N-as vrea sa ma complic in detalii culturale, ceva mai reci si neinteresante pentru calatorul obisnuit, lasa-ma, dom’le, si- asa sunt stresat de-mi sar capacele, cu monumentele dumitale, nu-mi vad capul de probleme, astea ma dor, vreu sa ma distrez, sa uit, sa fiu si eu macar odata liber, de aia fug de- acasa, vreu ca albina din floare in floare sa-mi aleg ce-mi place, acolo, dincolo, nu-mi dicta cum si ce sa fac pe banii mei.
Cred ca exagerez putin, lucrurile nu stau chiar asa, subevaluez totusi tendinta de cunoastere a masei de turisti provocati, uneori fara voia lor, la o atitudine pragmatica feroce fiindca ,,asa e viata” . De altfel am vazut cu ochii mei multe persoane haladuind prin Roma cu cartea in mana; nevoia de instruire ,,nedidactica” altoita pe o stare emotionala de delectare si satisfactie este proprie creierului uman; curiozitatea ne impinge din urma spre cele mai iresponsabile nebunii… Dupa mine, o calatorie e un fel de tutti frutti, o constelatie de agreabil, incantator, de capriciu satisfacut, de identificare a eu-lui intr-un context nou, de consum de frumusete, de evadare si explorare, de invataturi, de meditatie si experimente culinare, un exercitiu de suplete a adaptarii in aceasta diversitate care e lumea…
Asa stand lucrurile indraznesc totusi sa inventariez cateva locuri de vazut in Roma; va va face placere sa nu le evitati, sa fiti acolo, sa puteti spune la intoarcere ,,am fost si am vazut” ; sunt locuri incarcate de o simbolistica universala, hotaratoare pentru evolutia civilizatiei de azi intelese ca rezumat a tot ceea ce s-a intamplat in istorie; altele sunt capodopere in arhitectura, sau de pictura ori sculpturi unice, semnate de autori carora posteritatea le-a consacrat titlul de a fi geniali…
De la Ram ne tragem.
Desi globarizarea ne cam hacuieste cartile de istorie; globarizarea tinde sa modeleze un individ acefal, simpla unealta pragmatica, generatoare de profit in punga multinationalelor, lipsit de feeling-ul national; se vorbeste tot mai intens despre un ,, al doilea val de rinocerizare” caruia, in absenta culturii, ii putem cadea victime: nelinistitorul ,,a fi, sau a nu fi” e inlocuit cu suficientul si dezumanizantul ,,a avea”. Shoping-ul excesiv face din noi un biet tub digestiv care asimileaza si dezasimileaza hrana si bunuri materiale; curand vom ajunge un numar in masa anonima.
Inainte de a patrunde in Roma antica din spatele pietei Venetia, in inima Romei, se inalta in Forul lui Traian Columna, ,,marele monument al razboiului din Dacia”, definita intr-un ghid italian ca fiind nobila; despre Decebal se afirma ca a fost ,,adevarat geniu militar, care impusese imparatului Dimitian o pace rusinoasa”.
La baza Columnei se gasesc ramasitele pamantesti ale imparatului Traian, a carui statuie de afla in varf. Binecunoscuta fasa elicoidala cu bazoreliefuri, sculptata in cele 19 blocuri de marmura ofera o viziune documentara unica asupra confruntarilor daco-romane din anul 105.
Este singurul document vizual al acelei perioade, un film pur si simplu, o cronica a evenimentelorde o valoare inestimabila. Nasterea romanilor se datoreaza unei infrangeri! Fasta infrangere, care ne-a dat o limba romanica; in aceasta limba gandim, suntem, traim.
Columna e documentul de atestare a fiintarii noastre; suntem mai prezenti la Roma decat in cartile actule de istorie, ale caror programe stau sub semnul manipulator al rarefierii sentimentului national autentic; globarizarea percepe ideea de patrie ca pe un obstacol. Asa dar, nu evitati Columna lui Traian, din inima Romei; Badea Cartan s-a dus acolo pe jos sa o vada, mergand vreo 2.000 de kilometri cu traista in spate; a fost primul nostru globtrotter.
Da, cred ca trebuie sa incepeti cu Roma antica, Via del Flori Imperiali; amlpoarea ruinelor va vor da masura grandorii si opulentei cezarilor; Traian, Cezar, Augustus, Nerva, Domitian si-au ridicat aici palatele si templele religioase; reconstruiti-le cu imaginatia.
Intre colinele Esquilin, Palatin si Celio, la capatul strazii dei Flori Imperiali rezista, partial in picioare, una din minunile civilizatiei romane – Colosseumul, cea mai maiestuoasa, conceputa de imparatul Vespasian, din dinastia Flaviilor, in anul 72 d. Cristos si inaugurata 8 ani mai tarziu cu jocuri si spectacole care au durat 100 de zile; apetitul pentru desfrau, lux si distractie a fost penalizat de Juvenal in binecunoscuta, sarcastica ironie ,, Paine si circ”, sintagma valabila, aplicata cu succes garantat si astazi in manipularea multimilor. Colosseumul este asediat de 6.000.000 de turisti – termite anual… Cozi la galeriile de arta, cozi la Colosseum sa-ti stimuleze fantezia si fictiunule, asa ceva nu prea vedem in Romania.
Italia are 54 de milioane de turisti/an, vanzarea de istorie a devenit o industrie, profiturile sunt mari; uite ca si noi, contemporanii, traim pe spinarea imparatilor, a arhitectilor, a pictorilor celebri.
Ovidiu GENARU