui text poetic eminescian la directia romantica/ curentul literar romantism. Cel de-al doilea subiect cerea realizarea unui eseu argumentativ de maximum doua pagini, in care sa se prezinte importanta invatarii in cadru formal, nonformal si informal in invatamantul prescolar. Subiectul al treilea cerea explicarea importantei jocului in educatia timpurie, enumerarea a trei metode de invatamant interactiv si descrierea uneia dintre aceste metode. Cei care au dat insa examen la matematica, fizica, informatica si chimie au spus ca subiectele nu au fost grele, insa cerintele au fost numeroase.  

Rezultatele si repartizarea

Rezultatele concursului se afiseaza la sediul unitatii/institutiei de invatamant unde s-a desfasurat concursul, in data de 18 iulie 2011. Contestatiile se depun din momentul afisarii rezultatului pana in data de 19 iulie 2011, ora 17.00, conform programului afisat la sediul centrelor de concurs. Afisarea rezultatelor finale obtinute de candidati are ca termen data de 21 iulie 2011. Prima etapa de repartizare – repartizarea in sedinta publica, la nivel de centru de concurs/unitate de invatamant, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7,00 (sapte), pe posturile didactice/catedrele vacante titularizabile se realizeaza in zilele de 22 si 25 iulie 2011. Pentru a doua etapa de repartizare – repartizarea la nivel national, a candidatilor care au obtinut cel putin nota 7, pe posturile didactice/catedrele ramase vacante titularizabile dupa prima etapa, in perioada 27-28 iulie 2011 candidatii interesati depun optiuni la centrele de concurs unde s-au inscris. In data de 29 iulie 2011 se realizeaza repartizarea computerizata la nivel national, in baza optiunilor depuse de candidati.

Adauga un comentariu

*