În ţara noastră se constată o creştere continuă a numărului de pensionari, cum se întâmplă în general pe plan mondial. Astfel, în anul 2005 aproape 18% din populaţie avea peste 65 de ani, existând previziuni că în anul 2020 acest procent va ajunge la 30%, informează un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului.
Fenomenul îmbătrânirii populaţiei nu se petrece doar în România, ci se observă în mai toate ţările europene. El are ca principală explicaţie creşterea duratei de viaţă, şi nu în mod neapărat scăderea numărului de naşteri. Trăim mai mult datorită progreselor în medicină, datorită accesului la tot felul de alimente, datorită condiţiilor generale de viaţă îmbunătăţite.
Dacă sunt tot mai mulţi pensionari, atunci înseamnă că sunt tot mai puţini care contribuie la fondul general de pensii. Iar, dacă sunt mai puţini cei care alimentează fondul de pensii, aceasta înseamnă că fondul de pensii este tot mai mic, deci şi pensiile vor fi din ce în ce mai mici. În prezent, pensia medie netă de la stat reprezintă doar 33% din salariul mediu net.
Cota totală de contribuţie pentru pensia de stat se stabileşte conform art. 18, alin. (2) şi (3) din Legea nr. 19/2000 şi a art. 22, alin. (1) din Legea nr. 487/2006. Astfel, pentru condiţii normale de muncă, aceasta este de 29% din salariul individual brut, realizat lunar, inclusiv sporurile şi adaosurile. Din acest procent, 9,5% este suportat de angajat, iar restul de plătitorul venitului.
Pentru a se găsi o soluÅ£ie în faÅ£a unei perspective neplăcute, aceea a unor pensii tot mai mici, a fost gândit un nou sistem, care adaugă la pensia gestionată de stat încă două grupuri, ambele private, dintre care unul obligatoriu, iar altul facultativ. Aceste grupuri de pensii au primit denumirea de „piloni”, care sprijină astfel întregul sistem.
Astfel, conform recomandărilor Băncii Mondiale, reforma pensiilor se referă la:
– pilonul I: pensia de stat, aÅŸa cum o cunoaÅŸtem acum;
– pilonul II: pensia obligatorie, administrată de o firmă privată;
– pilonul III: pensia facultativă, administrată tot de o firmă privată.
Ce rol are în sistemul de pensii o firmă privată? De ce se va ocupa de gestionarea fondului de pensii o firmă privată? Răspunsul la aceste întrebări este dat de convingerea, verificată de practică, conform căreia iniţiativa privată este un gestionar mai bun decât administraţia statului. Cu alte cuvinte, banii gestionaţi de un administrator privat vor fi investiţi, vor produce profit, vor genera pensii mai mari.
Despre ce fel de investiţii se pot face, deocamdată doar o scurtă lămurire: este vorba, în general, de cumpărarea de obligaţiuni emise de stat sau de autorităţile locale, şi nu sunt permise orice fel de investiţii, cu orice grad de risc. Şi încă un element important: activitatea aceasta este supravegheată de stat, prin Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Ce să urmărim când alegem un fond privat de pensii
Trei sunt elementele care trebuie urmărite când vă interesaţi de un fond de pensii privat :
1. Ce pensie voi avea ?
2. Ce costuri voi avea?
3. Ce riscuri mă aşteaptă?
La prima întrebare, răspunsul trebuie „smuls” de la agentul de marketing cu care aveÅ£i prima discuÅ£ie. El vă va spune că sunt multe elemente de luat în considerare, ca de exemplu:
– contribuÅ£ia lunară: cu cât depuneÅ£i mai mult, cu atâta se adună mai mult;
– timpul cât contribuiÅ£i: cu cât depuneÅ£i mai mult timp, cu atâta se adună mai mult;
– eficienÅ£a investiÅ£iilor făcute cu banii dvs.: cu cât au fost investiÅ£i banii mai profitabil, cu atâta va creÅŸte fondul dvs.
Åži toate acestea „nu se cunosc încă”. Nu vă lăsaÅ£i, cereÅ£i un calcul estimativ, după modelul unei „simulări” făcute la o bancă, în momentul când cereÅ£i un credit ÅŸi vreÅ£i să ÅŸtiÅ£i ce aveÅ£i de plătit. La a doua întrebare, răspunsul poate să fie la fel de evaziv, dar nu pentru că nu se cunoaÅŸte, ci pentru că poate este mai bine să nu ÅŸtiÅ£i. Åži, mai ales, să nu faceÅ£i comparaÅ£ii. Dar o astfel de comparaÅ£ie am făcut-o noi ÅŸi puteÅ£i citi mai jos ce am aflat.
La a treia întrebare, trebuie să ştiţi că riscurile să pierdeţi banii practic nu există; legea interzice administratorului fondului de pensii privat să facă investiţii riscante, iar, pe de altă parte, există un fond de garantare bănească a banilor depuşi într-un fond de pensii, în mod similar cu fondul de garantare a depozitelor făcute la o bancă.
Legea mai prevede că fondul este supravegheat de Comisia de profil, care poate chiar să anuleze autorizaţia, dacă administrarea devine ineficientă. Toate acestea ţin însă sub condiţia aplicării legii, fără concesii.
Amos News