Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la o reuniune consultativă, în vederea stabilirii datei alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European. Consultările vor avea loc luni, 20 august, la ora 15,00, la Palatul Victoria.
Partidul Democrat a anunÅ£at deja că nu va participa la consultările cu primul-ministru, motivând că „stabilirea datei alegerilor este atribuÅ£ia exclusivă a Guvernului, iar premierul trebuia de mult să organizeze alegerile pentru Parlamentul European”.
Celelalte partide – UDMR, PC, PSD, PRM – se vor prezenta la Palatul Victoria. Dacă PSD ÅŸi UDMR ÅŸi-au exprimat deja preferinÅ£ele pentru organizarea alegerilor, la 9 decembrie ÅŸi, respectiv, sfârÅŸitul lunii noiembrie, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu s-a pronunÅ£at asupra vreunei date, subliniind însă că important este ca ele să se desfăşoare în mod corect. Partidul Conservator ÅŸi-a exprimat regretul că alegerile europarlamentare nu se vor desfăşura prin sistemul de vot uninominal.
Pe 24 ianuarie a.c., Guvernul a stabilit ca data de referinţă pentru desfăşurarea alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European să fie 13 mai 2007. Această dată fusese convenită, de principiu, în cadrul unei întâlniri a premierului Călin Popescu-Tăriceanu cu liderii partidelor parlamentare, care a avut loc la 26 octombrie 2006, la Palatul Parlamentului. La sfârşitul lunii ianuarie, însă, au început discuţiile pentru amânarea alegerilor europarlamentare. Atunci, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberarulul Bogdan Olteanu, declara că îi va propune premierului decalarea scrutinului pentru alegerea europarlamentarilor. Propunerea a fost susţinută de PSD, în opinia social-democraţilor, temele politice interne, respectiv rezolvarea crizei politice, având prioritate în faţa scrutinului pentru Parlamentul European.
La 7 februarie, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a cerut partidelor politice să amâne tema suspendării preşedintelui, pentru a nu trebui amânată data alegerilor pentru Parlamentul European.
În replică, preşedintele PSD, Mircea Geoană, spunea că data la care vor avea loc alegerile europarlamentare este mai puţin importantă, acestea putând fi amânate în orice altă zi din 2007. În opinia social-democraţilor, prioritară era atunci rezolvarea crizei politice prin care trecea România, inclusiv prin finalizarea demersurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Pe 14 februarie, primul-minisru Călin Popescu-Tăriceanu a avertizat că Guvernul va fi obligat prin lege să reconsidere data organizării alegerilor pentru PE, în condiţiile în care partidele din opoziţie vor continua procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, deoarece Legea referendumului prevede că nu pot fi organizate alegeri cu 30 de zile înaintea unui referendum şi abia la 45 de zile după acesta. În aceeaşi zi, partidele parlamentare din opoziţie au cerut amânarea alegerilor pentru Parlamentul European. Liderii PSD, PC şi PRM au susţinut amânarea europarlamentarelor, pentru a continua procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Un al treilea apel făcut de premier pentru păstrarea datei de 13 mai ca dată de desfăşurare a scrutinului a avut loc pe 20 februarie. Atunci şeful Guvernului i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu să amâne declanşarea procedurilor pentru organizarea referendumului privind introducerea votului uninominal. Primul-ministru adăuga că i-a cerut şi preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să amâne procedura de suspendare a şefului statului, din acelaşi motiv.
Un susţinător al păstrării datei de 13 mai pentru alegerile europarlamentare a fost PD, liderul democrat Emil Boc afirmând că nu există niciun fel de impediment de ordin tehnic pentru organizarea acestora la termenul deja stabilit.
La 2 martie, preşedintele Traian Băsescu a lansat, la rândul său, un apel adresat liderilor partidelor parlamentare, precum şi grupului minorităţilor naţionale, în care solicita să nu fie modificată data fixată de 13 mai.
Câteva zile mai târziu, pe 6 martie, în cadrul primei runde de consultări cu partidele parlamentare pe tema introducerii votului uninominal, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să precizeze că nu intenţionează să afecteze desfăşurarea alegerilor europarlamentare, programate pe data de 13 mai, şi că nu se pune problema suprapunerii referendumului pentru votul uninominal cu scrutinul european.
La rândul său, premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a transmis, în aceeaÅŸi zi, ÅŸefului statului o scrisoare în care preciza că va organiza alegerile europarlamentare pe 13 mai „doar dacă reprezentanÅ£ii clasei politice vor ajunge la un compromis ÅŸi vor fi de acord să amâne cele două referendumuri” – cel privind votul uninominal ÅŸi cel de suspendare a ÅŸefului statului.
Câteva zile mai târziu, la 12 martie, Executivul a decis, în şedinţa extraordinară, amânarea datei alegerilor pentru Parlamentul European pentru semestrul al doilea al acestui an.
Pe 20 iunie, la o lună de la referendumul pentru suspendarea din funcţie a şefului statului, premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a invitat, din nou, la Palatul Victoria, pe liderii partidelor parlamentare, la consultări pe teme de actualitate ale agendei europene, dar şi pe marginea datei la care România va organiza alegerile pentru Parlamentul European, în a doua jumătate a acestui an. În cadrul reuniunii nu a fost stabilită o dată exactă a alegerilor, deşi liderii partidelor politice se pronunţaseră anterior pentru lunile octombrie-noiembrie.
Astfel, preşedintele PD, Emil Boc, a spus că luna octombrie ar fi cea mai potrivită pentru organizarea scrutinului, liderul PSD, Mircea Geoană, a afirmat că formaţiunea sa susţine ca alegerile europarlamentare să aibă loc la începutul lunii noiembrie,iar UDMR a apreciat că perioada 4-18 noiembrie este cea mai bună pentru organizarea scrutinului.
În final, după consultările din 20 iunie, s-a convenit doar ca alegerile europarlamentare să aibă loc în toamna acestui an. ROMPRES