25 noiembrie – data alegerilor pentru EuroParlament

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu s-a arătat mulţumit, luni, în urma consultărilor informale cu partidele parlamentare, de faptul că opţiunile acestora pentru desfăşurarea alegerilor pentru PE sunt apropiate, majoritatea lor opinând ca scrutinul să aibă loc la sfârşitul lunii noiembrie.

Premierul a precizat că Executivul va decide ca alegerile pentru PE să aibă loc între sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, aşa cum au propus partidele, iar data exactă va fi anunţată într-una dintre următoarele două şedinţe de Guvern, când MIRA va avea pregătite toate dispoziţiile legale necesare.

„M-am bucurat să constat că există o viziune relativ apropiată între partide. Cu toÅ£ii au susÅ£inut două variante în esenţă: e vorba fie de sfârÅŸitul lunii noiembrie, fie de începutul lunii decembrie”, a arătat premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care a subliniat că decizia stabilirii datei alegerilor este de competenÅ£a exclusivă a Guvernului.

Delegaţia liberală, prezentă luni la consultări, a propus ca euroscrutinul să aibă loc în perioada 25 noiembrie- 9 decembrie. Senatorul liberal Norica Nicolai a arătat că liberalii ar prefera data de 25 de noiembrie.

„PNL a propus ca aceste alegeri să se desfăşoare între 25 noiembrie, cel târziu 9 decembrie, dar, ca opÅ£iune, ÅŸi noi considerăm că 25 noiembrie este o dată rezonabilă în care aceste alegeri vor avea succes”, a declarat Norica Nicolai.

Surse liberale au precizat luni, pentru ROMPRES, că preÅŸedintele PNL, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ÅŸi-ar dori, dacă ÅŸi majoritatea partidelor parlamentare vor fi de acord, ca alegerile să aibă loc înainte de 9 decembrie – dată avansată de liderul Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoană.

PSD şi-a menţinut luni propunerea pentru organizarea euroalegerilor la 9 decembrie. Purtătorul de cuvânt al PSD, vicepreşedintele Cristian Diaconescu, a declarat, după consultările de la Palatul Victoria, că data de 9 decembrie, propusă de social-democraţi, îndeplineşte cumulativ o serie de condiţii.

„Este o perioadă care ni se pare propice din punct de vedere al activităţii parlamentare, pentru că avem bugetul de stat ÅŸi cel al asigurărilor sociale, acte normative extrem de importante, care trebuie să fie adoptate cât mai rapid. Pe de altă parte, este propice pentru respectarea perioadei de 90 de zile, aÅŸa cum prevede Legea electorală în ce priveÅŸte perioada preelectorală pentru desfăşurarea campaniei”, a punctat Diaconescu.

În opinia lui, dacă scrutinul va fi organizat pe 9 decembrie, atunci există suficient timp şi pentru informarea electoratului în privinţa rolului şi importanţei Parlamentului European şi a calităţilor pe care trebuie să le aibă cei care candidează şi îi vor reprezenta pe români.

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a propus însă, în cadrul consultărilor de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru Parlamentul European să aibă loc pe 18 sau pe 25 noiembrie.

„UDMR a spus că aceste alegeri ar trebui să fie Å£inute cât mai repede ÅŸi am propus ÅŸi două date fezabile: 18 sau 25 noiembrie. ÃŽn urma discuÅ£iilor, majoritatea partidelor converg spre 25 noiembrie, dar va trebui ca, în zilele următoare, să se clarifice unele probleme tehnice, legate de ordonanÅ£ele Guvernului în Parlament. SusÅ£inem această dată, propusă ÅŸi de noi, de 25 noiembrie pentru alegerile europarlamentare”, a declarat, la finalul consultărilor, vicepreÅŸedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely.

Partidul România Mare (PRM) a susţinut ideea organizării alegerilor europarlamentare pe 25 noiembrie cu condiţia modificării Legii electorale.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine; nu trebuie să intrăm în sărbătoarea naÅ£ională sau în sărbătorile lunii decembrie”, a declarat preÅŸedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.

