Din nou aplauze pentru Centrul de Cultura „George Apostu” !
Timp de trei zile, in intervalul 16 – 18 noiembrie 2011, Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” a organizat – in colaborare cu Sectia de Filosofie, Teologie, Pshologie si Pedagogie a Academiei Romane, Universitatea „George Bacovia”, Universitatea „Vasile Alecsandri” si Consiliul Judetean Bacau – lucrarile celei de-a XVII-a editii a Simpozionului National de Estetica, manifestare nationala de anvergura, unica de acest fel in Romania.
Prima zi, prima reusita
Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 17.00, a avut loc deschiderea oficiala a Simpozionului, programul serii incluzand Spectacolul cartii, lansarea nr.37 al apreciatei reviste „Vitraliu”, editata de institutia gazda si decernarea Diplomei de onoare si a titlului de Prieten al Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu”. Scopul Simpozionului a fost prezentat foarte succint chiar de primul dintre vorbitori, reputatul estetician prof .univ.dr. Marin Aiftinca : „Vom incerca aici sa impacam toate artele sub semnul esteticii, care poate curata sufletul si mintea de zgura grijilor cotidiene”. Spectacolul cartii a prilejuit lansarea a doua volume, „Paradigme universale”, o monumentala carte-eveniment, scrisa de academicianul Solomon Marcus, o personalitate cunoscuta pe toate meridianele planetei, si noul volum de poeme – „Si toate celelalte cuvinte” – al cunoscutului poet bacauan Dan Petrusca. Solomon Marcus si- prezentat el insusi volumul, care a facut senzatie in lumea stiintifica, in lumea filosofiei si a artelor. Volumul de poeme al lui Dan Petrusca a fost prezentat de Geo Popa (care a si recitat, in stilul sau impetuos, inconfundabil, cateva poeme) si de criticul literar Gheorghe Iorga, care l-a definit pe poet ca fiind „un iluzionist, dar, in acelasi timp, un fauritor de poezie profunda, autentica, un fascinant fabricant de cuvinte”. A venit apoi randul amfitrionului, Gheorghe Popa, „sa puna in scena” o scurta dar emotionanta festivitate de premiere, in cadrul careia au fost distinsi cu Diploma de onoare si cu titlul de Prieten al Centrul International de Cultura si Arte „George Apostu” academicianul Alexandru Boboc, Dragos Benea – presedintele Consiliului Judetean Bacau, istoricul Ioan Mitrea, prof .univ.dr. ing. Dumitru Bontas – rectorul Universitatii „George Bacovia”, crticul, poetul si traducatorul Gheorghe Iorga si cunoscutul sculptor Mihai Oroveanu – directorul Muzeului National de Arta Contemporana, fost coleg si prieten al marelui sculptor George Apostu. Seara s-a incheiat in acordurile muzicale ala concertului cameral de exceptie oferit de pianista Ozana Kalmuski – Zarea si de mezosoprana Antonela Barnat, care au interpretat cantece pentru voce si pian de Mihail Jora, Felicia Donceanu (pe versuri de George Bacovia) si de George Enescu, pe versuri de Clement Marot.
Spectacolul ideilor
Joi dimineata, de la ora 11.00, a fost programata prima parte a lucrarilor Simpozionului, tema actualei editii – foarte incitatnta – fiind „Opera de arta si dezestetizarea artei”. Cea de-a doua parte a lucrarilor Simpozionului s-a desfasurat a doua zi, vineri, 18 noiembrie, la Universitatea „Vasile Alecsandri”. „Au intervenit modalitati noi in creatia artistica si in interpretarea artei, a precizat academicianul Alexandru Boboc. Aspectul de dezestetizare priveste ambele planuri, si acela al aprecierilor in perspectiva estetica si ceea ce se intampla in fenomenul creatiei, un amestec intre arta si nearta, artistic, o fortare a notei care pune in evidenta planul material” (Modernitate si modernizare in interpretarea scenica a operei de arta). Prof.univ.dr. Grigore Smeu (Recetorul artei, in deriva) a adus laude institutiei care a facut posbil acest eveniment cultural de anvergura: „Centrul George Apostu este singura institutie culturala din tara care a aparat constant specificitatea esteticului. Eu am numit aceasta galagie care a negat esteticul neoproletcultism. Asta si este. Din fericire, institutia de aici a facut foarte mult pentru a crea in jurul artei o atmosfera care speram ca va fi dusa mai departe”. Profesorul Gheorghe Iorga a fost de parere ca, „in contextul globalizarii, si artele si comentariile despre ele trebuie sa se schimbe”, iar „dezestetizarea artei nu duce cu gandul decat la o noua estetica”. Despre arta si dezestetizarea artei a vorbit prof.univ .dr . Marin Aiftinca, iar prof.univ.dr . Petru Bejan a conferntiat despre De – definirea artei. Academicianul Solomon Marcus a propus distinsului auditoriu „Jocul de-a v-ati ascuns al artei”, Valentin Ciuca ne-a convins de „Continua provocare a modernitatii” , Liviu Danceanu ne-a delectat cu „De Musicae Natura”, Constantin Calin ne-a oferit „Semnele veacului”, prof.univ.dr. Stefan Munteanu si-a axat discursul pe „Postmodernism, estetica uratului si dezestetizarea artei”, iar sculptorul Mihai Oroveanu ne-a readus cu picioarele pe pamant, vorbindu-ne despre „Arta monumentala si orasul”.
Gala Premiilor „George Apostu”.
Intre cele doua „reprize” ala Simpozionului a fost plasata, insa, joi seara, festivitatea decernarii Diplomelor de Excelenta si a Premiilor Centrului de Cultura „George Apostu”. Cei trei alesi ai editiei din acest an au fost, in ordinea chemarii la rampa, sculptorul Aurel Vlad, criticul si istoricul literar Constantin Calin – pe drept cuvant supranumit „omul Bacovia” si academicianul Solomon Marcus. Premiile au fost personalizate, pe masura realizarilor celor premiati. Astfel, sculptorul Aurel Vlad a primit premiul „pentru sinteza artistica originala, desfasurata sub semnul mitului si istoriei, pentru credinta in puterea gestului devenit arta, pentru forta meditatiei asupra rostului fiintei umane”, criticul Constantin Calin – „pentru spiritul critic si scepticismul metodologic creator , staruinta in cautarea si descoperirea adevarului in viata si literatura, pentru slujirea gandului ca provincia literara este un topos recognoscibil intre valorile perene”, iar academicianului Solomon Marcus i-a fost acordata aceasta distinctie „pentru originalitate stiintifica, rigoarea metodologica si eruditia generoasa, pentru revelarea unitatii structurale si de sens a cunoasterii umane, pentru umanismul demersului cultural de sorginte renascentista, pentru situarea legitima in elita fauratorilor de paradigme universale”. Si aceasta festivitate de premiere a fost urmata de un memorabil moment muzical, oferit de acesta data de cei patru virtuozi care compun Cvartetul de coarde «Gaudeamus»: Lucia Neagoe, Raluca Irimia, Leona Varvarichi si Sebastian Virtosu. Vineri seara, ultimele doua manifestari de suflet : vernisajul superbei expozitii de fotografie si sculptura APOSTU – Inedit – APOSTU, realizata de cunoscutul artist plastic Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, si lansarea albumului de colectie „George Apostu”, realizat cu sprijinul celor care l-au cunoscut pe George Apostu, considerat de criticii de specialitate cel mai valoros sculptor român, dupa Constantin Brâncusi. (St.O.)