„Mobilitate la alegere”
În perioada 16 – 22 septembrie 2011, ţările Europei sărbătoresc a 10 a ediţie a “Săptămânii Mobilităţii Europene”. Scopul acestei campanii este încurajarea societăţii civile pentru utilizarea mijloacelor şi metodelor alternative de deplasare cum ar fi: bicicleta, transportul public în comun, mersul pe jos, etc. Campania se vrea un promotor pentru reducerea emisiilor de gaze de eşapament, a zgomotului şi a congestiilor din trafic îmbunătăţind astfel sănătatea şi calitatea vieţii în localităţile urbane. Tema centrală a anului 2011 “Alternative mobility” – “Mobilitate la alegere!”. readuce în prim plan sănătatea şi mobilitatea. Urmare a intensificării traficului de maşini, în special în zonele urbane, obligă autorităţile locale să aloce mai mult spaţiu traficului nemotorizat şi să regândească balanţa dintre spaţiul ocupat de maşini şi spaţiul verde, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii: una din problemele majore ale Uniunii Europene şi a Statelor Membre. Beneficiile utilizării mijloacelor şi modalităţilor alternative de transport sunt posibilitatea deplasării cu mai puţin stres şi în timp mai sigur; reducerea incidentelor pe drumul casă – servici şi casă – şcoală; reducerea îmbolnăvirilor ca rezultat al creşterii activităţii fizice datorită noilor modalităţi de deplasare (bicicletă, mers pe jos); reducerea costurilor legate de gestionarea serviciilor de parcare; imagine deschisă către problemele de mediu şi îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii la locul de muncă şi în şcoli. Conştientizarea, promovarea schimbărilor comportamentale şi implicarea cetăţenilor sunt cuvinte cheie pentru dezvoltarea unui transport urban eficient şi durabil. Autorităţile locale sunt cel mai aproape de cetăţeni şi deci cel mai în măsură să promoveze o societate a mobilităţii durabile. În plus, susţinătorii locali prin implicarea lor activă pot atrage cetăţenii prin promovarea de alternative la sistemul actual de transport şi motivarea lor pentru implementarea unor măsuri proprii cu efecte pe termen lung asupra modelelor de transport.
În vederea transmiterii unui mesaj pozitiv care să promoveze România printre statele implicate şi interesate în conştientizarea cetăţenilor şi a factorilor responsabili despre importanţa reducerii poluării prin orice mijloace şi creşterea calităţii vieţii în mediul urban, ARPM Bacau a solicitat celor 8 primarii urbane (Bacau, Onesti, Moinesti, Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Slanic Moldova si Tg. Ocna) inscrierea pe site-ul oficial www.mobilityweek.eu precum si organizarea unor acţiuni referitoare la: transportul public, deplasarea cu bicicleta, mobilitate şi sănătate, artere verzi de circulaţie, concursuri tematice, realizarea de pliante, afişe, banere etc. Până în acest moment, primăriile a 3 oraşe din judeţ (Moineşti, Buhuşi, Târgu Ocna) s-au înscris ca participante/susţinătoare a acestui program şi în colaborare cu ARPM Bacău, Inspectoratele de Poliţie, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău prin unităţile de învăţământ subordonate, au demarat acţiunile propuse în planurile de activităţi. In aceeaşi perioadă, ARPM Bacău a solicitat sprijinul Primariilor pentru lansarea şi derularea unei campanii de estimare a încărcării cu trafic a străzilor principale din municipiile: Moineşti, Oneşti şi oraşele Buhuşi, Comăneşti, Dărmăneşti, Slănic Moldova, Târgu Ocna (in municipiul Bacau campania s-a derulat in cursul lunii mai 2011). Informaţiile sunt necesare pentru evaluarea emisiilor provenite din traficul rutier, cunoscut fiind faptul că o mare parte din poluarea oraşelor se datorează traficului rutier. În acest scop, ARPM Bacau a trimis fiecarei Primarii lista punctelor stabilite pentru efectuarea numărătorilor, cu propunerile şcolilor care ar putea realiza aceste numărători, şcoli care au participat la ultima campanie de numărătoare a autovehicolelor din anul 2007.
Ziua de 22 septembrie 2011 se va desfăşura sub deviza : “În oraş fără maşină!” (In town without my car!), când pe arterele principale ale oraşelor participante va fi întreruptă circulaţia, iar şcolile, instituţiile publice, cetăţenii vor fi invitaţi să desfăşoare jocuri şi concursuri, plimbări în aer liber şi alte acţiuni recreative. În municipiul Bacău, ARPM Bacău va desfăşura, începând cu ora 10.00, pe aleile principale ale Parcului Cancicov, o serie de activităţi instructiv – educative la care vor participa grupuri de 15-20 de elevi din şcolile municipiului. „Campania va avea succes când rezultatele se vor oglindi în starea de sănătate a populaţiei şi în promovarea unui sistem de transport durabil şi eficient prevenind poluarea mediului în care trăim”, a declarat Paul Toderica, director executiv ARPM Baca.