Prinţesa Diana ar mai fi putut trăi dacă medicii francezi ar fi procedat diferit, susţin o serie de medici britanici şi americani
ViaÅ£a prinÅ£esei Diana ar fi putut fi salvată dacă medicii francezi ar fi fost mai operativi în a se concentra pe transportarea sa la spital ÅŸi nu pe acordarea unui prim ajutor la locul accidentului, susÅ£ine Dr James Colthurst, informează cotidianul britanic Daily Express. O dată cu apropierea comemorării a zece ani de la tragedia petrecută la Paris, opinia publică britanică ÅŸi internaÅ£ională este din ce în ce mai interesată de detalii ÅŸi amănunte privind soarta prinÅ£esei Diana. Dr. Colthurst, care are mai mult de 25 de ani de experienţă în medicină ÅŸi-a pus întrebarea dacă nu cumva medicii francezi ar fi putut face mai multe pentru a o salva pe Lady Di. ”CredinÅ£a mea este că dacă Diana ar fi fost transportată mai rapid la spital, chirurgii ar fi avut o ÅŸansă mai bună să o menÅ£ină în viaţă. Traumatismele suferite de ea erau foarte grave, dar s-a acÅ£ionat cu întârziere asupra acestor traume, fapt care probabil că i-a fost fatal.
Argumentele sale sunt susţinute de asemenea de câteva nume importante din rândul medicilor specialişti în traume, care au comentat la rândul lor că în cazul prinţesei Diana se puteau face mai multe.
Din cauza traumelor suferite, personalului medical ce a intervenit la locul accidentului i-a trebuit peste o oră şi jumătate pentru a o transporta pe Diana la spital. În loc să se îndrepte cât mai repede spre cel mai apropiat spital, medicii francezi de pe ambulanţele sosite la faţa locului au încercat să-i ofere lui Diana primul autor chiar pe şosea.
”Având în vedere faptul că Diana era încă în viaţă la două ore după producerea accidentului, dacă ar fi ajuns după o oră pe masa de operaÅ£ie ar fi putut fi salvată”, a comentat ÅŸi Dr John Ochsner, fostul preÅŸedinte al Societăţii InternaÅ£ionale pentru Chirurgie Cardiovasculară. AcelaÅŸi punct de vedere este împărtăşit ÅŸi de Dr David Wasserman, un medic american cu o experienţă de 9 ani în traumatologie.
Dr Colthurst o cunoştea personal pe prinţesa Diana, încă de când avea 17 ani şi frecventa alături de părinţi aceaşi staţiune de ski.
Accidentul căruia i-a căzut victimă prinÅ£esa Diana, prietenul său Dodi ÅŸi ÅŸoferul limuzinei Mercedes în care se aflau s-a produs la ora 12’20 a.m., automobilul scăpat de sub control izbindu-se de cel de-al 13-lea stâlp de susÅ£inere al pasajului Alma din Paris. Dodi ÅŸi ÅŸoferul au murit pe loc, iar Diana, deÅŸi grav rănită, era încă conÅŸtientă în momentul în care a intervenit primul medic – un generalist care a trecut întâmplător cu maÅŸina pe la locul accidentului.
Ambulanţa a sosit în şapte minute la locul accidentului, iar o echipă foarte calificată de paramedici francezi au început acţiunea de salvare. Diana a suferit primul stoc cardio-respirator în timp ce era extrasă din epava automobilului însă medicii au reuşit să o readucă la viaţă prin masaj cardiac extern. Prinţesa a fost apoi urcată în ambulanţă, dar în conformitate cu reglementările în vigoare în Franţa, şoferul ambulanţelor trebuie să conducă foarte încet pentru ca victimele să nu sufere şi alte şocuri de la drum.
La un moment dat pe drumul spre spital, ambulanţa a fost oprită pentru a i se administra prinţesei Diana nişte injecţii cu adrenalină după un al doilea stop cardio-respirator. Cei doar 6 kilometri care despart locul accidentului de cel mai apropiat spital, Pitie-Salpetriere Hospital, au fost parcurşi în nu mai puţin de 40 de minute, ceea ce înseamnă că prinţesa Diana a fost introdusă în sala de operaţii la mai bine de o oră şi jumătate după accident. /Rompres/