Prof. Univ. Gheorghe Balint (43 de ani), şeful catedrei de Jocuri Sportive din cadrul Universității „Vasile Alecsandri“ Bacău nu concepe viața fără mișcare. Este ardelean get beget din Bistrița Năsăud, însă de mai bine de 20 trăiește printre băcăuani.
Cu toate că prin mâna sa au trecut mii de studenți, dintre care unii sunt mari sportivi ai României, puțini sunt cei care știu că Gheorghe Balint este vărul cunoscutului fotbalist român Gabi Balint.
„Dacă el a făcut performanță pe terenul de fotbal, eu am făcut carieră academică. Mereu l-am avut pe Gabi drept model, însă viețile noastre au avut drumuri diferite. Aceasta, cu toate că mie mi-a plăcut enorm de mult fotbalul“, a afirmat profesorul băcăuan.
Săptămâna trecută, Gheorghe Balint a primit una dintre cele mai importante distincții ale Europei: Premiul „Thulin“, acordat de Federația Internațională a Profesorilor de Educație Fizică. „A fost una dintre marile surprize din viața mea!“, este replica profesorului Balint atunci când se uită la trofeu. www.inainte.eu
Educaţia fizică nu e Sport
Balint face o distincție clară între Educație Fizică și Sport. Este convins că una înseamnă plăcere, iar cea de-a doua este doar „o meserie“. Dintre cele două, evident că o îndrăgește pe prima.
„Educația fizică înseamnă sănătate și fiecare om trebuie să facă măcar o oră de mișcare în fiecare zi. Sportul înseamnă performanță și bani, însă fără sănătate“, explică profesorul. Acesta este motivul pentru care iubește la nebunie schiatul. De fapt, Balint este membru al Comisiei Tehnice de Schi Săritori din cadrul Federației Române de Schi Biatlon.
Povestește cu pasiune despre sutele de ore petrecute pe pârtiile din Austria, cu schiurile în picioare, alături de alți împătimiți ai sporturile de iarnă. „Oamenii trebuie să facă mișcare, fie iarnă, fie iarnă. Și nu în sala de sport în praf, ci afară. Dacă aș putea, toate taberele de pionieri le-aș transforma în oaze de mișcare“, a mai adăugat profesorul.
Palmares
Și-a început cariera universitară în 1993 ca preparator la Universitatea din Bacău. A obținut treptat toate gradele, iar în 2009 a devenit profesor universitar. A publicat 13 cărți de specialitate, 20 de articole și studii în țară și alte 32 internaționale. Este propus pentru ca în anul 2013 să ocupe funcția de vicepreședinte al Federației Internaționale de Educație Fizică, care cuprinde 175 de țări membre.sursa