Eroii Oituzului

I-a fost dat Oituzului să fie, în anii 1916-1917, una din acele denumiri geografice a căror simplă rostire să ne evoce însăşi armata şi ţara, cu tot ce a însemnat fapta lor în primul război mondial.

oituz_2_l.jpg Memoria documentelor ne restituie nenumărate nume şi fapte ostăşeşti care au dat Oituzului configuraţia unei redute durabile în faţa cotropitorilor. În ele găsim înţelesul atotcuprinzător a ceea ce au fost, sunt şi trebuie să fie totdeauna străjile neatarnării patriei romane.

În fresca ce-i cuprinde pe toţi să stăruim, spre aducere aminte asupra catorva exemple.

* ÃŽncă în noaptea de 14/15 august 1916, îşi dăruiau viaÅ£a la Poiana Sărată din pasul Oituzului, în secvenÅ£a primului asalt, locotenentul Nicolae Macarie, comandant de companie, ÅŸi soldatul Macovei, simplu puÅŸcaÅŸ, din Regimentul 13 infanterie „Åžtefan cel Mare”. Pe mormantul ofiÅ£erului erou, aflat în curtea „Bisericii Neamului” din localitate, se află ca monument fosta piatră de hotar care a despărÅ£it veacuri de-a randul fraÅ£ii de pe cei doi versanÅ£i ai CarpaÅ£ilor.

oituz_4_l.jpg * ÃŽn Cimitirul Central din Bacău se află mormantul căpitanului Constantin Văsescu din Regimentul 8 RoÅŸiori „mort pe campul de onoare la 29 septembrie 1916”.

* La Mănăstirea CaÅŸin, în Cimitirul Eroilor, pe o cruce de piatră găsim scris: „Sublocotenent Xenofon Obreja – născut la 2 mai 1893, decedat la 15 februarie 1917. OstaÅŸului care n-a ÅŸtiut ce e primejdia in apărarea pămantului iubit al ţării sale, aceluia pe care biruitor asupra rănilor fatalitatea singură l-a putut răpi. Regina Romaniei a vărsat o lacrimă pe locul de odihnă”.

* ÃŽn cimitirul din comuna CaÅŸin se află mormantul „căpitanului rezervă Åžtefan C. Petrovici, licenÅ£iat în drept, căzut în luptele de la 1 august 1917”. Prin ÃŽnaltul decret nr. 1099 din 22.09.1917 i s-a conferit post mortem ordinul „Steaua Romaniei” cu spade cu gradul de cavaler”.

* La Tg. Ocna, în cimitirul din cartierul TiseÅŸti, găsim mormantul „Căpitanului Ghighi C. Demetriade din R. 9 RoÅŸiori căzut vitejeÅŸte la 31iulie 1917 pe dealul CoÅŸna, cota 703 cucerita de el cu unitatea de comandă”.

* ÃŽn satul GrozeÅŸti – la marginea ÅŸoselei – se află o cruce de piatră care aminteÅŸte că „pe acel loc în ziua de 7 august 1917 ÅŸi-a găsit moartea eroul căpitan Toma B. Atanasiu în varstă de 29 ani din R. 4 RoÅŸiori „Regina Maria”.

* Pe dealul CoÅŸna – cota 789 s-a construit o cruce de piatră pe care scrie: „Sergent grenadier Constantin MuÅŸat R. 2 grenadieri. Erou legendar al primului război mondial căzut eroic în acest loc la 13 august 1917”.

În pămantul Oituzului şi pe văile adiacente dorm somnul de veci zeci de mii de bărbaţi ai datoriei, martori tăcuţi ai faptelor ce nu se uită, nu trebuiesc uitate. Să ne amintim de vitejia şi eroismul celor care acum 77 de ani au întipărit cu sange efigia faptelor lor în trecătorile Carpaţilor Moldoveni, salvand Romania de la pierire.

Colonel (r) Corneliu CHIRIES

Adauga un comentariu

*