Manifestarile editiei din acest an a Festivalului „Zilele Slanicului” – organizate in intervalul 20 – 24 iulie de Parohia „Sf. Ilie” si Primaria orasului Slanic Moldova, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau si Centrul Judetean Bacau pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale – vor marca si aniversarea a 210 ani de la descoperirea primului izvor mineral de catre serdarul Mihalache Spiridon, la 20 iulie 1801, eveniment inscris, de altfel, si pe placa de marmora de la vestitele izvoare. Miercuri, 20 iulie, a fost oficiata slujba religioasa prilejuita de hramul Bisericii „Sf. Ilie”, care este si patronul spiritual al statiunii, dupa care a fost lansat cel de-al saselea numar al publicatiei „Izvorul Numarul Unu”, Buletin anual de informare misionar – pastorala si culturala al Parohiei „Sf. Ilie” Slanic Moldova, care apare sub indrumarea duhovniceasca a PS Dr.Ioachim Bacauanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. „Zilele Slanicului” se vor incheia la sfirsitul acestei saptamini cu doua manifestari cultural-artistice de exceptie, devenite traditionale si asteptate cu deosebit interes de numerosii turisti prezenti in statiune: Festivalul Judetean de Folclor si Tirgul Mesterilor Populari din judetul Bacau, in cadrul careia va fi organizata, ca de obicei, o foarte tentanta expozitie cu vinzare de produse specifice zonelor etnografice ale judetului nostru. Dupa cum ne- a informat cunoscutul actor Florin Zancescu, directorul Centrului Judetean Bacau pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, in cadrul Festivalului Judetean de Folclor vor participa, sambata si duminica, de la ora 15.00, in Parcul din centrul statiunii, formatii coregrafice si grupuri vocal – instrumentale din Bacau, Moinesti, Asau, Oituz, Poduri, Ghimes – Faget, Tarhaus, Cucuieti – Solont, Podu Turcului, Gaiceana, Gioseni, Sascut Sat, Pancesti, Helegiu, Palanca, Hemeius, Sanduleni, Faraoani si Saucesti. De la ora 11.00, pe terasa Cazinoului, in cele doua zile va fi organizat si Tirgul Mesterilor Populari din judetul Bacau, la care vor participa cei mai cunoscuti mesteri din Bacau, Gioseni, Helegiu,Tarhaus – Ghimes Faget, Oituz, Palanca si Sanduleni, turistilor fiindu-le oferite si demonstratii practice din olarit, sculptura in lemn, costume populare, masti traditionale, tesut – cusut, impletituri fibre vegetale, instrumente populare, rotarit si pictura naiva. In plus, atat sambata, cat si duminica, de la ora 14.30, turisii vor putea sa admire Parada portului popular.
Maestrul Profesor Dirijor Nicolae Popa sunteti un miracol pentru noi toti si aveti un graunte de geniu care pluteste in aura Ansamblului ”Privighetorile Zeletinului”-Va multumim din tot sufletul pentru talentul pe care il insuflati micilor invatacei si la care providenta nu s-a zgarcit sa va inzestreze sau poate….ursitoarele???!!!Felicitari Maestre/Aplauze……Multumiri dragilor nostrii sponsori !!!
Zilele Slanicului au reprezentat pentru comercianti cea mai mare teapa. Au fost inselati cu banii, li s-a promis multe dar nu au avut parte de nimic din ce organizatorii („marele ONG’) au promis. Rusine sa va fie pentru bataia de joc pe care o aveti fata de oamenii care muncesc….RUSINEEEEE!!!!!