Producătorii şi comercianţii care nu respectă gramajele la pâine pot primi amenzi de până la 10.000 de lei din septembrie, când intra în vigoare ordinul privind comercializarea pâinii, a anunţat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.Preşedintele ANPC a spus că gramajul minim al pâinii comercializate va fi din septembrie de 200 sau 300 de grame şi va creşte numai din o sută în o sută de grame.
Amenzi, pentru comercianţi şi producători, de la 500 la 10,000 de lei
Producătorii şi comercianţii care nu respectă acest gramaj pot primi amenzi între 500 şi 2.500 de lei, potrivit OUG 21, dar conform Legii 363 sancţiunile pot ajunge şi la 10.000 de lei. „Facem eforturi şi pentru controlul calităţii pâinii, nu doar al cantităţii. Am vorbit cu agenţii economici şi sunt de acord ca înainte de a comercializa pâinea aceasta să fie verificată în laboratoare specializate, din bani proprii”, a spus Cerbulescu.În perioada 25-28 iulie, comisarii ANPC au verificat, în toate judeţele şi în Bucureşti, operatori economici, producători din reţeaua de distribuţie şi comercializare a pâinii. Astfel, din cei 446 de operatori economici controlaţi, la 36% (116) s-au constatat abateri, fiind găsite aproximativ patru tone de pâine neconformă. În urma acestor constatări au fost date 178 de sancţiuni, 48 de avertismente şi 130 de amenzi în valoare de 466.700 de lei. Printre abaterile constatate de comisarii ANPC se numără neîncadrarea în cantitatea netă declarată, comercializarea pâinii şi produselor de panificaţie vândute vrac, care prezentau caracteristici neconforme, informare neconformă a consumatorului. Potrivit lui Cerbulescu, scopul emiterii din septembrie a acestui act normativ privind cantitatea netă a pâinii îl reprezintă eliminarea practicilor comerciale incorecte şi implicit eliminarea posibilităţii de a înşela consumatorii. Din acţiunile de control a reieşit faptul că pe piaţa românească se comercializează pâinea cu creşteri ale cantităţii nete între sortimente foarte variate, respectiv de 5, 10, 15 şi 20 de grame pe bucată, diferenţele fiind greu sesizabile de consumatorul mediu, astfel că ANPC a fost sesizată de mai mulţi consumatori. Potrivit lui Cerbulescu, la comercializare a fost găsită pâine cu cantitatea netă de 210, 295, 300, 310, 315 şi 540 de grame pe bucată. Verificările efectuate au evidenţiat faptul că evoluţia cantităţii nete a pâinii pe parcursul celor 24 de ore acordate ca dată limită de consum este în totalitate nesupravegheată, întrucât producătorii de pâine nu specifică pe niciun document ora scoaterii din cuptor a pâinii, moment de la care începe procesul de răcire şi de pierdere în greutate, care continuă diferenţiat pe parcusul celor 24 de ore. Potrivit ordinului ANPC, comercianţii de pâine vor fi obligaţi să vândă produse cu greutatea de minim 200 de grame, iar creşterea în cantitate va fi permisă doar din 100 în 100 de grame, pentru a se evita micşorările de gramaj.
Excepţii
Va face excepţie pâinea produsă în cantitate mai mare de 1.000 de grame, care se cântăreşte la locul de vânzare şi se poate vinde porţionată. Pentru pâinea neambalată sunt acceptate scăderi ale cantităţii nete datorate pierderii de umiditate în timpul comercializării. Va fi acceptată o scădere în greutate, pentru 24 de ore, de maxim 10 la sută pentru pâinea de 300 de grame, de 9 la sută pentru produsele care cântăresc 400-500 de grame, de 7,5 la sută pentru pâinea de 600-1.000 de grame şi de 7 la sută pentru o cantitate mai mare de un kilogram. Preşedintele Rompan, Aurel Popescu, afirma că iniţiativa aparţine patronatului din industria pâinii. „Vrem să venim în sprijinul consumatorilor, pentru a evita cazurile în care unii producători vând pâine umplută cu aer. Unii zic că nu scumpesc pâinea, menţin preţurile, dar micşorează gramajul”, declara, în iulie, pentru MEDIAFAX Aurel Popescu. Piaţa fiscalizată a pâinii este de aproximativ un miliard de euro anual.