Partida de fotbal Rapid – Steaua s-a încheiat la egalitate, scor 1-1 (0-1 la pauză), joi seara, în prima manşă a sferturilor de finală ale Cupei UEFA. Steaua a deschis scorul în minutul 4, prin Bănel Nicoliţă, iar Rapid a egalat după pauză, prin Viorel Moldovan, în minutul 49, la o gafă a portarului Carlos.
Rezultatul pare unul echitabil, după desfăşurarea meciului în care Steaua a dominat prima repriză, iar Rapid a fost mai bună în a doua. Spectacolul sportiv a fost la înălţimea aşteptărilor, iar Steaua poate considera că are prima şansă de calificare, graţie golului important marcat în deplasare.
Startul de partidă a fost fulminant, Steaua deschizând scorul la prima fază de atac a întâlnirii: un contraatac purtat de Opriţa pe partea dreaptă, centrare în careu, iar Nicoliţă, complet nemarcat, are timp să preia şi să îl execute pe portarul Coman: 0-1 în minutul 4. Steaua surprinde prin aşezarea deosebit de avansată, iar Rapid pare descumpănită de gol, primul primit pe teren propriu în acest sezon al Cupei UEFA.
Giuleştenii se aruncă în atac şi au două şanse foarte bune de egalare într-un singur minut (10): mai întâi Buga scapă în careu, dar nu îi ies paşii, fiind blocat de portarul Carlos, iar la cornerul executat de Stancu, atacantul Daniel Niculae a trimis mingea în bară, cu capul, la colţul scurt. Viorel Moldovan are un demaraj care îl aduce în careul portughezului Carlos, dar şutul este prea slab pentru a-i pune probleme acestuia (17).
Echipa lui Cosmin Olăroiu controlează tactic jocul, printr-un pressing accentuat, evoluând foarte sus, lucru care îi deranjează vizibil pe giuleşteni. Steaua are o doză de siguranţă dată de golul lui Nicoliţă, în timp ce Rapidul are o rată mare de nesincronizări. Totuşi, ritmul partidei este unul deosebit de alert, cu numeroase faze spectaculoase.
În prima repriză, Steaua a mai avut câteva ocazii de gol clare, dar a ratat cu seninătate. Mai întâi, Nicolae Dică este găsit liber în careu, însă şutul său este respins miraculos de Coman, Andrei Cristea reluând apoi peste buturi (20). Acelaşi Nicolae Dică, angajat de Paraschiv în careu, se regăseşte singur cu Coman, dar nu reuşeşte să împingă mingea în poartă (35). Nicolae Dică realizează o altă fază frumoasă, în minutul 42, când voleul său trece puţin peste poarta gazdelor. Steaua a mai înscris o dată prin Opriţa (45), dar golul a fost anulat de arbitru, pe motiv că mingea a părăsit terenul, la cornerul lui Nicoliţă.
Repriza a doua începe la fel de nebun ca şi prima, Rapid reuşind egalarea în minutul 4 de la reluare (49), după greşeli în lanţ ale steliştilor: mai întâi a gafat Ghionea, Buga a recuperat şi a pasat lui Emil Dică, al cărui şut a fost scăpat de portarul Carlos, iar Viorel Moldovan a împins mingea în poartă: 1-1.
Meciul devine unul ‘care pe care’, cu Rapid presând mai mult, în timp ce Steaua replică pe contraatac. Nicolae Dică trimite un ÅŸut centrare prin faÅ£a porÅ£ii lui Coman (56), trei minute mai târziu Stancu trimţând cu capul la colÅ£ul scurt, minge prinsă de Carlos.
Jocul este din ce în ce mai aprig, mai aspru, se joacă fără menajamente, dar fazele de poartă sunt rare. Burdujan are, totuşi, o posibilitate bună, dar nu reuşeşte să lovească mingea, care se scurge periculos prin careul stelist (77). Buga are şansa golului în minutul 82, însă şutul său la colţul scurt este respins de Carlos. Tot atacantul rapidist a irosit o bună şansă în minutul 90+2, când a reluat cu capul pe lângă poarta Stelei.
Suporterii rapidişti au fost dezamăgiţi de rezultat, dar au avut puterea să aplaude la sfârşitul meciului, mulţumiţi măcar de calitatea meciului şi de dăruirea favoriţilor, care au luptat până la sacrificiu, ca şi adversarii, de altfel.
ÃŽn statistica realizată pe site-ul UEFA, posesia a fost împărÅ£ită egal (50% – 50%), giuleÅŸtenii au fost superiori la numărul de ÅŸuturi, 11-8 (6-2 pe poartă). La cornere a fost egal, 3-3, iar la faulturi, gazdele au comis 16, iar Steaua 18.
La meciul Rapid – Steaua au asistat, pe lângă alte personalităţi din lumea fotbalului ÅŸi din viaÅ£a publică, preÅŸedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu ÅŸi primarul Capitalei, Adriean Videanu.
Securitatea a fost asigurată de un efectiv record de forţe de 2.000 de jandarmi, singurul incident, notat de arbitrul şi observatorul meciului, fiind o petardă aruncată din sectorul suporterilor giuleşteni în minutul 10.
ÃŽnaintea meciului, cele două echipe au prezentat în faÅ£a spectatorilor un banner pe care se putea citi ‘Lasă rasismul în ofsaid’, slogan al unei campanii împotriva rasismului.
Partida retur este programată pe 6 aprilie, de la ora 20,30, pe Stadionul Naţional din Capitală. Echipa care se va califica dintre Rapid şi Steaua va juca în semifinalele competiţiei cu învingătoarea dintre FC Basel (Elveţia) şi Middlesbrough (Anglia).
Joi seara, pe GiuleÅŸti, au evoluat echipele:
Rapid: 1-Dănuţ Coman, 23-Marius Constantin, 24-Vasile Maftei (căpitan), 6-Ionuţ Rada, 9-Valentin Bădoi, 25-Romeo Stancu, 13-Emil Dică (8-Valentin Negru, 79), 5-Ionuţ Stancu (18-Nicolae Grigore, 46), 29-Mugurel Buga, 99-Viorel Moldovan (20-Lucian Burdujan, 66), 21-Daniel Niculae. Antrenor: Răzvan Lucescu.
Rezerve neutilizate: 32-Mihai Mincă, 14-Dănuţ Perjă, 28-Nicolae Constantin, 7-Ciprian Vasilache.
Steaua: 13-Carlos Alberto Fernandes, 20-George Ogăraru, 3-Dorin Goian, 24-Sorin Ghionea, 18-Petre Marin, 7-Daniel Opriţa, 6-Mirel Rădoi (căpitan), 22-Sorin Paraschiv (14-Vasilică Cristocea, 67), 16-Bănel Nicoliţă (15-Mihai Neşu, 90+2), 21-Andrei Cristea (28-Florin Lovin, 60), 10-Nicolae Dică. Antrenor: Cosmin Olăroiu.
Rezerve neutilizate: 12-Cornel Cernea – 5-Daniel Bălan, 17-Eugen Baciu, 9-Valentin Simion.
Stadion ‘GiuleÅŸti-Valentin Stănescu’: 16.000 spectatori.
Arbitri: Wolfgang Stark, la centru; Markus Scheibel, Jan-Hendrik Salver, arbitri asistenţi; Günter Perl, arbitru de rezervă (toţi din Germania).
Observator UEFA pentru arbitri: Peter Jones (Anglia).
Cartonaşe galbene: Ogăraru (43), N. Grigore (51), Nicoliţă (58), Rădoi (76).
ROMPRES