Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana marea majoritate a vamesilor au ramas fara obiectul muncii. In aceste conditii, Guvernul a decis ca Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) sa preia de la Fisc, de la 1 iulie, activitatea de supraveghere a produselor accizabile, urmand ca de la începutul lunii octombrie sa preia si responsabilitatea schimbului international de informatii în domeniul accizelor.
Guvernul a adoptat, la finele lunii mai, Hotararea 532, privind organizarea si functionarea Autoritatea Nationala a Vamilor, prin care stabileste ca aceasta institutie sa aiba competente de administrare a creantelor fiscale reprezentand acciza aferenta atat marfurilor provenite din import, cat si celor provenite din operatiunile intracomunitare si din productia interna. Autoritatea va avea, totodata, atributii de inspectie fiscala, pentru a stabili corectitudinea si exactitatea obligatiilor fiscale reprezentand acciza, precum si de autorizare, atestare, avizare a persoanelor fizice si firmelor care deruleaza activitati de productie, îmbuteliere, ambalare, primire, detinere, depozitare si/sau expediere, comercializare si utilizare finala a produselor accizabile.
În aplicarea prevederilor acestei hotararii de Guvern a fost emis un Ordinul Ministrului Finantelor nr. 487 din 15 iunie 2007, privind etapele de realizare a transferului competentelor pentru administrarea accizelor si a produselor accizabile. Astfel, la nivelul resedintelor de judet sau infiintat Directii Judeteane pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV). De asemenea, potrivit aceleiasi reglementari, de la 1 octombrie 2007 se va realiza transferul competentelor privind schimbul international de informatii în domeniul accizelor, precum si cele referitoare la gestionarea documentelor administrative de însotire. Aceasta activitate presupune si realizarea supravegherii permanente în antrepozite fiscale de productie de alcool etilic nedenaturat si distilate. Pentru o perioada de 60 zile, supravegherea se va realiza în comun cu persoanele desemnate în acest scop de catre Directiile Judetene ale Finantelor Publice implicate si în prezent în aceasta activitate. Transferul catre ANV al atributiilor privind activitatea de verificare, investigatii si control necesara certificarii îndeplinirii conditiilor de autorizare pentru operatorii economici va fi finalizata la 1 noiembrie, iar la 1 aprilie 2008 va trebui realizat transferul competentelor privind inspectia fiscala pentru accize.
Batalie mare pentru administrarea accizelor
Directorul executiv al DJAOV Bacau, Vasile Soiman, ne-a declarat ca decizia de transfer a fost aprobata la aproape un an de la propunerea reprezentantilor Autoritatii Nationale a Vamilor. “S-a discutat intens pe aceasta tema si iata ca in cele din urma s-a ajuns la un consens. Principalele nostre argumente au fost legate de suportul logistic pe cale il avem si mai poate cel mai important atu a fost acela ca aceasta activitate de administrare a accizelor de catre autoritatile vamale este o practica curenta in tarile Uniunii Europene. Singura problema o reprezina lipsa personalul necesar pentru desfasurarea in bune conditii a acestei activitati. Noi am cerut o suplimentare cu 15 posturi, iar in perioada imediat urmatoare vom face angajarile. La inceput vom prelua supravegherea antrepozitelor si producatorilor, apoi, in faza urmatoare, ne vom ocupa cu incasarea efectiva a accizelor si, in final, vom putea sa-i autorizam pe agentii economici care se ocupa cu produse accizabile. In judetul Bacau nu avem la aceasta ora producatori de alcool, firmele care au efectuat aceasta activitate au suspendata temporar productia, dar avem rafinariile RAFO sI Darmanesti, care dupa toate probalibilatile isi vor relua cat de curand activitateaâ€, a declarat seful DJAOV Bacau.
Autoritatea va avea reprezentanti permanenti la Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana sau in cadrul altor organisme internationale, care asigura legatura operativa pe probleme vamale.
Incepand cu data intrarii in vigoare a hotararii, personalul din Directiile Regionale Vamale s-au transferat la Directiile Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale, iar personalul din Birourile Vamale din municipiile resedinta de judet s-au transferat la Directiile Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale.
Investigatii, supravegheri si verificari
Conform noilor competente, vamesii vor putea efectua controale, investigatii, supravegheri si chiar opriri in trafic a vehiculelor ce transporta produse accizabile. Una dintre cele mai dificile misiuni va consta in monitorizarea activitatii de producere a tuici si a rachiurilor din gospodariile individuale din mediul rural. Potrivit noilor reglementari privind accizarea, aceste produse destinate consumului propriu, “alambicate†in gospodariile particulare, in limita a 50 de litri, vor fi taxate cu o cota de 50 la suta din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic. De exemplu, un taran care detine in proprietate un cazan de tip alambic poate produce pentru consum propriu maximum 167 de litri de tuica cu o concentratie de 30 la suta alcool pur. Pentru acest lucru, el va fi obligat sa achite statului o acciza redusa, de 180 de RON. Problema este ca in acest moment nu exista nicaieri o evidenta exacta a producatorilor individuati de tuica. Directorul executiv al DJAOV Bacau, Vasile Soiman a precizat ca intr-o prima faza a trimis adrese la toate primariile din judet. “Am notificat toate primariile bacauane si va pot spune ca am primit raspunsuri de la peste 50 la suta dintre acestea.Avem deja inregistrate o suta de alambicuri, dar cu siguranta ca numarul acestora este cu mult mai mare. Din capul locului vreau sa spun ca noile masuri nu trebuie sa sperie pe nimeni. Mesajul pe care vreau sa-l dau este ca vom intra cu timpul in ritmul impus de aderarea la Uniunea Europeana. Vreau ca toti taranii sa inteleaga ca nu se merita sa se incalce legea pentru 1,8 milioane de lei vechi pe an. Nu avem de gand sa ne ducem cu sirena peste oameni, nu intram intr-un razboi cu cei din mediul rural, ci doar le prezentam ce spune legea si le sugeram ca lucrurile a intra in legalitate este cea mai buna solutie”, a mentionat Vasile Soiman.
Pentru a comercializa tuica, producatorul trebuie sa se autorizeze si sa dovedeasca faptul ca dispune de un cazan autorizat si de o incinta speciala destinata spatiului de productie, precum si aparate de masura a cantitatii si concentratiei alcoolice. La momentul inceperii producerii, sateanul va da de veste autoritatilor pentru a-i desigila cazanul, dupa care la terminarea productiei va cere sigilarea acestuia. In cazul producatorilor industriali de alcool , acestia vor trebui sa-si dovedeasca corectitudinea prin instalea unor camere video instalate in incinta distileriilor.
Cristinel AIOANEI