Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău derulează în perioada iulie –septembrie o campanie de informare a cetăţenilor şi de promovare a Poliţiei de Proximitate “Cunoasteti politistul de proximitate!”
Aspiraţia spre protecţie şi siguranţă este o nevoie existenţială omenească şi ea constituie, pentru majoritatea oamenilor, una din componentele cele mai importante ale calităţii vieţii.Protecţia siguranţei personale şi a drepturilor şi libertăţilor garantate constituţional fiecărui cetăţean este una din principalele misiuni ale statului democratic, iar instrumentul principal al statului din acest punct de vedere este Politia.
Astăzi nu mai este de ajuns ca poliţia să reacţioneze post-factum la infracţiuni şi evenimente ci este necesar ca prin prevenire să se reducă acele condiţii care pot duce la infracţiuni sau alte pericole. Odată cu reorganizarea activităţii poliţiei de ordine publică în mediul urban, Poliţia de Proximitate a căpătat noi competenţe materiale iar numărul poliţiştilor de proximitate s-a majorat. Prin această campanie se doreşte ca poliţistul de proximitate să fie cunoscut în sectorul său de activitate pentru a putea oferi servicii de calitate, conforme cerinţelor societăţii. Ca urmare a reorganizării sectorul de activitate al poliţistului de proximitate s-a diminuat, acesta va deservi un număr de până la 5.000 de locuitori faţă de peste 10.000 anterior.
În judeţul Bacău numărul lucrătorilor de proximitate a crescut de la 27 la 67 de poliţişti şi trei ofiţeri care coordonează activitatea lor. Poliţistul de proximitate are în principal următoarele atribuţii: patrulează în zona de responsabilitate şi poate fi abordat direct sau telefonic; realizează contacte cu cetăţenii, reprezentanţii instituţiilor publice şi private, asociaţiile de proprietari, reprezentanţii ONG-urilor, etc; participă la şedinţele asociaţiilor de proprietari şi la alte evenimente din zona de responsabilitate; consiliază cetăţenii pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor; mediază şi rezolvă amiabil conflictele interumane; receptează problemele comunitare şi împreună cu instituţiile abilitate stabileşte măsuri pentru rezolvarea acestora; iniţiază şi derulează, în parteneriat cu instituţiile şi comunitatea, proiecte şi programe pentru creşterea gradului de siguranţă în cartiere; rezolvă reclamaţiile şi sesizările cetăţenilor ce îi sunt atribuite; constată infracţiuni şi contravenţii, soluţionează dosare penale privind fapte cu grad de pericol social redus(infracţiuni la plângerea prealabilă a părţii vătămate); se preocupă permanent pentru creşterea gradului de siguranţă civică în cartiere.
Detalii despre competența teritorială a fiecărui polițist de proximitate găsiți pe site-ul IPJ Bacău la rubrica Proximitate.(Dan Mindirigiu)