Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, marţi, că PSD va depune moţiune de cenzură până pe 10 decembrie şi nu a exclus posibilitatea ca în cazul în care se va discuta despre formarea unui nou Guvern PSD să revendice nu numai ministere într-un viitor guvern, ci chiar postul de premier.
„A venit clipa unor decizii responsabile. Este momentul ca România să-ÅŸi asigure o guvernare serioasă, competentă ÅŸi responsabilă”, a declarat Geoană imediat după ce a anunÅ£at că PSD a decis în urma unei întâlniri informale că va depune o moÅ£iune de cenzură până pe 10 septembrie. Liderul PSD a exclus posibilitatea ca formaÅ£iunea să susÅ£ină în continuare un guvern cu program de dreapta ÅŸi în special guvernul actual. „PSD nu va sprijini un guvern de orientare de dreapta care nu are în programul de guvernare teme sociale esenÅ£iale”, a mai spus el. La capitolul teme esenÅ£iale, Geoană a enumerat pensiile, protecÅ£ia chiriaÅŸilor, educaÅ£ia.
PreÅŸedintele PSD a dat de înÅ£eles că după ce moÅ£iunea va trece, formaÅ£iunea se aÅŸteaptă ca preÅŸedintele Băsescu să recunoască rezultatul alegerilor din 2004 ÅŸi să invite PSD să facă guvernul. „ProporÅ£ia noastră în Parlament îndreptăţeÅŸte pe deplin PSD să facă parte din guvern”, a mai spus el.
ÃŽntrebat dacă PSD va solicita postul de premier, Geoană a răspuns: „De ce nu? Nu e o condiÅ£ie sine-qva-non (a negocierilor, n.r), dar mi se pare normal ca un partid să fie reprezentat în Guvern conform ponderii pe care o are în Parlament”, a explicat liderul social-democrat.
Geoană nu a dat detalii despre cum vede partidul paÅŸii următori după moÅ£iune, susÅ£inând că aceste lucruri vor fi decise după consultările cu partidele politice ÅŸi preÅŸedintele României, prin consultări transparente. Indiferent de cine va face guvernul, PSD doreÅŸte să contribuie „în orice formulă posibilă pentru a da ţării o guvernare competentă”, a adăugat el.
Potrivit unor surse din PSD, decizia de a depune o moţiune de cenzură a fost luată în unanimitate, unii vicepreşedinţi susţinând că în perioada următoare ar trebui deschise discuţiile cu PNL, cu PD, formula cea mai vehiculată fiind fie un guvern PSD în care acesta să deţină portofoliile esenţiale, în special cele din domeniul social, alături de PNL sau UDMR. Potrivit aceloraşi informaţii, după ce moţiunea ar urma să treacă, aşa cum speră PSD, partidul va veni cu un program propriu de guvernare pe care să încerce să-l impună restului partidelor ce vor intra în guvern, capacitatea de negociere fiind dată de ponderea pe care o au social-democraţii în Parlament. Aceleaşi surse au declarat că propunerea de a iniţia o moţiune de cenzură le-a aparţinut lui Ioan Rus şi Ilie Sârbu şi ar fi fost susţinută şi de Viorel Hrebenciuc.
O poziţie similară a avut PSD şi după referendumul de demitere a şefului statului, când a solicitat intrarea la guvernare fie în plan local, fie în plan central. În cazul în care un Guvern cade prin moţiune de cenzură, noul premier este desemnat de preşedintele ţării. La vremea la care şeful statului a invitat partidele la Cotroceni la negocieri pe tema identificării unei noi coaliţii parlamentare şi a unui nou premier, PSD şi-a oferit disponibilitatea de a prelua guvernarea şi postul de prim-ministru. Potrivit unor participanţi la discuţii, Băsescu nu ar fi încurajat un astfel de scenariu.
NewsIn