Destinat sa deserveasca 39 de municipii, orase si comune, in special de pe Valea Trotusului, viitorul depozit ecologic de la Onesti va fi amenajat pe o suprafata de aproximativ 30 de hectare, situata in zona industriala a municipiului.
Pana in prezent, au fost identificate mai multe terenuri, in suprafata totala de peste 27 de hectare, dintre care peste 5 hectare sunt deja in administrarea Consiliului Local Onesti, aproape 4 hectare fac parte din rezerva Comisiei de aplicare a legilor fondului funciar, iar alte 18,3 hectare sunt detinute de mai multi proprietari particulari.
Cu aprobare de la Consiliul Local, la Primaria Onesti a fost constituita o comisie, alcatuita din 6 membri si un presedinte, care va negocia cu proprietarii terenurilor din zona si va stabili pretul de cumparare pentru circa 21 de hectare. Urmatorul pas va fi aprobarea acestor preturi in Consiliul local si perfectarea actelor de vanzare-cumparare.
Pana la inceperea lucrarilor mai este insa un drum lung de parcurs, dar si termenul de finalizare impus de Uniunea Europeana, 16 iulie 2009, este destul de indepartat. Actualele depozite din zona, cele din Onesti, Moinesti, Comanesti, Targu Ocna si Darmanesti, sunt considerate neconforme cu normele Uniunii Europene si isi vor inceta activitatea pana la data de 16 iulie 2009.
Pentru onesteni, amplasarea depozitului ecologic in municipiul de pe Trotus este avantajoasa si ca urmare a eliminarii cheltuielilor care s-ar fi facut cu transportul gunoiului la un depozit care s-ar fi construit in alt oras, precum si datorita infiintarii unor noi locuri de munca. “Si 30 de locuri de munca daca s-ar infiinta la noul depozit, tot ar fi bineâ€, a apreciat Emil Lemnaru, primarul municipiului Onesti.
Gheorghe LEU