Elevii vor invata mai mult

Anul şcolar 2011 – 2012 va debuta cu mai multe ore de curs şi un set mai amplu de programe extraşcolare şi extracurriculare. Noul an şcolar va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Elevii şi profesorii trebuie să se pregătească pentru un an şcolar de foc.

Noul an şcolar debutează cu schimbări majore atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, care vor petrece mai mult timp la şcoală şi mai puţin în vacanţă. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a decis, în cele din urmă, ca vacanţele de Crăciun şi de Paşti să fie prelungite pe de o parte pentru ca elevii să se bucure de mai mult timp liber, pe de altă parte pentru a reduce costurile cu încălzirea, în cazul vacanţei de iarnă. Vacanţa intersemetrială a fost eliminată din noul calendar stabilit de Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2011 – 2012. Astfel, în noul an şcolar, profesorii se vor întoarce la lucru începând cu data de 1 septembrie, iar cursurile primului semestru vor începe luni, 12 septembrie, şi se vor încheia vineri, 23 decembrie. Vacanţa de iarnă va fi în perioada 24 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012. Elevii se vor bucura de trei săptămâni de vacanţă în preajma sărbătorilor de iarnă, faţă de două, câte aveau până în prezent.  Singurii care vor fi privilegiaţi în ceea ce priveşte vacanţele sunt elevii de la clasele din învăţământul primar şi preşcolarii, care vor mai avea o vacanţă de o săptămână în perioada 22 – 30 octombrie. Cursurile semestrului al II-lea se vor desfăşura în perioadele 16 ianuarie – 6 aprilie, respectiv 23 aprilie – 22 iunie 2012, întrerupte de vacanţa de primavară din perioada 7 – 22 aprilie. De asemenea, nu se vor organiza cursuri pe 1 decembrie, când se sărbătoreşte Ziua Naţională a României, pe 1 mai de Ziua Muncii şi pe 4 iunie când este a doua zi de Rusalii. Tezele din semestrul I al anului şcolar 2011 – 2012 se vor sustine până la finele lunii noiembrie, urmând ca la propunerea Ministerului Educaţiei, tezele pentru cel de-al doilea semestru să se susţină până la data de 25 mai 2012. Elevii vor intra în vacanţa de vară în data de 23 iunie, cu excepţia celor din clasele terminale de liceu, pentru care cursurile se încheie la data de 1 iunie şi a celor din clasa a VIII-a, care vor încheia activitatea şcolară la 15 iunie, pentru a participa apoi la evaluarea naţională.

Săptămâna „Şcoala altfel“ 

Marea noutate de anul acesta va fi introducerea aşa numitei săptămâni inti-tulate „Şcoala altfel“. Organizată în perioada 2 – 6 aprilie, în cel de-al doilea semestru, această săptămână va fi dedicată activităţilor extraşcolare şi extracurriculare, derulate conform unui orar special elaborat de fiecare unitate de învăţământ, după ce vor fi consultaţi elevii, cadrele didactice şi părinţii. În săptămâna „Şcoala altfel“ vor fi organizate activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive, activităţi de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor uma-nitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicarea în viaţa activă în societate, responsabilitate socială, relaţii de comunicare. Elevii vor mai putea participa la activităţi pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, inclusiv referitoare la siguranţa pe internet, dependenţa de calculator, activităţi de educaţie ecologică şi de protecţia mediului, respectiv cele care ţin de colectare selectivă, economisirea energiei şi energii alternative. De asemenea, vor putea fi organizate acti-vităţi de educaţie rutieră, pază pentru stingerea incendiilor, educaţie pentru reacţii corecte în situaţii de urgenţă. Participarea elevilor la aceste activităţi este obligatorie, astfel că eventualele absenţe vor fi constemnate în catalog. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean va delega persoane care să monitorizeze îndeaproape activitatea, urmând ca la finele anului şcolar să elaboreze un raport despre cum s-a derulat acest program şi care a fost feed – back-ul venit din partea elevilor şi al cadrelor didactice.

Adauga un comentariu

*