Dosare penale la Directia Muncii

Inspectorii Directiei Muncii si Solidaritatii Sociale (DMSS) Bacau au depistat cinci persoane care au savarsit infractiunea de fals in acte pentru obtinerea ajutoarelor de incalzire. Anchetele au fost declansate in urma unor sesizari, iar dosarele sunt acum in atentia organelor de Politie.

Cinci bacauani au incercat sa faulteze Directia Muncii si sa obtina ilegal ajutor de incalzire. Ei au fost prinsi de organele de control in urma unor sesizari facute de vecini, rude si chiar foste sotii, dupa cum ne-a declarat Gheorghe Apostu, directorul DMSS Bacau.

„Din lipsa de personal, cauzata atribuiri institutiei noastre de sarcini suplimentare neprevazute si a multiplelor anchete sociale care au venit din partea institutiilor centralizate ale statului, pe care a trebuit sa le solutionam, nu am putut face verificari amanuntite in privinta alocarii acestor ajutoare de incalzire, a mai explicat directorul Apostu. Asa ca am mers pe sesizarile care au venit pe adresa noastra, dupa ce intr-o prima faza am facut o triere odata cu introducerea cererilor in baza de date”.

Fals in acte de patru ani

Cel mai intrumentat caz este al sotilor Elena si Petre Hanganu, doi pensionari din Bacau, care patru ani la rand au incercat sa profite, falsificand documente, de ajutoarele acordate de la bugetul de stat.

„Inca din anul 2002, sotii Hanganu au obtinut un ajutor financiar de 10 milioane de lei, pentru starea sanatatii, Petre Hanganu suferind de o afectiune vizuala, iar in 2003 a continuat sa formuleze o noua cerere pentru obtinerea unui ajutor similar, ne-a declarat si consilierul juridic al intitutiei, Neculai Cucu. Pe baza unei anchete sociale a obtinut ambele ajutoare. Abia in 2005 s-a depistat ca de fapt sotii Hanganu realizeaza venituri net superioare fata de cele declarate si de aceea dosarul le-a fost respins.

Insa, abuzand de intelegerea si sprijinul acordat de Directia Muncii, in 2004 cei doi au beneficiat si de ajutor pentru incalzirea locuintei declarand fals in veniturile totale, cauzand astfel un prejudiciu de peste 2 milioane de lei, care le-a fost imputat ulterior, dupa ce a fost sesizata si Politia”. In ciuda acestor infractiuni de fals in declaratii, surprinzator, in 2005, sotii Hanganu au solicitat un nou ajutor pentru incalzire, tot cu declaratii false, insa dosarul le-a fost respins imediat.

„In 2005, ne-am sesizat din oficiu, iar in urma anchetei s-a constatat ca familia nu face parte din categoria persoanelor marginalizate social deoarece realizeaza venituri de peste 9,1 milioane de lei, nu au copii in intretinere, iar pentru afectiunile vizuale, care sunt incurabile, Petre Hanganu incaseaza lunar drepturile prevazute de lege”, mai completeaza Neculai Cucu.

Cazuri reclamate de vecini si foste sotii

Alte patru cazuri de fals in acte in obtinerea de ajutoare pentru incalzirea locuintei sunt acum cercetate de organele de politie. Costache Tutu, un pensionar de 70 de ani, a fost depistat ca a utilizat fraudulos bonurile valorice atribuite pentru lunile noiembrie si decembrie 2005, insa debitul a fost recuperat partial. Constantin Sandu, din Onesti, a ajuns pe mana Politiei in urma unei sesizari facute de o vecina, la fel ca si Maria Lazar, tot din Onesti, care a formulat cererea pe proprie raspundere de obtinere a ajutorului incluzand in intretinere o minora.

Ulterior, in urma verificarilor, s-a constatat ca minora nu locuieste impreuna cu solicitanta ajutorului. Ultimul caz care a ajuns in ancheta Politiei este cel al Adelei Radomir, tot din Onesti, care a cerut un ajutor de incalzire mentionand pe declaratia de proprie raspundere ca il are in intretinere si pe fiul ei Danut Comanescu, fara venituri. In realitate el este salariat, iar acest lucru a fost depistat dupa ce fosta sotie a lui Danut a facut o sesizare la DMSS Bacau.

Falsurile pot fi mai multe

„Cu siguranta cazurile de fals in declaratii sunt mult mai multe fata de cat am reusit noi sa depistam, este de parere directorul Gheorghe Apostu. Numai la o triere preliminara am eliminat circa 200 de dosare, care ne-au trezit suspiciuni pentru ca au declarat venituri zero.

Falsul in declaratii atrage dupa sine raspunderea penala, dar si civil, asa ca nu am vrut sa iert pe nimeni, pentru ca mie imi place sa fiu un om corect si ma lupt ca aceste ajutoare sa ajunga la cei care sunt indreptatiti cu adevarat sa-l obtina. De aceea, acum se lucreaza la schimbarea metodologiei de aplicare pe viitor a acestei legi astfel incat veniturile pe membru de familie sa fie dovedite prin acte justificatoare si nu numai pe declaratii pe proprie raspundere”.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*