Traficul de fiinţe umane, pericol ce poate fi evitat!

„Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane“ se sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 18 octombrie. 

Poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la Serviciul Ordine Publică – Proximitate desfăşoara activităţi preventive în toate unităţile de învăţământ. Pentru a nu avea probleme cu reţele de trafic de persoane, ofiţerii CAPC au adus la cunoştinţă fazele acestui fenomen, modalităţile de prevenire şi sancţiunile. Recrutarea este prima fază a traficului şi constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor. Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia alta decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor şi se desfăşoară pe trasee bine stabilite, dar care de obicei nu sunt cele comunicate iniţial victimei. De obicei, transportul se face în grupuri de persoane ceea ce măreşte gradul de încredere al victimei. Trecerea frontierei se face lagal, prin punctele de trecere, sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor „călăuze“. După trecerea frontierei, persoanele din grup sunt separate şi dirijate pe rute diferite. Vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător. Exploatarea constă în forţarea victimei prin violenţă să desfăşoare o activitate împotriva voinţei sale, prostituţie, muncă, cerşetorie, furt, etc.

Modalităţi de recrutare 

Potrivit celor spuse de poliţişti, de regulă, persoanele traficate sunt recrutate prin anunţuri în ziare, reviste sau internet cu privire la locuri de muncă date de  false agenţii de intermediere a forţei de muncă; false agenţii de modă; agenţii matrimoniale internaţionale; persoane fizice; propuneri directe făcute de cunoştinţe ocazionale, prieteni sau rude;
– promisiuni de câştiguri substanţiale în timp scurt; promisiuni privind asigurarea transportului, cazare şi hrană până la destinaţie; prezentarea cunoştinţelor din străinătate şi a posibilităţilor financiare ale acestora; prezentarea unor “poveşti” despre persoanele care au plecat şi s-au realizat în străinătate. Recrutorii sunt atât bărbaţi cât şi femei şi par persoane demne de încredere, cu o situaţie materială bună. Constituie infracţiune de trafic de persoane recrutarea, transportarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi. Traficul de persoane săvârşit de două sau mai multe persoane împreună, sau dacă s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau sănătăţii se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.Recrutarea, transportarea, transferarea, găzduirea sau primirea unei persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, în scopul exploatării acesteia constituie infracţiune de trafic de minori şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi, iar dacă această faptă a fost săvârşită asupra unei persoane care nu a împlinit vârsta de 15 ani, pedeapsa este închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.„Pentru siguranţa ta, prudenţa este cea mai bună pază şi nu costă. Nu ezita să te adresezi poliţiei la telefonul 112!“, spun poliţiştii.

Adauga un comentariu

*