Consumul regulat de cafea reduce riscul de apariţie a unui tip de cancer al pielii, afirmă autorii unui studiu publicat luni, care acreditează ideea că această băutură posedă într-adevăr proprietăţi anticanceroase. Potrivit unor studii anterioare, cafeaua contribuie şi la scăderea riscului de tumori canceroase la prostată şi la nivelul colului uterin. În plus, potrivit studiului publicat luni în Statele Unite, femeile care beau mai mult de trei ceşti de cafea pe zi beneficiază de o scădere a riscului de apariţie a bazaliomului (carcinom bazocelular) cu 20%, comparativ cu femeile care consumă puţină cafea sau chiar deloc. Pentru bărbaţi – care par să beneficieze mai puţin de acest efect protector, din motive deocamdată necunoscute – consumul a cel puţin trei ceşti de cafea pe zi reduce riscul de cancer al pielii cu cel puţin 9%. Potrivit acestui studiu, prezentat cu ocazia unei conferinţe ce a fost organizată de American Association for Cancer Research, în oraşul american Boston, cu cât consumul de cafea este mai mare, cu atât riscul de apariţie a bazaliomului este mai mic. Autorii studiului s-au declarat ei înşişi surprinşi de aceste rezultate. Deşi o anumită legătură a fost deja observată, la şoareci, între cafeina sub formă de unguent şi reducerea riscului de cancer al pielii, studiile epidemiologice nu au reliefat în mod clar aceeaşi legătură. Potrivit studiului realizat pe şoareci, publicat în august 2011, realizat de cercetătorii de la Washington State University, cofeina avea efecte protectoare la nivel molecular, prin neutralizarea unei proteine. Această proteină joacă un rol cheie pentru multiplicarea celulelor pielii vătămate de razele solare ultraviolete. Potrivit studiului publicat luni „consumul de cafea – nu cea decofeinizată – ar putea fi o opţiune importantă pentru a ajuta prevenirea cancerului de piele”, care este adeseori vindecabil şi reprezintă tipul de cancer cel mai des întâlnit, afirmă unul dintre autorii studiului, Fengju Song. Studiul a fost realizat pe baza unor date provenind de la două studii de amploare. Primul a fost efectuat pe 72.921 de participanţi, între 1984 şi 2008, iar al doilea pe un eşantion de 39.976 de persoane, monitorizate în perioada 1986 – 2008. Nu este pentru prima dată când cafelei i-au fost atribuite virtuţi anticanceroase. În mai 2011, un alt studiu, realizat de savanţii de la Harvard School of Public Health, a evidenţiat faptul că bărbaţii care beau şase ceşti de cafea pe zi beneficiază de o scădere cu 20% a riscului de a dezvolta cancer la prostată. Procentul ajunge până la 60% în cazul celei mai grave forme a acestui tip de cancer, care este mortală. Reducerile riscului au fost identice în cazul cafelei cu cofeină şi a celei decafeinizate, făcându-i pe specialişti să afirme că virtuţile acestei băuturi sunt asociate cu proprietăţile ei antioxidante şi antiinflamatorii. În 2008, un alt studiu, realizat în Japonia, a reliefat o scădere cu 60% a riscului de cancer de col uterin la femeile care beau mai mult de trei ceşti de cafea pe zi, în comparaţie cu femeile care beau mai puţin de două ceşti pe săptămână. Studiul, comandat de ministerul japonez al Sănătăţii, a fost efectuat pe un eşantion de 54.000 de femei cu vârstele cuprinse în intervalul 40 – 69 de ani, pe o perioadă de 15 ani.