Leul a pierdut în august peste 11 bani (3,6%) în faţa euro până la 3,2719 lei/euro în ultima zi a unei luni marcate de turbulenţe majore pe pieţele internaţionale, afectate de criza pieţei americane a creditelor ipotecare, care i-au împins pe investitori să-ş reducă plasamentele în ţările emergente.
Banca centrală afişase în ultima zi a lunii iulie un curs oficial de 3,1582 lei/euro.
În ultima zi a lunii august, leul a pierdut mai mult de un ban faţă de euro raportat la ziua precedentă până la 3,2719 lei/euro, marcând o depreciere săptămânală de 0,37%, pe fondul menţinerii incertitudinii investitorilor din marile pieţe cu privire la deznodământul crizei creditelor şi la deciziile băncilor centrale americane (Federal Reserve) şi europene (BCE) din prima parte a lunii septembrie.
Leul a avut în mare parte o evoluţie similară cu a celorlalte monede din regiune, precum zlotul, forintul sau lira turcească, care s-au întărit sau depreciat în tandem, în funcţie de revenirea sau disiparea încrederii investitorilor de pe marile pieţe.
Un indicator al revenirii sau, dimpotrivă, al absenÅ£ei optimismului investitorilor cu plasamente semnificative pe pieÅ£ele emergente, inclusiv România, a fost evoluÅ£ia cotaÅ£iei yenului, în care se împrumută cei implicaÅ£i în tranzacÅ£ii de tip „carry trade” pentru a face plasamente apoi pe monede „emergente”.
Întărirea monedei japoneze, cu randament foarte mic, este un semnal al revenirii apetitului pentru risc al investitorilor internaţionali, în timp ce deprecierea sa arată aversiune pentru risc, spun analiştii.
Yenul s-a întărit în prima parte a lunii faţă de euro, ajungând la o cotaţie maximă de 152,74 yeni/euro în 17 august, faţă de 163,59 yeni/euro în ultima zi a celei de-a şaptea luni. În a doua jumătate din august, yenul a pierdut însă teren şi a încheiat luna la 159,25 unităţi/euro, rămânând totuşi în câştig de 2,65% faţă de finalul lunii precedente. Faţă de dolar, yenul a câştigat în august circa 2,7%, de la cotaţii de circa 119 unităţi/dolar la finalul lunii iulie până la puţin peste 116 yeni/dolar vineri seară.
După ce recuperase aproape doi bani faţă de moneda europeană în săptămâna anterioară până la 3,2599 lei/euro pe 24 august, leul s-a întărit uÅŸor ÅŸi s-a menÅ£inut aproape de 3,25 lei/euro până la finalul intervalului 27-31 august, când a pierdut teren până la cotaÅ£ii de peste 3,27 unităţi/euro, apropiate de minimul ultimelor două luni faţă de euro. Cursul oficial afiÅŸat vineri, 31 august, de Banca NaÅ£ională a României (BNR) – de 3,2719 lei/euro – a fost ÅŸi minimul săptămânii pentru leu în raport cu moneda unică europeană.
Ultimele tranzacţii de vineri seară de pe piaţa valutară românească se realizau la nivelul de 3,2650-3,2700 lei/euro, cu circa un ban mai mult decât joi seară. Şedinţa din ultima zi din august a fost de altfel marcată de fluctuaţii mai mari de curs decât în zilele precedente, iar leul s-a îndepărtat de tendinţa celorlalte monede din regiune, pierzând teren în faţa euro.
Pe pieţele internaţionale, dolarul s-a depreciat săptămâna aceasta cu 0,66% faţă de euro, de la 1,3615 dolari/euro, cât era cotat euro pe 24 august, la 1,3705 dolari/euro pe 31 august, după cum arată datele Băncii Centrale Europene (BCE).
Cursul afişat vineri de BNR arată o uşoară apreciere a monedei naţionale, cu 48 lei vechi (0,2%) faţă de dolar, de la 2,3982 lei/dolar, cât era pe 24 august, la 2,3934 lei/dolar.
Leul a pierdut însă în august aproape nouă bani (3,87%) faţă de moneda americană, de la 2,3043 unităţi/dolar în 31 iulie.
Cotaţia monedei naţionale faţă de dolar a fluctuat în intervalul 24-31 august cu mai puţin de doi bani, cu mult mai puţin decât în cele două săptămâni anterioare, când cotaţiile au fluctuat cu nouă, respectiv patru bani.
BNR a atras, pe 27 august, 1,5 miliarde lei în depozite la două săptămâni la o dobândă anuală medie de 6,71% şi o dobândă maximă de 6,84% pe an, dar cursul leului nu a fost influenţat foarte mult de această licitaţie.
Dobânzile de pe piaţa monetară interbancară la depozitele overnight (pentru o zi) au fluctuat foarte puţin în această săptămănă, între 5-7%, după ce pe 23 august a fost data scadentă pentru constituirea rezervelor minime obligatorii. La sfârşitul săptămânii, dobânzile overnight erau de 5,5-6% pe an, ca urmare a nivelului ridicat al lichidităţii din piaţă, iar băncile aşteaptau licitaţia de luni organizată de BNR pentru depozitele pe două săptămâni.