Cluj: Arheologii au descoperit Capitoliul de la Sarmizegetusa, unul dintre cele mai importante monumente ale Daciei Romane

O echipă de arheologi de la Muzeul NaÅ£ional de Istorie a Transilvaniei ( MNIT) a făcut una dintre cele mai importante descoperiri din arealul Sarmizegetusei Ulpia Traiana – Capitoliul, transmite corespondentul ROMPRES.

‘Am avut bucuria să confirmăm în această vară bănuielile vechi de 25 de ani pe care le avem asupra localizării celui mai important templu din Dacia Romana – Capitoliul. Acesta este templul lui Iupiter ÅŸi al Triadei Capitoline, formată din Iupiter, Ionona ÅŸi Minerva’, a declarat directorul MNIT ÅŸi conducătorul echipei de arheologi, Ioan Piso.

El a explicat că, după modelul Romei, în fiecare oraş roman s-a construit câte un asemenea templu, iar cel descoperit recent în Ţara Haţegului este deosebit pentru istoria României.

Semnificaţia Capitoliului din Sarmizegetusa este unică, deoarece, o dată cu dedicarea acestui edificiu, se poate spune că, în mod oficial, cultul lui Iupiter a fost adus în provincia Dacia.

‘Asta s-a întâmplat pe la anul 150. Iar data dedicării a devenit cea mai mare sărbătoare a Daciei, 23 mai, după calendarul Iulian’, a afirmat Piso.

Capitoliul se află în ceea ce arheologii numesc ‘forum novum’, adică forul nou, care este al doilea for al coloniei, primul fiind forul lui Traian, sau ‘forum vetus’ – forul vechi.

Potrivit lui Piso, forul nou se află la sud de forul lui Traian şi a fost constituit în jurul anului 150, sub domnia lui Antoninus Pius, fapt întâmplat o dată cu dedicarea Capitoliului.

Capitoliul este în partea de vest a acestui for nou, are deschiderea către răsărit, ziduri late de doi metri, cu fundaţii extrem de puternice, din blocuri de calcar, şi a fost ridicat pe un podium înalt.

‘Statuia lui Iupiter trebuia să se afle atât de sus pentru ca el, de pe tronul său, să poată vedea meterezele oraÅŸului pe care îl apără. Asta, de fapt, scrie ÅŸi Vitruvius, marele arhitect roman’, a spus Piso.

Arheologii nu au făcut decât o secţiune peste acest Capitoliu, urmând ca în anii următori să-l dezvelească pe tot, inclusiv curtea, unde este posibil să descopere multe obiecte valoroase.

‘Este unul dintre cele mai importante monumente ale Daciei Romane ÅŸi până acum unicul. Oricum, rămâne unicul, ca prim Capitoliu al provinciei’, a mai spus Piso.

El a explicat că întregul templu se întinde pe câteva sute de metri pătraţi, iar săpăturile trebuie făcute până la cel puţin trei metri adâncime, acesta fiind motivul pentru care dezvelirea edificiului va dura mai mulţi ani.

Directorul MNIT a adăugat că speră ca autorităţile şi conducerea Ministerului
Culturii să înţeleagă cât de importante sunt lucrările de restaurare, pentru care, cel puţin în cazul Sarmizegetusei Ulpia Traiana, finanţările au fost întrerupte.

Piso a amintit cazul Greciei sau Turciei, care câştigă extrem de mult şi pe plan turistic, şi cultural şi economic, prin restaurarea oricărui sit care are cât de cât o importanţă arheologică.

‘ÃŽn 2005, toate restaurările care fuseseră începute cu multă energie de ministrul culturii Ion Caramitru s-au oprit. S-au făcut atâtea proiecte de restaurare, dar n-am găsit până acum o ureche binevoitoare’, a spus Piso.

El a adăugat că pentru săpăturile din acest an s-au alocat 50.000 de lei, care, chiar dacă nu reprezintă o sumă tocmai mică, sunt insuficienţi, ei ajungând arheologilor doar pentru două luni de activitate. ROMPRES/

Adauga un comentariu

*