Corneliu Vadim Tudor a arătat însă că Legea electorală trebuie modificată astfel încât să nu se mai poată vota pe liste speciale ÅŸi să nu mai fie „permisă manipularea prin sondajele” institutelor de specialitate.

La rândul său, Partidul Conservator (PC) a optat pentru organizarea alegerilor europarlamentare în a doua jumătate a lunii noiembrie, conform declaraţiilor preşedintelui Consiliului Executiv al PC, senatorul Codruţ Şereş.

Conservatorii au atras luni atenţia asupra faptului că, pe lângă campania pe care o va desfăşura fiecare partid, este nevoie ca Guvernul, prin instituţiile abilitate, să organizeze manifestări şi campanii de informare privind PE.

Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că a sesizat din partea partidelor „temeri cu privire la corectitudinea procesului electoral” ÅŸi a dat asigurări că Guvernul va analiza „toate posibilităţile care ar putea fi folosite pentru vicierea rezultatelor” ÅŸi va încerca „să adopte acele prevederi legale care să îndepărteze aceste riscuri”, astfel încât alegerile să se desfăşoare în cele mai bune condiÅ£ii.

Partidele parlamentare se vor întâlni chiar marţi, a anunţat premierul, cu reprezentanţi ai Executivului, pentru a face eventuale propuneri pentru limitarea sau evitarea unor astfel de riscuri de fraudă electorală.

Primul-ministru a spus că, de fapt, acum este reluat un proces electoral, stabilit prin Ordonanţa 128/2007, şi care a fost îngheţat între timp. Anumite proceduri au fost deja îndeplinite pentru organizarea alegerilor, a subliniat premierul, care a precizat că, din câte cunoaşte, toate partidele şi-au îndeplinit formalităţile necesare pentru a lua parte la alegeri şi că că nu are cunoştinţă ca între timp să se fi înfiinţat o nouă formaţiune politică.

Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat, totodată, colaborarea presei pentru creşterea interesului cetăţenilor în vedera participării la alegerile europarlamentare, ţinând cont de importanţa lor pentru România.

„Alegerile pentru PE reprezintă un test important pentru clasa politică, pentru partidele politice, în final, un test important pentru România, ca membru al UE, ca membru mai nou al UE ÅŸi sunt convins că ochii Europei vor fi aÅ£intiÅ£i asupra ţării noastre pentru a vedea cum parcurgem acest prim test electoral de o importanţă deosebită, pentru că în PE este nevoie de o reprezentare susÅ£inută, de calitate, a intereselor, a tradiÅ£iilor, a identităţii României. De aceea, intenÅ£ia mea, ca prim-ministru, intenÅ£ia Guvernului, este de a organiza aceste alegeri în condiÅ£ii cât mai bune, cât mai prielnice, care să permită o dezbatere axată pe subiectele de interes european, faţă de care România nu poate să rămână mai puÅ£in activă decât celelalte ţări europene”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu.

La consultări nu au participat reprezentanţi ai Partidului Democrat, pe care premierul Tăriceanu i-a acuzat de duplicitate în discursul politic.

„Cred că vocaÅ£ia partidelor este tocmai să promoveze politici în sprijinul cetăţenilor ÅŸi, prin aceasta, obligaÅ£ia să comunice, să participe la discuÅ£ii. Dacă un partid nu vine la astfel de discuÅ£ii, înseamnă că – ÅŸi mă refer aici explicit la PD – este o discrepanţă mare între ceea ce se spune ÅŸi ceea ce se face, deci am toate motivele să mă îndoiesc că discursul lor politic este unul sincer. Åži am motive nu numai de acum, am motive de multă vreme să cred că în cazul Partidului Democrat una se spune ÅŸi alta se fumează”, a comentat luni premierul lipsa reprezentanÅ£ilor PD la consultările informale privind stabilirea datei pentru alegerile europarlamentare.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*