Noua Lege a concurentei, care consolideaza practic pozitia Consiliului Concurentei, a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta a fost promulgata de presedintele Traian Basescu.
Legea fusese aprobata de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, la sfarsitul lunii iunie. Astfel, prin Legea nr. 149/2011 a fost aprobata cu unele amendamente Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.75/2010 privind modificarea si completarea Legii concurentei (nr.21/1996). „Noile reglementari creaza premisele consolidarii institutionale a Consiliului Concurentei si eficientizarii interventiei sale atunci cand are semnale din piata privind posibile practici anticoncurentiale. In acest sens, plenul Consiliului Concurentei va fi constituit dupa o noua formula menita sa creasca gradul de profesionalizare si independenta a conducerii institutiei. Totodata, sunt adaptate procedurile nationale la prevederile comunitare in domeniul concurentei. Mai precis, se accepta masuri interimare si angajamente din partea companiilor investigate, suspendarea amenzii se poate face numai dupa plata unei cautiuni, creste ponderea analizei economice in identificarea practicilor anticoncurentiale. In scopul optimizarii procedurale, au fost simplificati pasii de urmat in ceea ce priveste concentrarile economice”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
Sanctiuni aplicate
In ceea ce priveste sanctiunile aplicate de Consiliul Concurentei, noua lege a introdus prevederea conform careia o decizie a autoritatii de concurenta poate fi suspendata de Curtea de Apel Bucuresti doar cu conditia platii unei cautiuni de pana la 20% din amenda stabilita, potrivit reglementarilor privind creantele bugetare. In acest fel, se va urgenta solutionarea proceselor ce au ca obiect contestarea sanctiunilor aplicate de autoritatea de concurenta prin implicarea reala si efectiva in derularea cazului a intreprinderilor care au platit deja cautiunea.
Practica anticoncurentiala
De asemenea, autoritatea de concurenta poate accepta din partea companiilor investigate angajamente privind adoptarea unor masuri care elimina practica anticoncurentiala. Aceste angajamente reprezinta o modalitate rapida de a remedia situatia pe o piata. In situatia in care companiile nu respecta angajamentele asumate, Consiliul Concurentei poate redeschide investigatia si poate aplica sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri. Conform noilor reglementari, Consiliul Concurentei poate sanctiona cu amenda intre 1.000 lei si 20.000 lei autoritatile publice centrale si locale pentru nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate sau furnizarea de informatii inexacte ori incomplete. Legislatia de pana acum permitea Consiliului Concurentei sa amendeze doar companiile.
Circumstante antenuante pentru colaborari
O alta noutate o reprezinta introducerea unor prevederi potrivit carora daca o intreprindere recunoaste, in mod expres, savarsirea unei fapte anticoncurentiale, iar acolo unde este cazul propune remedii care conduc la inlaturarea faptei, aceasta va fi retinuta ca si circumstanta atenuanta speciala sub forma colaborarii si va determina o diminuare a amenzii cu un procent cuprins intre 10% – 30% din nivelul de baza. Aceasta prevedere de reducere a amenzii este diferita de prezentarea voluntara de probe care face obiectul „politicii de clementa”.
Concentrarile economice
In privinta concentrarilor economice, s-a prevazut posibilitatea notificarii intentiei de a realiza o concentrare economica (prin preluarea unei companii sau fuziune). Anterior, autoritatea de concurenta trebuia notificata dupa semnarea actului de realizare a operatiunii. In acelasi timp, au fost clarificate conditiile si cadrul procedural in care se pot adopta masuri interimare sau accepta angajamente si in cazul concentrarilor economice.
Totodata a fost simplificata modalitatea procedurii de calcul a taxei de autorizare, aceasta urmand a fi stabilita intre 10.000 euro si 25.000 euro. Potrivit legislatiei anterioare, taxa de autorizare reprezenta 0,1% din cifra de afaceri realizata pe piata pe care avea loc concentrarea economica.