Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Costel Cornici, administrator al SC Confex Bulevard SRL Panciu, transmite corespondentul AMOS News.
Acesta este acuzat de săvârşirea a mai multe infracţiuni: folosirea sau prezentarea de documente, respectiv de declaraţii false, inexacte şi incomplete, cu scopul de a obţine pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor; participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual; deturnare de fonduri.
La data de 9 iunie 2003, Cornici Costel, în calitate de administrator al SC Confex Bulevard SRL Panciu, a depus la AgenÅ£ia de Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est Brăila (ADR Brăila) o cerere de finanÅ£are nerambursabilă din fonduri PHARE pentru proiectul intitulat „Noi activităţi de construcÅ£ie în oraÅŸul Panciu”. Conform acestei cereri, inculpatul a solicitat autorităţii contractante – ADR Brăila – un ajutor financiar extern în sumă de 43.200 euro, reprezentând 60% din costul total al proiectului.
„La data depunerii cererii de finanÅ£are, firma inculpatului nu îndeplinea condiÅ£iile de eligibilitate prevăzute de Ghidul solicitantului, însă pentru a ascunde acest lucru, inculpatul a completat „DeclaraÅ£ia solicitantului” – parte componentă a cererii – cu date inexacte”, se arată în comunicatul DNA. ÃŽn vederea încheierii Contractului de Grant, inculpatul a prezentat autorităţii contractante mai multe adeverinÅ£e ce atestau că firma sa nu are datorii restante la bugetul de stat ÅŸi bugetul asigurărilor sociale, deÅŸi SC Confex Bulevard SRL Panciu avea datorii restante în valoare totală de 62.503.309 ROL. ÃŽn baza acestor documente inexacte ÅŸi false, inculpatul a încheiat cu Autoritatea Contractantă, în data de 29 noiembrie 2003, Contractul de Grant.
Potrivit rechizitoriului DNA, probele administrate au mai relevat că, în perioada februarie – octombrie 2004, inculpatul a schimbat, în mod repetat, destinaţia unei părţi din fondurile primite în baza Contractului de Grant, în valoare de 3.350 euro. Această sumă a fost utilizată, în mod ilegal, prin transferarea unor sume de bani în contul curent al firmei sale, prin efectuarea unor plăţi, prin achitarea unor debite ce nu aveau legătură cu proiectul sau prin folosirea banilor în interes personal, prin transferarea pe cardul său. Din probatoriu a mai rezultat că, în perioada 12 – 17 noiembrie 2003, inculpatul Cornici Costel a determinat, cu intenţie, funcţionare ale mai multor instituţii publice să elibereze, fără vinovăţie, certificate şi adeverinţe care să ateste împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu scopul de a dovedi eligibilitatea firmei sale.
De asemenea, inculpatul a schimbat, în mod repetat, destinaţia sumei de 114.215.807 ROL primită din Fondul Naţional de Preaderare ce reprezenta partea de cofinanţare a Guvernului Român pentru îndeplinirea proiectului propus. Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă în cauză cu sumele de 8.419,87 euro şi 114.215.807 ROL. Aceste sume care au fost obţinute efectiv, sub formă de avans, de către inculpat, în cadrul proiectului cu finanţare PHARE şi reprezintă prejudiciu la bugetul Comunităţilor Europene, respectiv la bugetul de stat.
În cauză s-au luat măsuri asiguratorii prin aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale firmei inculpatului (teren în suprafaţă de 5.692 mp şi utilaje) care acoperă valoarea prejudiciului creat. În prezent Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vrancea a cerut falimentul firmei Confex Bulevard. În prezent dosarul se află pe rolul Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ a Tribunalului Vrancea.
Amos News