Vadim Benyatov, acuzat de spionaj în dosarul privatizărilor strategice, a părăsit Bucureştiul vineri seară, în jurul orei 18, la bordul unei aeronave, cu destinaţia Viena, după ce a semnat procesul verbal prin care a confirmat procurorilor că a citit tot materialul de urmărire penală.
Benyatov a declarat, după ce a obţinut sentinţa prin care i s-a ridicat interdicţia de a părăsi ţara, că va pleca din România după ce va citi toate cele 76 de volume din dosarul în care este şi el anchetat.
Potrivit procurorilor DIICOT, după ce a semnat că a citit tot materialul anchetatorilor, Benyatov a făcut o cerere de probaţiune şi a lăsat o adresă la care să poată fi citat.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins pe 13 august recursul procurorilor la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a revocat interdicţia de a părăsi ţara în cazul lui Vadim Benyatov, cercetat pentru spionaj în dosarul privatizărilor strategice, astfel încât acesta poate părăsi ţara.
Curtea de Apel Bucureşti a decis în 31 iulie revocarea măsurii prelungirii interdicţiei de a părăsi ţara pe numele lui Vadim Benyatov, după ce a admis o excepţie ridicată de avocaţii acestuia.
Cererea avocaţilor lui Benyatov s-a referit la necompetenţa materială a procurorului în legătură cu măsura prelungirii unei interdicţii de a părăsi localitatea sau ţara.
Consultantul Vadim Benyatov, anchetat în dosarul privatizărilor strategice, a cerut ultima dată pe data de 2 iulie, Curţii de Apel Bucureşti (CAB) să îi ridice interdicţia de a părăsi ţara pentru că intenţionează să-şi vadă familia, iar sănătatea lui este precară.
Unul dintre avocaţii lui Vadim Benyatov a declarat în faţa instanţei că interdicţia de a părăsi România ar trebui ridicată deoarece a depăşit durata legală de 180 de zile de când a fost instituită.
Avocatul Cristian Iordănescu a reclamat magistraţilor faptul că Benyatov nu ar beneficia de suport material, de asistenţa socială şi medicală de care are nevoie susţinând că este bolnav de cancer.
La data de 29 noiembrie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Vadim Benyatov pentru o perioadă de 20 de zile pentru infracţiunea de spionaj şi constituirea unui grup infracţional organizat, pentru procurarea de la Ministerul Economiei şi Comerţului secrete de stat pe care le-ar fi transmis unor firme străine participante la licitaţia privind adjudecarea SC Electrica Muntenia Sud. Măsura a fost prelungită succesiv, iar la data de 22 ianuarie 2007 măsura arestării preventive a fost înlocuită cu interdicţia de a nu părăsi municipiul Bucureşti.
Alături de consultantul ruso-american, Vadim Benyatov sunt cercetaţi sub acuzaţiile de spionaj sau trădare prin divulgare de date confidenţiale în dosarul privatizărilor strategice şi consultantul bulgar Stamen Stantchev, Dorinel Mucea (fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului) şi Mihai Radu Donciu (fost consilier al ministrului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului) sunt cercetaţi sub acuzaţiile de spionaj sau trădare prin divulgare de date confidenţiale în dosarul privatizărilor strategice.