Agenţii economici ar putea plăti mai mult pentru gazele naturale începând cu luna viitoare, ceea ce s-ar putea reflecta şi în preţurile produselor finale achiziţionate de consumatori. Tot la 1 octombrie intră în vigoare Codul civil care aduce modificări serioase în relaţiile client-bancă şi în cele dintre soţi. Blândă până acum, toamna se va face simtiţă în casele românilor, şi la propriu şi la figurat.
Alte reguli pentru credite
BNR a lansat, recent, spre consultare publică, un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice. Potrivit documentului, care intră în vigoare din octombrie, pentru creditele de consum este prevăzută limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitanţii de astfel de credite ar trebui să dispună de garanţii reale sau personale care să acopere în proporţie de 133% valoarea creditului. În ceea ce priveşte creditele pentru achiziţia de locuinţe, avansul minimum prevăzut în regulamentul BNR este de 30%, în cazul în care clienţii optează pentru euro, şi minimum 40% pentru celelalte monede exceptând moneda naţională, unde avansul este de minimum 15%.
Noi scumpiri la orizont
Tot la 1 octombrie preţul gazelor naturale ar putea fi majorat cu până la 10% pentru agenţii economici, a anunţat în vară Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie. Chiar dacă scumpirile nu au teoretic impact asupra consumatorilor casnici, aceştia pot fi totuşi afectaţi de o posibilă majorare a preţurilor la produsele finale. De altfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat de Realitatea TV, managerii români estimează creşteri de preţuri imediate la medicamente, în industria IT, la electronice, în construcţii şi servicii.
Taxa de claw-back se va aplica începând cu 1 octombrie
Eventualele scumpiri ale medicamentelor ar putea fi şi efectul introducerii taxei claw-back chiar de la 1 octombrie. Taxa colectată de Ministerul Sănătăţii se adresează deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţilor legali ai acestora care vor avea obligaţia de a plăti o contribuţie trimestrială care se calculează prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente. „Taxa de claw-back se aplică începând cu 1 octombrie. (…) Se vor aduce medicamente”, a spus Ladislau Ritli, după audierea sa la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.
Ministrul a respins afirmaţiile potrivit cărora producătorii de medicamente susţin că nu se vor mai aduce medicamente în farmacii după aplicarea acestei taxe şi a spus că această taxă are mai mult rol de reglare. „Iniţiatorii ei au fost Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Casa Asigurărilor de Sănătate. (…) Veniturile în urma aplicării taxei de claw-back nu sunt importante, ci efectul reglator este important”, a subliniat el. Ministrul a precizat că această reglementare face posibilă recuperarea de către ANAF a sumelor datorate.
Traficul şi vremea, altfel de la 1 octombrie
Prima zi din luna octombrie este tradiţionala dată la care studenţii îşi încep activitatea, ceea ce pentru locuitorii oraşelor universitare înseamnă un singur lucru: aglomeraţie. În mijloacele de transport în comun dar şi pe şosele. Chiar şi vremea îşi schimbă atitudinea şi se ia mai în serios începând cu a doua lună din toamnă. (Sursa Realitatea.net)